Kræftens Bekæmpelse

Nye tal: Ni ud af 10 brystkræftpatienter i Region Nordjylland bliver opereret til tiden

Del

Næsten alle brystkræftpatienter i Region Nordjylland bliver opereret til tiden. Kræftens Bekæmpelse roser det flotte resultat og den positive udvikling i regionen. Der er dog plads til forbedringer på lungekræftområdet, viser nye tal.

- Det er et rigtig flot resultat, som Region Nordjylland har opnået. Jeg er glad for, at næsten alle brystkræftpatienter bliver opereret til tiden. Det er lykkedes regionen at levere et endnu bedre resultat end sidste år på brystkræftområdet, og det er bemærkelsesværdigt, fordi vi kan se, hvordan andre regioner kæmper med at overholde tidsfristen.

Sådan siger Orla Kastrup Kristensen, der er formand for Kræftens Bekæmpelses regionsudvalg i Region Nordjylland.

Han reagerer på de nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen, der netop har udsendt en årsrapport, der kortlægger, hvordan det er gået for landets regioner med at behandle kræftpatienter til tiden i 2021.

 Af årsrapporten fremgår det, at 80 pct. af brystkræftpatienterne i Nordjylland blev opereret til tiden i 2020. Sidste år var tallet steget til 92 pct. Det på trods af, at der sidste år var flere patientforløb end året før med 419 forløb i 2021 mod 371 i 2020. Dermed er Nordjylland den bedste region til at behandle brystkræft til tiden. Landsgennemsnittet ligger på 65 pct.  Forløbstiden er fastsat i kræftpakkerne og er på 27 dage for brystkræft. Det skal sikre, at patienterne kommer i behandling hurtigt.

- På brystkræftpatienternes vegne er jeg rigtig glad for, at der er endnu bedre resultater i 2021 end året før. Det noterer vi os i Kræftens Bekæmpelse, hvor vi arbejder for, at alle kræftpatienter kommer i behandling til tiden.

Opmærksom på lungekræft

Regionerne har fastsat et fælles mål om at behandle 90 pct. af alle kræftpatienter til tiden – uanset hvilken type kræft, patienten har.
Der ligger Nordjylland et pænt stykke under. For ser man på det samlede billede – behandlingsforløbene inden for alle kræftformer – blev 79 pct. af alle forløb i regionen gennemført inden for den lægefagligt begrundede tidsfrist. I 2020 var tallet 81 pct.

- Så der er plads til forbedringer, understreger Orla Kastrup Kristensen.

Når det gælder stråle-, kirurgisk- og medicinsk behandling af lungekræft, overholder regionen kun tidsfristen i hhv., 45, 49 og 71 pct. af tilfældene.

- Tid er afgørende for kræftoverlevelse – især på lungekræftområdet, som er svær at opdage i et tidligt stadie. Når sygdommen konstateres, er det er altafgørende, at patienten kommer hurtigt i gang med behandlingen, forklarer Orla Kastrup Kristensen og uddyber: 

- Vi har en god dialog med Region Nordjylland, og der er opmærksomhed på udfordringerne på de enkelte områder. Det arbejder fortsætter vi selvfølgelig med, og vi holder øje med, at der sker fremskridt, så alle kræftpatienter får den behandling, de skal have til tiden.

Brug kræftrådgivninger

Kræftens Bekæmpelse har i sine rådgivninger i Region Nordjylland lang række tilbud, der målrettet til bryst- og lungekræftpatienter.

- Vi har vejledere, som kvinderne kan få en samtale med om, hvad der fylder for dem, når de har brystkræft og en café hver anden måned, hvor man dele sine erfaringer. Ift. lungekræft kan man i rådgivningen møde andre patienter med lungekræft og tale med en vejleder, hvis man har brug for det, fortæller Orla Kastrup Kristensen.

Nøgleord

Kontakter

Links

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum