Nye tal for tobaksområdet: Lang vej igen for at nå 2030-mål

Andelen af rygere er er på retur, men der er fortsat lang vej igen, hvis man skal nå det erklærede mål om, at maksimalt 5 procent af den voksne befolkning i 2030 ryger. Målet, der er blevet sat af partnerskabet Røgfri Fremtid, som inkluderer Hjerteforeningen, langt størstedelen af landets kommuner, regionerne samt Sundhedsstyrelsen og Sundhedsministeriet, er tænkt som en ambitiøs løftestang for tobaksområdet.
Selvom andelen af daglige rygere er faldet fra 20,9 procent i 2010 til 13,9 procent i 2021, så er det ganske enkelt ikke nok. Fremskrives den nuværende udvikling, står det nemlig lysende klart, at man ikke når målet om, at maksimalt 5 procent af danskerne i 2030 ryger. I perioden 2010 til 2021 viser Hjerteforeningens beregninger ud fra Sundhedsprofilens tal, at der har været et gennemsnitligt fald i antallet af rygere på mellem 25.000 og 30.000 om året.
Hjerteforeningen estimerer, at det vil være nødvendigt i gennemsnit at nedbringe antallet af rygere med mindst 50.000 rygere om året hvert år de næste otte år, hvis man skal nå målet. Altså næsten en fordobling af den nedgang i antallet, som man har set over de seneste 11 år.
- Der er virkelig behov for en styrket indsats, når det kommer til tobaksområdet. Selvom der i forvejen gøres en del, står det klart, at det desværre ikke er nok. Der er simpelthen ikke et tilstrækkeligt antal, der kvitter smøgerne, siger Mads Lind, seniorkonsulent i Hjerteforeningen.
Derfor opfordrer Hjerteforeningen til, at man fra politisk hold sætter mere fokus på hjælp til rygestop eksempelvis gennem rygestopkurser som en nøglefaktor i at nedbringe andelen af rygere i Danmark.
- Vi ved, at det er markant nemmere at knække cigaretterne, hvis man eksempelvis gennemgår et rygestopkursus. 29 procent af dem, der i 2019 startede på et rygestopforløb, var også røgfri seks måneder senere – til sammenligning er det mindre end 10 % som lykkes, hvis man ikke bruger nogen hjælp til rygestoppet, siger Mads Lind, som fortsætter:
- Desværre er det ikke særligt mange borgere, der gennemgår rygestopkurser eller digitale hjælpemidler til rygestop. Her spiller både kommuner og regioner en stor rolle i at rekruttere rygere til rygestopkurser, men på Christiansborg kan politikerne med fordel også indtænke rygestopkurserne i den samlede forebyggelsesindsats, siger Mads Lind.
Den Nationale Sundhedsprofil 2021 kan findes her.
Nøgleord
Kontakter
Jacob MouritsenPresserådgiver
Tlf:29819207jmouritsen@hjerteforeningen.dkBilleder

Information om Hjerteforeningen
Hjerteforeningen er Danmarks næststørste sygdomsbekæmpende organisation med mere end 116.000 medlemmer. Vi arbejder med forskning i hjerte-kar-sygdomme, forebyggelse af hjertesygdomme og patientstøtte.
Besøg os på hjerteforeningen.dk
Følg pressemeddelelser fra Hjerteforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Hjerteforeningen
Kan billig behandling redde 90 danske liv om året?1.7.2025 07:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Hjerteforeningen og Børnehjertefonden uddeler 30 mio. kr. til ny hjerteforskning. Et af projekterne skal undersøge, om en simpel behandling kan redde op mod 90 danske liv hvert år.
Borgerforslag fra Hjerteforeningen: Tydelig sundhedsoplysning på alle fødevarer2.6.2025 07:25:00 CEST | Pressemeddelelse
Forbrugerne skal let kunne træffe sunde madvalg – og det kræver politisk handling. Hjerteforeningen lancerer derfor en opsigtsvækkende kampagne og et borgerforslag for at råbe politikerne op.
Hjerteforeningen skifter fokus10.5.2025 16:55:31 CEST | Pressemeddelelse
På Hjerteforeningens årlige repræsentantskabsmøde og frivilligdag i Odense lørdag blev der ud over et nyt logo præsenteret en ny strategi, der flytter foreningens fokus fra at være en patientforening til at være en sundhedsorganisation.
Hjerteforeningens Forskningspris gives til stort studie af nyfødtes hjerter13.3.2025 13:05:39 CET | Pressemeddelelse
Ved Hjerteforeningens store arrangement ’Sammen om hjertet’ blev Hjerteforeningens Forskningspris uddelt. Prisen gik i år til Copenhagen Baby Heart, som er en stor befolkningsundersøgelse med fokus på det nyfødte barns hjerte.
Birthe Kjær uddelte Hjerteprisen til børnehjerteambulatorier12.3.2025 17:17:01 CET | Pressemeddelelse
Sangerinden Birthe Kjær, som er ambassadør for Hjerteforeningen, stod for uddelingen af Hjerteprisen til repræsentanter fra Danmarks tre største børnehjerteambulatorier, da eventet ’Sammen om hjertet’ i dag fandt sted.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum