Dansk Energi

Nye tilskudspuljer til varmepumper og fjernvarme på vej til danskerne

Del

Partierne bag klimaaftalen for energi og industri er blevet enige om fordelingen af de tilskudspuljer til udfasning af olie og naturgas i boliger, der træder i kraft fra nytår. Dansk Energi er tilfreds med, at pengene kommer hurtigt ud til danskerne og skaber klimagevinster. Næste skridt er at tilpasse elvarmeafgiften, så den kommer mange flere husstande til gavn.

Partierne bag klimaaftalen for energi og industri fra juni er blevet enige om at afsætte penge til fire puljer, som skal give tilskud til at udfase oliefyr og brugen af naturgas til opvarmning i boliger, når danskerne skifter til en eldreven varmepumper eller fjernvarme.

Med aftalen videreføres den eksisterende skrotningsordning og den såkaldte bygningspulje, der allerede gives tilskud fra. Derudover oprettes fra nytår to nye puljer målrettet udbredelse af fjernvarme og tilskud til at blive afkoblet naturgasnettet.

– Udfasning af olie og naturgas i boliger er en lavthængende klimafrugt, så det er bare med at komme i gang. Nu får husejerne en god økonomisk håndsrækning, når de installerer en varmepumpe eller tilkobler sig fjernvarme, hvor det er muligt. Det er med til at sikre, at flere vælger grøn varme, siger Kamilla Thingvad, markedsdirektør i Dansk Energi, og fortsætter:

– Med aftalen tager vi endnu et skridt mod at erstatte fossile brændsler med den strøm, der bliver grønnere år for år i takt med, at vi opfører mere vind og sol. Og det sikres, at energien udnyttes effektivt. Et oliefyr bruger tre gange så meget energi som en varmepumpe, så denne aftale er godt nyt både for boligejernes økonomi og for klimaet.

Med aftalen får boligejere med olie- eller naturgasfyr mulighed for et tilskud på 15.000-25.000 kr., hvis de skrotter fyret og i stedet installerer en varmepumpe eller bliver tilsluttet fjernvarmenettet. Derudover giver bygningspuljen også tilskud til energiforbedringer af boligen, og den helt nye afkoblingspulje giver et tilskud til at blive afkoblet naturgasnettet, hvilket koster ca. 8.000 kr. for en husstand.

Aftalen skal være med til at sikre en reduktion på 0,7 mio. tons CO2 i 2030.

Kilowatt-grænsen på elvarmeafgiften bør sænkes

Med klimaaftalen fra juni bliver afgiften på elvarme sænket for elforbrug over 4.000 kWh om året. Den høje grænse gør imidlertid, at enlige, pensionister, sommerhusejere og de mange andre danske husstande med et normalt eller lille elforbrug ikke får fuld glæde af den lavere elvarmeafgift – heller ikke når de skifter til en varmepumpe. Derfor bør kilowatt-grænsen på elvarmeafgiften sænkes, mener Dansk Energi.

– En lavere elvarmeafgift gør varmepumper til et økonomisk fornuftigt valg i husholdninger, i fjernvarmen og i industrien. Desværre rammer afgiften skævt for de mange husstande, der bruger mindre end 4.000 kWh el om året, da de ikke får den fulde glæde af rabatten, men i stedet skal betale den meget høje almindelige elafgift for den første del af forbruget, når de tænder for varmepumpen. Politikerne bør hurtigt hjælpe disse husstande, så de også får et klart økonomisk incitament til at sende oliefyret på pension, siger Kamilla Thingvad.

Nøgleord

Kontakter

Information om Dansk Energi

Dansk Energi
Dansk Energi
Vodroffsvej 59
1900 Frederiksberg C

3530 0400http://www.danskenergi.dk

Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark. Sammen leverer vores medlemmer stadigt grønnere strøm til danskerne samtidig med, at de sikrer strøm i stikkontakten 99,99 procent af tiden til konkurrencedygtige priser.

Den danske energiindustri beskæftiger samlet set flere end 56.000 danskere og er med sine milliardtunge investeringer i infrastruktur og teknologi et af Danmarks stærkeste erhverv. Energiindustrien er en grundpille i dansk eksport. I 2016 eksporterede Danmark nemlig energiteknologi for 75,6 mia. kroner, svarende til 11 procent af den samlede vareeksport.  

Følg pressemeddelelser fra Dansk Energi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Energi

Dansk Energi om Klimarådets rapport: 2021 bliver afgørende for 2030-målet26.2.2021 10:39:10 CET | Pressemeddelelse

Klimarådet giver med sin nye rapport det gule kort til regeringen og partierne bag klimaloven. Dansk Energi er enig i, at der er brug for at speede klimaindsatsen op og gøre planerne mere konkrete. Her bør en prisansættelse på CO2, udfasning af naturgas i boligopvarmningen og diesel i den tunge transport samt sammenhængende satsning på CO2-fangst og power-to-X stå øverst på listen over beslutninger.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum