Hjerteforeningen

Nylancerede Hjertetal: Over halv million danskere lever med en hjerte-kar-sygdom

Del

Databasen Hjertetal er blevet relanceret med ny brugervenlig flade og viser, at der for første gang nogensinde er over en halv million danskere med hjerte-kar-sygdom. - Hjerte-kar-sygdom rammer flere og flere, og de har brug for vores hjælp, siger forskningschef i Hjerteforeningen

515.147 danskere lever i dag med en hjertekarsygdom. Det svarer til, at næsten 1 ud af 10 danskere er ramt. Det viser de nyeste tal fra databasen Hjertetal, som netop er blevet relanceret med en mere brugervenlig flade, ny opgørelsesmetode og friske tal om hjertesygdom i Danmark.

- Det er en øjenåbner, at vi faktisk har over en halv million danskere med hjerte-kar-sygdom. Vi har forbedret opgørelsesmetoden, så den er blevet mere præcis, og vi kan nu med endnu større sikkerhed sige, at hjerte-kar-sygdom rammer flere og flere danskere. Personer, der alle har brug for vores hjælp. Derfor kæmper vi med moderne forskning og mange støttetilbud for at hjælpe denne voksende gruppe af danskere, der er vores ægtefæller, børn, naboer, venner og kolleger, siger forskningschef i Hjerteforeningen, Gunnar Gislason.

Træk tallene selv med nylanceret brugerflade
Hjertetal indeholder informationer om forekomst, dødelighed og indlæggelser for en lang række hjerte-kar-sygdomme, ligesom der findes information om behandlinger og medicin. Hjertetal viser, at antallet af danskere, der lever med iskæmisk hjertesygdom er steget fra 134.362 til 166.426 tilfælde fra 2004 til 2016, mens også antallet af personer med forkammerflimren er steget: fra 72.939 til 138.365. Den store stigning i forekomsten af forkammerflimren (atrieflimren) skyldes bl.a., at der er kommet øget fokus på diagnosen og på vigtigheden af blodfortyndende behandling til at forebygge blodpropper i hjernen, som er en alvorlig komplikation til forkammerflimren. Samtidig lever folk længere, og flere lever med anden hjertesygdom.

Stigning ses også i antallet af danskere med apopleksi: fra 76.465 til 91.509 samt for danskere med hjerteklapsygdom. Her er tallet steget fra 17.056 til 49.268 syge danskere.

Endelig viser tallene også, at antallet af nye indlæggelser på grund af hjerte-kar-sygdom er stort set uændret fra 135.842 i 2014 til 134.507 danskere årligt i 2017.

Samler og deler viden
Alle tallene kan nemt trækkes af såvel forskere som borgere generelt i den nylancerede og mere brugervenlige Hjertetal-database.  Som noget nyt er det nu også muligt at downloade figurer, der viser hjertetallene.

- Vi ved, at hjertesagen optager danskerne, og derfor er vi meget optaget af at samle og dele viden om hjertesygdom, så flest muligt kan få indblik i, hvor mange der rammes og alle de andre informationer, som Hjertetal formidler, siger Gunnar Gislason.

Tallene er fortsat fra 2017, som Hjerteforeningen nu selv har analyseret, og bl.a er der indført en ny måde at trække data på.

Medfødte hjertesygdomme med for første gang

Et helt nyt afsnit om medfødte hjertesygdomme er blevet tilføjet. Det viser, at 39.100 personer har en medfødt hjertefejl, heraf er 25.600 voksne over 18 år.

- Flere danskere, end vi havde troet, lever med en medfødt hjertesygdom. Det giver stof til eftertanke og bekræfter os i, at vi skal være opmærksomme på de patienter, der lever med medfødt hjertesygdom, så de får den bedst mulige hjælp og behandling senere i deres liv, hvis behovet opstår, siger Gunnar Gislason.

Hjertetal er også tilgængelig på engelsk.

10 Nøgletal fra Hjertetal

  1. Mere end halvdelen af danskere over 55 år rammes af en hjerte-kar-sygdom.
  2. Omkring 515.100 danskere lever med en hjerte-kar-sygdom.
  3. Hvert år rammes ca. 59.300 danskere af en hjerte-kar-sygdom.
  4. Antallet af dødsfald, som skyldes hjerte-kar-sygdom, er halveret fra 1995 til 2018.
  5. Hver fjerde dansker dør af en hjerte-kar-sygdom. Det er 12.300 danskere i løbet af et år.
  6. Åreforsnævring i hjertet er den enkeltsygdom, som flest danskere dør af.
  7. Danskere, hvis højest opnåede uddannelse er på grundskoleniveau, har to til tre gange så høj risiko for at dø af en hjerte-kar-sygdom sammenlignet med deres jævnaldrende med en lang videregående uddannelse. Forskellen er størst for kvinder.
  8. Det estimeres, at ca. 500 børn årligt bliver født med en medfødt hjertefejl. Nogle medfødte hjertefejl opdages først efter fødslen.
  9. I 2017 blev i alt 1.400 personer således diagnosticeret med en medfødt hjertefejl.
  10. I 2017 har 39.100 personer en medfødt hjertefejl, heraf 25.600 voksne over 18 år. Medfødt hjertesygdom hos voksne kaldes også for GUCH (Grown-Up Congenital Heart disease).

Kontakter

PRESSENUMMER 33 66 99 30

Ring her for at blive sat i forbindelse med pressekontakten

Links

Information om Hjerteforeningen

Hjerteforeningen
Hjerteforeningen
Vognmagergade 7, 3. sal
1120 København K

70 25 00 00https://hjerteforeningen.dk/

Hjerteforeningen er Danmarks næststørste sygdomsbekæmpende organisation med 132.345 medlemmer. Vi arbejder med forskning i hjerte-kar-sygdomme, forebyggelse af hjertesygdomme og patientstøtte.

Besøg os på hjerteforeningen.dk

Følg pressemeddelelser fra Hjerteforeningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Hjerteforeningen

Forskere undersøger risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdom efter svangerskabsforgiftning17.9.2020 11:13:45 CESTPressemeddelelse

Forsker Maria Guldbrandt Hauge har modtaget over 1 million kroner af Hjerteforeningen til forskning i hjerte-kar-sygdom efter svangerskabsforgiftning. Af disse har motionseventen ”Ladywalk” doneret 800.000 kroner til forskningen, der skal hjælpe danske kvinder, der har haft svangerskabsforgiftning, og som har dobbelt så stor risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdom senere i livet.

Gentest kan afsløre risiko for nedsat pumpefunktion hos patienter med fortykket hjerte  9.9.2020 11:52:09 CESTPressemeddelelse

Næsten hver 10. patient med fortykket hjerte også kaldet hypertrofisk kardiomyopati (HCM) er ifølge et nyt stort internationalt studie genetisk disponeret for at få nedsat hjertets pumpefunktion og dermed i høj risiko for at få hjertesvigt og dø af sygdommen. Den nye viden betyder, at man fremover kan følge den gruppe af patienter tæt og give dem hurtig hjælp, hvis de oplever symptomer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum