Nye tal: Brystkræftpatienter venter stadig for længe i flere regioner
Især Region Hovedstaden og Region Sjælland har store problemer med at operere brystkræftpatienter til tiden, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Bekymrende, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

Der har længe været problemer med at få kvinder med brystkræft opereret inden for den lægeligt begrundede forløbstid i Region Hovedstaden og Region Sjælland.
Tal fra Sundhedsdatastyrelsen, der netop er udkommet, viser, at tredje kvartal i år desværre ikke er nogen undtagelse.
I tredje kvartal i år var det kun 25 pct. af kræftpakkeforløbene i Region Hovedstaden, der resulterede en i operation for brystkræft, som blev gennemført inden for forløbstiden på 27 dage. Ifølge regionen har der i november dog været en højere andel af forløbene, der blev gennemgørt til tiden.
I Region Sjælland var tallet 32 pct. for tredje kvartal.
Problemerne på brystkræftområdet er desværre ikke nye.
- Det er ikke nogen hemmelighed, at der er nogle grundlæggende udfordringer i Region Sjælland, og det er man nødt til at kigge dybere ind i, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.
Problemerne på brystkræftområdet har været kendt i årevis, og derfor er det utilfredsstillende, at der stadig ikke er rettet op, mener Jesper Fisker.
- Kræft er en akut sygdom, hvor tid er afgørende. Jo længere man venter på at komme i behandling, jo dårligere bliver progonosen. Det kan vi ikke byde de mange brystkræftramte kvinder.
Målopfyldelsen, som tallet kaldes, forventes at blive endnu lavere, da det er opgjort uden efterregistreringer og dermed ikke er endeligt.
Geografisk ulighed
I Region Nordjylland ser det helt anderledes ud. Her blev 99 pct. af alle brystkræftforløb, der endte med kirurgisk behandling, gennemført til tiden.
- Det er et fremragende resultat i Nordjylland, og det viser jo, at det godt kan lade sig gøre. Det skal ikke være sådan, at der er forskel på, om man bliver behandlet til tiden, uanset om man bor i Holbæk eller Hobro. Det kan vi ikke være bekendt, siger Jesper Fisker.
Regionerne skal handle
Regionerne har givet hinanden håndslag på at 90 pct. af kræftpakkeforløbene skal gennemføres til tiden. Et mål som de to regioner på Sjælland er langt fra at indfri.
Kræftens Bekæmpelse er i løbende dialog med regionerne og noterer sig, at de arbejder på at forbedre forholdene for brystkræftpatienterne.
Region Hovedstaden har udarbejdet en handleplan med en række initiativer, hvor man vil forbedre kapaciteten, uddanne mere personale og samarbejde med private aktører for at komme udfordringerne til livs. Det samme gælder for Region Sjælland, hvor det helt store problem er manglen på speciallæger i mammaradiologi.
- Begge regioner tager problemet alvorligt, og det er fornuftige initiativer, de har fremlagt. Jeg ved, at de knokler på at forbedre situationen, og det er da også mit indtryk, at det går den rigtige vej. Men det kommer til at tage tid, før de når helt i mål. Og det bekymrer mig på de berørte kvinders vegne, siger Jesper Fisker.
Fremgang på landsplan
Når man kigger på landsresultatet for alle kræftsygdomme, så er de samlet en fremgang på 3 pct. procentpoint fra 74 procent i 2. kvartal 2022 til 77 pct. i 3. kvartal 2022.
_____________________________________________________________________
Fakta
- Brystkræft er den hyppigste kræftform hos kvinder. Hvert år får ca. 4.700 kvinder kræftsygdommen herhjemme
- Et kræftpakkeforløb er et patientforløb, hvor de enkelte begivenheder er tilrettelagt med anbefalede krav til tidspunkter og indhold. Den anbefalede forløbstid på brystkræft er 27 dage
- Sundhedsdatastyrelsens tal er foreløbige, og der tages forbehold for ændringer
Kontakter
Casper Bagge AndersenPresse- og kommunikationsrådgiver
Tlf:28921085caan@cancer.dkBilleder

Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Nye tal: Flere end 370.000 lever med og efter kræft27.1.2023 11:00:06 CET | Pressemeddelelse
Antallet af danskere, der lever med eller efter kræft, er steget med 41 pct. siden 2012. Det er godt nyt, at flere overlever kræft, men det betyder samtidig, at flere har behov for hjælp til senfølger.
Nye tal: Fødevareindustrien skal være med til at forebygge overvægt27.1.2023 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Over halvdelen af danskerne lever i dag med overvægt, og fødevareindustrien har et medansvar for at forebygge, at den bekymrende stigning i overvægt ikke fortsætter. Det mener næsten syv ud af 10 danskere i en ny spørgeskemaundersøgelse.
Nyt håb for særlig gruppe kvinder med brystkræft23.1.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kvinder med en særlig form for brystkræft venter i spænding. Den 25. januar afgør Medicinrådet, om rådet godkender behandling med Enhertu, et lægemiddel, der øger chancen for at leve længere.
Halvdelen af unge kvinder deltager ikke i screening for livmoderhalskræft21.1.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kun hver anden kvinde mellem 23 og 29 år i Danmark bliver screenet for livmoderhalskræft inden for et år efter invitationen, og færre kvinder bliver screenet sammenlignet med tidligere. Det lave tal bekymrer Kræftens Bekæmpelse.
Ny grundbog: Når mor eller far dør18.1.2023 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der mangler viden og redskaber om små børns sorg i daginstitutionerne. Kræftens Bekæmpelse og Pædagoguddannelsen UCN udgiver ny grundbog til pædagoger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum