WWF Verdensnaturfonden

Nye tal: Nu er der over 1.000 bjerggorillaer i verden

Del

Den kritisk truede bjerggorilla har det bedre. Nye tal offentliggjort i dag viser en markant fremgang i bestanden. Nu findes der over 1.000 bjerggorillaer i verden.

© Dennis Stogsdill
© Dennis Stogsdill

Bjerggorillaerne lever i dag kun to steder i verden. Den største bestand lever i Virunga, som ligger i grænseområdet mellem DR Congo, Uganda og Rwanda. Denne bestand er blevet optalt på ny, og resultatet er særdeles opløftende: Bestanden er steget til 604 gorillaer. Virunga-bestanden blev sidste gang optalt i 2010. Dengang lød tallet på 480 individer.

Det bringer det samlede antal af bjerggorillaer i verden op på 1.004 individer. Det tidligere estimat lød på 880 individer. Dermed er bjerggorillaen den eneste af de store menneskeaber, som anslås at være i fremgang.

Tællingen er foretaget af the Greater Virunga Transboundary Collaboration i samarbejde med blandt andre WWF og International Gorilla Conservation Programme.

”Det her er en fabelagtig god nyhed. Men det er ikke sket af sig selv – det har krævet en stor, langvarig indsats for at beskytte de sidste bjerggorillaer og deres levesteder. Det viser, hvad vi er i stand til at udrette, når NGO’er, regeringer og lokalsamfund arbejder sammen. Slaget er dog ikke vundet endnu,” understreger generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, Bo Øksnebjerg og tilføjer:

”De her fantastiske væsener er stadig truet fra flere sider. Deres skove bliver fældet, de bliver fanget i krybskytters snarer, de er i større og større fare for at blive smittet med sygdomme overført fra mennesker - og endelig er der klimaforandringerne. Selvom vi her i WWF i dag skåler for de nye tal, skal vi huske på, at der stadig er tale om en lillebitte bestand, hvor tabet af hver eneste gorilla tæller.”

I løbet af undersøgelserne indsamlede feltarbejdere flere end 380 snarer, som krybskytter havde sat ud for at fange antiloper, men som også kan slå gorillaer ihjel. I en af snarerne fandt feltarbejderne netop en død bjerggorilla.

Der går 5-10 år mellem hver gorillaoptælling. Det er nemlig et omfattende arbejde at tælle gorillaer. Det foregår ved, at flere hold af feltarbejdere systematisk trimmer skoven for gorilla-spor og reder. Feltarbejderne indsamler afførings-prøver fra hver eneste friske rede, de finder. Prøverne bliver så DNA-analyseret for at sikre, at der er tale om forskellige individer.

Den anden bestand af bjerggorillaer, som lever i Bwindi i Uganda, er anslået til at rumme 400 gorillaer. Lige nu er en ny optælling af denne bestand i gang, og resultaterne forventes i slutningen af 2019.

WWF har i årtier kæmpet for at bevare bjerggorillaerne. Indsatserne indebærer bl.a.:

  • At støtte optællingen af bjerggorillaer, som lige nu foregår i Bwindi, Uganda.
  • At give krybskytterne en anden levevej, så de ikke er afhængige af, at måtte jage og sælge truede dyr.
  • At reducere den ulovlige produktion af og handel med tømmer og trækul, så bjerggorillaens levesteder kan bevares. 
  • At støtte anlæggelse af te-plantager, som bjerggorillaerne ikke bryder sig om at gå i. Dermed skaber vi en buffer-zone mellem mennesker og bjerggorillaer, som er vigtig i kampen for at undgå overførsel af sygdom fra mennesker til bjerggorilla. Samtidig giver det lokalsamfundet en indtægtskilde.
  • At støtte udvikling af lokal økoturisme, som gør bevarelsen af bjerggorillaen til en værdifuld del af lokalindtægten.

KONTAKT WWF FOR VIDEOMATERIALE.

Nøgleord

Kontakter

PR-specialist i WWF Verdensnaturfonden, Maria Hornbek: 53 88 43 21 / m.hornbek@wwf.dk

Billeder

© Dennis Stogsdill
© Dennis Stogsdill
Download
© Perry White
© Perry White
Download
© WWF / Niclas Jessen - Bo Øksnebjerg i Bwindi, Uganda 2018
© WWF / Niclas Jessen - Bo Øksnebjerg i Bwindi, Uganda 2018
Download
© WWF/Niclas Jessen - Ghita Nørby med WWF i Bwindi, Uganda 2018 for at starte ny gorilla-tælling op.
© WWF/Niclas Jessen - Ghita Nørby med WWF i Bwindi, Uganda 2018 for at starte ny gorilla-tælling op.
Download

Links

Information om WWF Verdensnaturfonden

WWF Verdensnaturfonden
WWF VerdensnaturfondenFølg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum