Nye super-skannere på Rigshospitalet hjælper børn med kræft
Det er blandt andre børn med kræft, som kan se frem til meget hurtigere og mere skånsomme undersøgelser, når de fremover skal skannes på Rigshospitalet. Indvielsen af to nye super-skannere på Rigshospitalet kommer til at sætte nye standarder for, hvordan skanninger kan bruges diagnostisk til at hjælpe patienterne bedst muligt igennem et behandlingsforløb.
Den ene nye skanner er en PET/MR-skanner, der er særligt velegnet til fx børn og hjerneundersøgelser, fordi MR ikke giver stråledosis. Den er doneret af Birthe Meyer fra The John and Birthe Meyer Foundation, der gennem årene har doneret over en milliard kroner til apparatur på danske hospitaler.
Den anden skanner er en Siemens Vision Quadra, hvilket er en særlig PET/CT-helkropsskanner, som kun er installeret tre andre steder i verden. Quadra’en er en sammensmeltning af fire skannere, som for første gang gør det muligt at skanne alle organer på en gang. Den blev præsenteret ved indvielsen d. 25. oktober af Rigshospitalets direktør Per Christiansen.
- Jeg er meget glad for, at vi har fået en stor opgradering på skannerområdet. Med denne nye teknologi kan Rigshospitalet tilbyde bestemte patienter at skanne hele kroppen på 1-2 min, hvor det normalt tager 15-30 min. Samtidig giver helkropsskanneren markant bedre billeder og reducerer den samlede stråledosis for patienterne til kun 10 % af, hvad man plejer at bruge. Jeg mener ikke, at det er for store ord at kalde det en super-skanner, siger Per Christiansen.
Skanneren kan bruges til undersøgelser af en række forskellige sygdomme, herunder gigtsygdom og betændelsestilstande. Men i første omgang er det hensigten, at den primært skal anvendes til undersøgelser af kræftsygdomme.
Flere kontrolskanninger
Afdeling for Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin har ansvaret for driften af skannerne, og det nye udstyr er siden midten af september blevet testet med forskellige patientgrupper. Det fortæller den ledende overlæge på afdelingen, professor og dr.med. Liselotte Højgaard.
- Vi kan allerede se nu, at vi kan foretage fantastiske undersøgelser med højere billedkvalitet, så det er hurtigere og nemmere at stille korrekte diagnoser. Tidligere har vi været tilbageholdende med at skanne fx børn og unge ret mange gange i et behandlingsforløb, fordi de forhåbentligt skal leve et langt liv efterfølgende og ikke kan tåle for meget stråling. Men nu kan vi begynde at integrere kontrolskanninger meget mere i behandlingsforløbet, hvilket kommer til at gavne patienterne, siger Liselotte Højgaard.
Udvider forskningsområdet
Forskningsmæssigt åbner teknologien for at udforske fysiologien på en hel ny måde. For første gang bliver det nu muligt at undersøge alle organers blodforsyning samtidigt og måle på dynamikken mellem de forskellige organer under sygdom, forklarer Liselotte Højgaard.
- Vi står overfor et kæmpestort forskningsområde. Man kan få kvantitativt fysiologiske mål på alle organsystemer samtidigt, og med stor sandsynlighed kommer denne forskning over tid til at ændre vores diagnostik og behandling, siger Liselotte Højgaard.
Hun påpeger, at professor og dr.med. Malene Fischer netop er vendt tilbage til Rigshospitalet efter flere år ved King’s College London. En stor del af hendes forskning kommer til at centrere sig om den nye skanner.
For mere information: Rigshopitalets forskningskommunikation, Jonas Gamrath Rasmussen, 6124 7399
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Region Hovedstaden vil bekæmpe opioidmisbrug og stoppe bekymrende udvikling blandt unge15.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden lancerer nu en plan, der skal nedbringe brugen af opioider på hospitaler og hos de praktiserende læger. Bedre styring af lægeordinerede opioider, et samarbejde med gymnasier og et øget fokus på samarbejde om emnet på tværs i sundhedsvæsnet skal sikre, at færre bliver afhængige af de stærkt vanedannende smertestillende midler.
Ny råstofplan sendes i høring i Region Hovedstaden14.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regionsrådet i Region Hovedstaden sender nu sit forslag til en ny råstofplan i 11 ugers offentlig høring. Planen skal sikre, at der også i fremtiden er adgang til råstoffer som sand og grus til byggeri og anlæg. Borgere, kommuner og interesseorganisationer opfordres til at komme med deres input.
Region Hovedstaden åbner for investeringer i våben13.5.2025 20:37:15 CEST | Pressemeddelelse
Politikerne i Region Hovedstaden besluttede her til aften, at regionen fremover må investere i virksomheder, der producerer våben. Investeringerne må dog kun sættes i virksomheder, der overholder de FN-konventioner, Danmark har tiltrådt. Dermed må regionen fx fortsat ikke investere i virksomheder, der producerer atomvåben eller dele hertil.
Region Hovedstaden indfører et kvalificeret ansættelsesstop for speciallæger på hospitaler7.5.2025 15:15:43 CEST | Pressemeddelelse
Et kvalificeret ansættelsesstop for speciallæger i Region Hovedstaden skal hjælpe til en mere ligelig fordeling af læger i hele Østdanmark.
(Rettet udgave) Nyt studie: Kvinder er i større risiko for lungesygdomme end mænd ved samme mængde rygning6.5.2025 21:47:22 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Herlev og Gentofte Hospital står bag studiet, der viser, at når man ser på kvinders risiko for KOL eller respiratorisk død er den ca. dobbelt så høj som mænds ved samme mængde rygning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum