Nye tal: Brystkræftpatienter venter for længe
Regionerne er ikke lige gode til at få opereret brystkræftpatienter til tiden, viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Kræftens Bekæmpelse håber, at den kommende sundhedsreform vil gøre op med de urimelige forskelle.
Dit postnummer afgør, om du kan blive behandlet til tiden for brystkræft. Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Styrelsen har netop offentliggjort tal for fjerde kvartal 2021 for pakkeforløb for kræft. Tallene viser regionernes evne til at behandle brystkræftpatienter inden for den lægeligt begrundede maksimale forløbstid på 27 dage. Der er desværre store geografiske forskelle.
Hvis du bor i Ringsted og får konstateret brystkræft, er der større risiko for, at du ikke kommer i behandling til tiden, end hvis du bor i Mariager.
I fjerde kvartal af 2021 var det kun 22 pct. af de kræftpakkeforløb, der resulterede i en operation, som blev gennemført i Region Sjælland inden for de lægeligt begrundede forløbstider. I Region Nordjylland blev hele 90 pct. af forløbene gennemført inden for tidsrammen.
- For netop brystkræftpatienter har problemet med for lang ventetid har været kendt i årevis, og vi har råbt vagt i gevær lige så længe. Det giver mig lidt en deja-vu-oplevelse på den dårlige måde, og jeg er bekymret på kvindernes vegne, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.
- Tid er afgørende for kræftoverlevelse. Der er en god grund til, at der er sat lægefagligt begrundede max tider på kræftpakkeforløbene, siger han.
Tid til handling
Folketinget har chancen for at gøre op med den geografiske ulighed. I denne uge præsenterede regeringen sit udspil til en sundhedsreform. Sundhedsvæsenet skal være mere robust, mener regeringen, der bl.a. vil stoppe personaleflugten fra sektoren og tiltrække mere sundhedspersonale.
- De regioner, der har svært ved at få kvinderne behandlet til tiden, har haft store udfordringer med personalemangel. Sandsynligvis vil andre regioner opleve noget lignende. Der bliver flere ældre og dermed flere kræftpatienter i fremtiden, og hvis der på landsplan er for få ansatte inden for kræftområdet, vil der fortsat opstå de her urimelige forskelle, siger Jesper Fisker.
- Regionerne har givet hinanden håndslag på, at 90 pct. af kræftpatienterne skal behandles til tiden. Men uden nok medarbejdere på kræftområdet kan den flotte målsætning ikke føres ud i livet, konstaterer Jesper Fisker.
Brystkræftområdet har gennem flere år haft kapacitetsmæssige udfordringer ved screening, udredning og behandling. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har nedsat en task force for at løse de udfordringer. Det arbejde bidrager Kræftens Bekæmpelse til.
FAKTA:
- Brystkræft er den hyppigste kræftform hos kvinder. Hvert år får ca. 4.700 kvinder kræftsygdommen herhjemme
- Et kræftpakkeforløb er et patientforløb, hvor de enkelte begivenheder er tilrettelagt med anbefalede krav til tidspunkter og indhold. Den anbefalede forløbstid på brystkræft er 27 dage
- Sundhedsdatastyrelsens tal er foreløbige, og der tages forbehold for ændringer
Nøgleord
Kontakter
Pressetelefonen i Kræftens Bekæmpelse: Lise Bondesen, tlf. 31 32 63 53
Links
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kæmpe svigt af unge generationer hvis tobaks- og alkoholforslag skydes til hjørne17.5.2022 16:27:45 CEST | Pressemeddelelse
Kræftens Bekæmpelse reagerer skarpt på nye udmeldinger fra Christiansborg, hvor en snarlig aftale om en sundhedsreform ikke kommer til at indeholde forebyggelsestiltag på tobaks- og alkoholområdet. - Vi holder skarpt øje med, at ambitionsniveauet bliver fastholdt, siger adm. direktør Jesper Fisker.
Ny podcast: Sådan kan lærere hjælpe et barn i sorg17.5.2022 16:19:29 CEST | Pressemeddelelse
I ny podcast fra Kræftens Bekæmpelse giver eksperter gode råd til lærere om børn og sorg. Podcasten skal hjælpe de mange lærere, der er usikre på, hvordan de bedst støtter elever, der oplever sygdom eller død i allernærmeste familie.
Frivillige i Kræftens Bekæmpelse beskytter de små mod solens stråler16.5.2022 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er dejligt for de små at lege udenfor – især når vejret bliver varmere. For meget sol kan dog give kræft i huden, og særligt børn er udsatte. Derfor hjælper frivillige fra Kræftens Bekæmpelses Solkampagne i denne uge institutioner landet over med at sætte fokus på, hvordan børn og voksne bedst beskytter sig i solen.
Kræftpatienter savner sammenhæng i deres kræftforløb13.5.2022 09:40:57 CEST | Pressemeddelelse
Kræftpatienter må selv tage ansvar for skabe tryghed og rød tråd gennem deres kræftforløb, viser ny patientrundspørge fra Kræftens Bekæmpelse.
Milepæl: Nye retningslinjer vil forbedre behandling af patienter med senfølger efter tarmkræft10.5.2022 13:05:10 CEST | Pressemeddelelse
Omkring 40.000 mennesker i Danmark lever med eller efter tyk- og endetarmskræft – mange af dem med forskellige senfølger efter sygdommen og behandlingen. Derfor er det en god nyhed, at der nu for første gang offentliggøres kliniske retningslinjer for, hvordan man bedst behandler patienter med senfølger efter tyk- og endetarmskræft. Kræftens Bekæmpelse har støttet arbejdet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum