Kræftens Bekæmpelse

Nye tal: I 2021 ventede næsten halvdelen af brystkræftpatienter for længe på operation

Del

Nye tal på kræftområdet viser, at kun 54 pct. af brystkræftpatienterne i Region Hovedstaden blev opereret til tiden. Kræftens Bekæmpelse ser med bekymring på tallene, men er i god dialog med regionen.

- Vi skal være bevidste om, at det er kvinder med brystkræft bag tallet, så det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende.

Sådan lyder reaktionen fra Marianne Karstensen. Hun er formand for Kræftens Bekæmpelses regionsudvalg i Region Hovedstaden og reagerer på de nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen årsrapport.

Rapporten kortlægger, hvordan det er gået for landets regioner med at behandle kræftpatienter til tiden i 2021. Tallene viser, at Region Hovedstaden har udfordringer, især når det gælder brystkræftpatienter.

Markant fald

Den lægefagligt begrundede forløbstid for et brystkræftpakkeforløb, hvor behandlingen er operation, er 27 dage. 54 pct. af forløbene blev gennemført til tiden i 2021.

Året før blev 85 pct. af forløbene gennenmført til tiden, og der var ca. 150 flere pakkeforløb.

I 2021 er der med andre ord sket et markant fald fra 2020 i antal af pakkeforløb, hvor regionen har overholdt forløbstiden. Det er sket samtidig med, at der har været færre brystkræftforløb, der førte til operation.

- Det er vitterlig bekymrende læsning, når patienterne venter længere på operation, og der samtidig er færre pakkeforløb. Udfordringerne med kapacitetsproblemer er kendte, og dem løser man ikke med et snuptag, men vi er i dialog med regionen om at løse fremtidens udfordringer, forklarer Marianne Karstensen.

Ny afdeling for brystundersøgelser

I sidste uge præsenterede Region Hovedstaden den nye Afdeling for Brystundersøgelser, hvor man samler udredning og behandling for brystkræftpatienter i Region Hovedstaden på Gentofte Hospital.

- Jeg håber, at det betyder, at brystkræftpatienterne kommer i behandling til tiden, for en rettidig behandling er helt afgørende for et bedre forløb. Kræftens Bekæmpelse følger i hvert fald med, pointerer Marianne Karstensen.

Fælles mål

Regionerne har et fælles mål om, at 90 pct. af alle kræftpakkeforløb skal overholde forløbstiderne. Og dét ligger Region Hovedstaden et stykke fra.

Ser man på det samlede billede – behandlingsforløbene inden for alle kræftformer – blev 76 pct. af alle forløb i regionen gennemført inden for den lægefagligt begrundede forløbstid. Tallet er faldet siden 2020, hvor det lå på 83 pct.

- Det går den rigtige vej samlet set for alle kræftformer. Den helt store udfordring er brystkræftpatienter, der venter for længe på operation, og det trækker gennemsnittet for Region Hovedstaden væsentligt ned. Faktisk behandler regionen på tværs af kræftområder 76 pct. til tiden – i øvrigt det samme som landsgennemsnittet, fortæller Marianne Karstensen.

Plads til forbedringer

På nogle kræftområder når regionen i mål. Det gælder bl.a. strålebehandling af kræft i hjernen og kirurgisk behandling af kræft i æggestokkene. Her bliver henholdsvis 96 pct. og 95 pct. behandlet til tiden.

- Det er rigtig godt nyt for patienterne, der har den type kræft, men samlet set er der stadig et stykke vej op til en samlet målsætning på 90 pct., som regionerne har lovet. Så der er stadig plads til forbedringer, fastslår Marianne Karstensen.

Alle borgere med kræft kan deltage i lokale netværk hos Kræftens Bekæmpelse og bruge foreningens rådgivningstilbuddene gratis.

Her er mulighed for at deltage i masse forskellige aktiviteter som yoga, fysisk træning, komme i cafeen eller tale med rådgiverne. Der er også tilbud til pårørende.

Nøgleord

Kontakter

Links

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum