Psykiatrifonden

Nye tal for tvang viser at den akutte psykiatri er brudt sammen

Del

Tvang i psykiatrien skal altid være en undtagelse. Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser desværre, at det nærmere er regel end undtagelse i den akutte psykiatri i dag. Det mener Psykiatrifondens formand psykiater Torsten Bjørn Jacobsen. “Alle advarselslamper blinker, men før der viser sig reel politisk vilje til at lave det om, så er jeg bange for, at det fortsat bliver værre”, siger han.

De nye tal fra Sundhedsstyrelsen taler et tydeligt sprog, mener Psykiatrifonden:
“At tvangen stadig stiger er en menneskelig og professionel falliterklæring. Psykiatrien – og måske særligt børne- og unge psykiatrien - er ved at bryde sammen”, siger Psykiatrifondens formand psykiater Torsten Bjørn Jacobsen.
 
I ti år har der været talt politisk om, at man ville nedbringe tvangen. Der er lagt strategier, målsætninger og handleplaner. Men i de samme ti år er antallet af børn under 18, der bliver tvangsindlagt, i hele landet steget med 76%, og i tre af regionerne er antallet mere end fordoblet.

Tvang koster tillid 
“Hver gang et menneske udsættes for tvang af ham eller hende, hvis arbejde det er at hjælpe og helbrede vedkommende, så falder tilliden en lille smule. Det betyder, at der går meget længere tid, før man får det bedre”, siger Torsten Bjørn Jacobsen.
 
Han efterlyser politisk vilje til reelle forandringer og ikke mere snak:

 “Alle advarselslamper blinker, men før der viser sig reel politisk vilje til at lave det om, så er jeg bange for, at det fortsat bliver værre”, siger han.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Retssikkerhed for alle? Ikke for mennesker med psykisk sygdom26.5.2023 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Alvorligt psykisk syge har ingen retssikkerhed, når de klager over tvang i psykiatrien. Det kan Psykiatrifonden afsløre efter en aktindsigt i klagesagsbehandlingen i Det Psykiatriske Patientklagenævn. ”Systemet beskytter de svageste dårligst. Det er helt urimeligt, at det her foregår i Danmark. Vi har et system, der ikke virker,” siger Psykiatrifondens formand psykiater Torsten Bjørn Jacobsen.

Forsigtig ros til dobbeltdiagnoseplan: Afgørende at fjerne barrierer25.5.2023 19:29:02 CEST | Pressemeddelelse

Det er positivt, at der er enighed om et integreret behandlingstilbud til de anslået 9.200 mennesker med såkaldt dobbeltdiagnose, dvs. misbrug og psykisk sygdom på samme tid. Nu skal det stå sin prøve i en kompleks hverdag og virkelighed, hvor alle faglige kræfter skal samles om at fjerne de mange barrierer, der hidtil har været for behandling, og det er afgørende, at døren ikke er lukket for patient nummer 9.201. Det mener Marianne Skjold, der er direktør i Psykiatrifonden.

Ny undersøgelse: Børn møder en lukket dør i psykiatrien19.5.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Hver fjerde af de adspurgte forældre, hvis børn har haft brug for hjælp i psykiatrien, har lav eller ingen tillid til børne- og ungdomspsykiatrien. Det viser en ny undersøgelse, Norstat har foretaget for Psykiatrifonden. ”Børn og unge og deres forældre møder ofte en lukket dør, når de har brug for hjælp. Det skal vi løse nu. Det er akut”, siger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum