Sex & SamfundSex & Samfund

Nye tal: Danske unge dårlige til at tale om sex, samtykke og grænser med hinanden

Del

Danske unge mener, at man bør gribe ind, hvis andre får deres grænser overskredet, men de har svært ved at gøre det i praksis. Samtidig er de unge dårlige til at tale om samtykke, grænser og sårbare seksuelle oplevelser med hinanden. Det viser en ny undersøgelse fra Sex & Samfund og RFSU, som lancerer en ny digital kampagne for at hjælpe unge med at styrke kommunikationen om samtykke og grænser.

En fremmed hånd på din venindes bryster, mens hun står på dansegulvet. Din ven, der bliver holdt fast og kysset mod sin vilje af en fremmed i baren og får et chok.

Hvad ville du gøre, hvis du var vidne til, at din ven fik overskredet sin grænse på en bytur?

I en ny undersøgelse foretaget af Voxmeter for Sex & Samfund og RFSU svarer fire ud af fem unge, at de mener, man bør gribe ind i en situation, hvor en anden person tydeligvis oplever noget grænseoverskridende af seksuel karakter, når man fx er til fest eller i byen.

Men samtidig svarer hver fjerde i undersøgelsen, at de har prøvet at stå i en situation, hvor de følte, de selv burde have grebet ind, men ikke gjorde det. Og kun halvdelen af de unge oplever, at deres venner griber ind, hvis de selv eller andre oplever noget grænseoverskridende.

- Der er meget der tyder på, at unge gerne vil hjælpe hinanden og gribe ind over for grænseoverskridende adfærd, men i praksis er det svært, siger national chef i Sex & Samfund, Lene Stavngaard om undersøgelsen og fortsætter:

- Vi er glade for, at Danmark har fået en samtykkelov, det var nødvendigt. Men nu er det tid til at se på, hvordan vi forebygger, at unge overskrider andres grænser eller får deres grænser overskredet.

Unge deler ikke de dårlige sexoplevelser med hinanden

Undersøgelsen viser også, at mange unge er dårlige til at tale om sex med hinanden.Hver fjerde svarer, at de ville ønske, de kunne tale mere med deres venner om dårlige oplevelser i forbindelse med sex og flirt.

- Resultaterne af undersøgelsen overrasker os desværre ikke. Sårbare seksuelle oplevelser er et tabu for mange, og unge har meget nemmere ved at dele de gode eller sjove seksuelle erfaringer med hinanden. Vi ved, at særligt mange unge har svært ved sårbarheden og mangler et sprog i det seksuelle møde, det gælder særligt unge mænd, som vi ved taler meget mindre om sex med venner og partnere, siger Lene Stavngaard.

Kondomet er en god start

- Når vi taler om sex både i forhold til prævention, hvad jeg selv har lyst til, men også hvad det er vi har lyst til at gøre sammen, så kræver det mod at vise usikkerhed og sårbarhed. Evnen til at kommunikere seksuelt, aflæse grænser, genkende egen lyst og ulyst er ‘sprog’ og kompetencer, som skal udvikles, og vi kan tydeligt se, både når vi ser rundt i samfundet og når vi spørger de unge, at mange af dem ikke får hjælp til at lære det. Det skal vi lave om, siger Lene Stavngaard.

Sammen med undersøgelsen lancerer Sex & Samfund og RFSU initiativet Sex is a dialogue. En online kampagne, der blandt andet giver unge gode råd og muligheden for at teste, hvor god man er til at tale om sex – også selvom det indebærer at vise sårbarhed.

- Vi vil fremme sex og kommunikation på en måde som føles åben, ærlig og ægte. Vi håber, at kampagnen kan inspirere flere til at reflektere over, hvordan man selv taler om sex med sin partner, og at de unge kan bruge kondomet som en god anledning til at snakke om grænser, samtykke og hvad de har lyst til, siger Pål Hansen, markedsansvarlig i RFSU.


Fakta om undersøgelsen

- Fire ud af fem unge (80,7%) mener, at man bør gribe ind i en situation, hvor en person tydeligvis oplever noget grænseoverskridende af seksuel karakter, når man fx er til fest eller i byen.

- Hver fjerde ung (24,8%) har oplevet en situation, hvor en person oplevede noget grænseoverskridende, og de følte de selv burde have grebet ind, men ikke gjorde det.

- Kun halvdelen (50,4%) af de unge oplever, at deres venner griber ind, hvis de eller andre oplever noget grænseoverskridende.

- Hver fjerde ung (25,8%) ville ønske de kunne tale mere med deres venner om dårlige oplevelser i forbindelse med sex og flirt.

- Ca. en ud af fem unge ville ønske de kunne tale mere med deres venner om pinlige oplevelser (22,3%) eller oplevelser, der gør én ked af det (18,4%), i forbindelse med sex og flirt.

-  Hver fjerde ung (25,9%) ville ønske, de i det hele taget kunne tale mere med deres venner om seksuelle oplevelser

- 54,1% af danske unge snakker med deres venner om sex og seksuelle oplevelser, mens kun 40,6% snakker med deres venner om samtykke og seksuelle grænser.

- Unge søger primært viden ift. flirt, sex og grænser ved at google det (31,7%) eller ved at tale med deres venner (40,3%).

Undersøgelsen er foretaget af Voxmeter for Sex & Samfund og RFSU og er repræsentativ for hele den danske befolkning i alderen 16-29 år.

 

Fakta om kampagnen

- Kampagnen Sex is a dialogue kører i hele Skandinavien og starter i Danmark i uge 38.

- På https://sexogsamfund.dk/sex-is-a-dialogue kan unge følge kampagnen og få tips og råd til at kommunikere bedre i sengen.

- Kampagnen er lavet af Sex & Samfund og RFSU, som udover at være Sex & Samfunds søsterorganisation også er en non profit kondomfabrikant.

- Kampagnen er en opfølgning på initiativet Dear Condom, som RFSU lancerede i 2018 for at skabe en mere åben samtale om brugen af kondomer.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Sex & Samfund

Sex & Samfund
Sex & Samfund
Lergravsvej 63, 2. sal
2300 København S

33 93 10 10https://sexogsamfund.dk/

FAKTA OM RFSU

Att skapa förutsättningar för att förändra och förbättra människors liv har varit RFSU:s målsättning ända sedan starten 1933. Genom sexualupplysning, utbild-ning och opinionsbildning vill RFSU slå hål på fördomar, bota kunskapsbrist och öka den sexuella hälsan, i Sverige såväl som internationellt. När du köper produkter från RFSU gör du så mycket mer. Allt överskott från försäljningen går till RFSUs arbete för Body Rights – mänskliga och sexuella rättigheter – i hela världen.

Følg pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sex & Samfund

“Danmark mod hadforbrydelser”: Demonstrationer på tværs af landet for at stoppe hadforbrydelser mod LGBTQI+-personer21.5.2021 11:49:12 CEST | Pressemeddelelse

“Jeg er blevet slået ned bagfra og tæsket samtidig med, at der blev råbt “klamme homosvin, du får hvad du fortjener, bøsserøv!”” Sådan lyder bare ét af de i alt 1.000 eksempler på had, som protestbevægelsen Lev og Lad Leve det seneste år har indsamlet blandt landets LGBTQI+-personer. Eksemplerne udgives den 26. maj i en bog, der overleveres til Folketingets politikere til en større demonstration på Christiansborg Slotsplads samtidig med, at bogen overleveres til kommunalbestyrelser landet over til lokale demonstrationer.

Uge Sex 2021: Lige køn leger bedst1.2.2021 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Hvad er en rigtig pige og en rigtig dreng? Og hvordan håndterer skolen, at elever kalder en 12-årig pige for ’billig luder’ eller råber ’bøsserøv’ efter en dreng, som græder? Når eleverne mandag den 8. februar tjekker ind online til årets Uge Sex, er temaet Lige køn leger bedst på skoleskemaet. Sex & Samfund inviterer alle hjemmeskolende forældre til at være med til at starte snakken om køn med deres børn og opfordrer alle skoleledere til at skriver under på 6 hacks for at komme forskelsbehandling på grund af køn til livs i skolerne.

Ny kampagne: Danske unge er dårlige til at snakke om sex med hinanden28.9.2020 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Danmark har fået en ny samtykkelov, men den kan ikke stå alene. Nu er det vigtigt at starte samtalen blandt unge om sex og grænser, for mange af dem mangler ’sprog’ i den seksuelle kommunikation og har svært ved at tale om sex, grænser og lyst med hinanden. Det viser en undersøgelse fra Sex & Samfund og RFSU, som nu lancerer en ny digital kampagne for at hjælpe unge med at kommunikere bedre uden for og i sengen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum