Nye vurderinger: Grundlag for erhverv skal forbedres
Nyt vurderingssystem blev i dag en realitet. Det er godt, at politikerne lyttede til betænkeligheder fra bl.a. EjendomDanmark og nedsætter et ekspertudvalg – men ærgerligt, at problemerne med det nye system skal ud i virkeligheden.
Et politisk flertal er i al hast blevet enige om et nyt system til vurdering af erhvervsejendomme, og det er i dag blevet vedtaget. I mange sager vil systemet dog stadig betyde, at reel markedsværdi og offentlig vurdering ikke hænger sammen. Det skyldes, at det nye system bygger på, at erhvervsejendomme skematisk skal vurderes som almindelige ejerboliger. Heldigvis har et solidt pres medført forbedringer af det første lovudkast. Der er bl.a. blevet nedsat et ekspertudvalg, der efterfølgende kan komme med forslag til forbedringer.
Den nye model fra skattemyndighederne, hvor vurderingerne er afkoblet fra en handelspris, skal bruges til vurderinger fra 1. marts. Og hastværket er betænkeligt, mener Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.
“Selvom det er positivt, at politikerne har lyttet til vores kritik og ser på at forbedre vurderingerne, er vi bekymrede for, om modellen - som den ligger nu - er langtidsholdbar. Det nye system skulle være markedsbaseret og gennemskueligt, så det kunne skabe tillid, men sådan er det ikke med den nyopfundne model,” siger Jannick Nytoft.
Ekspertudvalg nedsættes
Han peger dog på, at der er sket forbedringer i lovforslaget, hvor håbet er, at det nye ekspertudvalg kan forbedre vurderingerne og gøre dem mere markedsbaserede.
“Branchen har heldigvis haft et konstruktivt samarbejde med politikere og skattemyndighederne. Det har betydet forbedringer og sikret, at et ekspertudvalg er med i pakken. Udvalget skal se, hvordan vurderingerne kan gøres mere markedsorienterede og dermed realistiske med handelspriser,” siger Jannick Nytoft.
Fakta
Skatteministeriet har siden den politiske aftale fra 2016 om ejendomsvurderinger arbejdet på et nyt system, så ejendoms- og erhvervsskatter, herunder dækningsafgift, kan blive så præcise som muligt. Men først i oktober 2020 inddrog skatteministeriet Folketingets partier i arbejdet med den nyopfundne model. På trods af et bredt flertal i Folketinget viser betænkningen til lovforslaget, at der er stor bekymring for det nye system hos især de borgerlige partier i Folketinget.
Dagens lovforslaget er dog forbedret med:
1) Der nedsættes et ekspertudvalg, som i 2023 skal afrapportere på en model til ejendomsvurdering, hvor der ses på bl.a. en handelsprisnorm.
2) Det overvejes, hvor klagemuligheden kan gøres bedre.
3) Lempeligere indfasning af evt. stigninger i grundskylden er mulig fra 2024.
4) Der indføres en revisionsgaranti for skaleringsfaktorerne i den nyopfundne model, hvor forligskredsen i 2022 reviderer dem, og hvor skatten kun kan fastholdes eller nedsættes.
Kontakter
Jannick NytoftAdm. direktør
Tlf:27112073jny@ejd.dkCecilie Lund VintherPressekonsulent
Tlf:21404675clv@ejd.dkInformation om EjendomDanmark
EjendomDanmark er erhvervsorganisationen for ejere, udlejere og administratorer af fast ejendom i Danmark. Organisationen repræsenterer ca. 85% af det professionelle ejendomsmarked med over 100.000 medarbejdere og en omsætning på knap 100 mia. kroner. Medlemmerne er blandt andre pensionskasser, ejendomsselskaber, ejendomsadministratorer, grundejerforeninger, forsikringsselskaber og pengeinstitutter, fonde, advokater, ejendomsmæglere samt entreprenører, arkitekter og ingeniører.
Følg pressemeddelelser fra EjendomDanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra EjendomDanmark
Erfaren advokat skal lede EjendomDanmarks juridiske arbejde26.2.2021 10:12:20 CET | Pressemeddelelse
EjendomDanmark har ansat en ny juridisk direktør. Det er Henrik Westermann, der senest har været senioradvokat hos Bech-Bruun. Han begynder hos EjendomDanmark den 1. april.
Forsigtig genåbning kan udvides med flere butikker23.2.2021 12:37:45 CET | Pressemeddelelse
Det er godt, at regeringen nu lancerer plan for en gradvis genåbning af samfundet. Men der er behov for at flere butikker får lov til at åbne dørene, og der er ingen grund til at undtage fx storcentre. EjendomDanmark håber, at et flertal i Folketinget kan overtale regeringen til at udvide genåbningen.
Første spæde tegn på ny kontorvirkelighed12.2.2021 07:15:00 CET | Pressemeddelelse
Corona sendte kontorfolket hjem i spisestuen. Nu overvejes det, hvordan det seneste år erfaringer vil påvirke fremtidens kontorer. Nye tal fra EjendomDanmark peger på, at kontorejendommene ikke længere går helt fri på kort sigt.
Butikkernes restancer stiger igen hastigt 10.2.2021 07:15:00 CET | Pressemeddelelse
De danske butikker skylder ifølge en ny opgørelse 2,1 mia. kr. i husleje – eller 8,3 procent. Det er den højeste stigning på en enkelt måned siden coronakrisens begyndelse.
Restancer: Butikker står svagere end tidligere22.1.2021 08:36:46 CET | Pressemeddelelse
En ny opgørelse over butikkernes restancetal viser, at gælden for manglende huslejer er faldet i andet halvår af 2020. Det er positivt, men restriktioner rammer igen hårdt. Restanceniveauet er markant højere end ved den første nedlukning og truer derfor mange butikkers eksistens.
Ejendomme sikrer danskernes alderdom20.1.2021 09:59:37 CET | Pressemeddelelse
Pensionskasserne har i stigende grad sat danskernes pensionsopsparinger i ejendomme. En langsigtet og gennemtænkt beslutning, lyder det fra EjendomDanmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum