Kræftens Bekæmpelse

Nye tal: Næsten alle patienter med hoved-halskræft opereret til tiden i Region Syddanmark

Del

Der er ros fra Kræftens Bekæmpelse i Region Syddanmark på baggrund af nye tal, som viser, at 99 pct. af alle hoved-halskræftpatienter bliver opereret til tiden. Men der er stadig udfordringer på flere kræftområder med at overholde forløbstiden.

- Vi er rigtig tilfredse med, at stort set alle patienter, der bliver opereret for hoved-halskræft bliver behandlet til tiden. Regionen har endda formået at forbedre resultatet fra sidste år på 93 pct., og vi ligger over landsgennemsnittet på 86 pct., roser Birthe Mette Pedersen.

Hun er formand for Kræftens Bekæmpelses regionsudvalg i Region Syddanmark og reagerer på de nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen årsrapport. Rapporten kortlægger, hvordan det er gået for landets regioner med at behandle kræftpatienter til tiden i 2021.

Det gik overordnet godt i Region Syddanmark, som formanden formulerer det. Men hun påpeger samtidig, at selvom stort set alle hoved-halskræftpatienternes forløb, der endte med operation, blev gennemført til tiden, så er tallene ikke lige så imponerende, når det gælder medicinsk- og strålebehandling af samme sygdom.

- Her bliver henholdsvis 71 pct. og 80 pct. af forløbene gennemført til tiden, så der er et stykke vej endnu, før regionen er indfrier sit løfte over for kræftpatienterne, siger Birthe Mette Pedersen.

90 pct. skal gennemføres til tiden

Regionerne har et fælles mål om, at 90 pct. af alle kræftforløb skal overholde forløbstiden, som er lægefagligt begrundet.

Ser man på det samlede billede – behandlingsforløbene inden for alle kræftformer – i Region Syddanmark, blev 81 pct. af alle forløb i regionen gennemført inden for den lægefagligt begrundede forløbstid.

Det er dog faldet en smule siden 2020, hvor tallet var 84 pct. Men det er stadig det bedste resultat på tværs af alle regionerne.

- På trods af at Syddanmark overordnet klarer sig godt, er der stadig et stykke vej op til, at 90 pct. af kræftpatienter bliver behandles til tiden, som regionerne har lovet. Så der er stadig plads til forbedringer, fastslår Birthe Mette Pedersen.

Stadig udfordringer på visse kræftområder

Det er flere kræftformer, hvor Region Syddanmark klarer sig knapt så godt. Eksempelvis strålebehandling af kræft i galdegangen. Her er det kun 38 pct. af patientforløbene, der blev gennemført til tiden. På landsplan er gennemsnittet 74 pct. Dog skal det nævnes, at der er kun er 13 patientforløb.

- Men uanset hvor mange patientforløb, der er tale om inden for visse kræftområder, er det vigtigt, at behandlingen sker til tiden. Kræft er en akut sygdom, og tid er afgørende for overlevelse, understreger Birthe Mette Pedersen.

Brug kræftrådgivninger

Lige meget hvilket behandlingsforløb der er tale om, har man som patient mulighed for at deltage i et lokale netværk hos Kræftens Bekæmpelse og bruge rådgivningstilbuddene i foreningen gratis.

- Vi har fire kræftrådgivninger i vores område. Faktisk er vi den region med flest rådgivninger i Danmark. Så hvis man som patient eller pårørende har brug for en snak, står vores medarbejdere klar til at hjælpe, siger Birthe Mette Pedersen.

Hun fremhæver, at der i rådgivningerne også er en masse aktiviteter – lige fra mandegrupper til yoga og naturtræning.

Nøgleord

Links

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum