Digitaliseringsstyrelsen

Nye signaturprojekter i hovedstadsområdet skal udforske potentialet i kunstig intelligens

Del
Nye projekter med kunstig intelligens starter op i hovedstadsområdet i 2022. Projekterne skal blandt andet bidrage til bedre diagnosticering af gravide og mere sikker udskrivelse fra hospitalet.

I 2022 igangsættes 12 nye signaturprojekter, der skal gøre os endnu klogere på mulighederne og barriererne for at anvende kunstig intelligens i kommuner og regioner.

Kunstig intelligens rummer et stort potentiale for at løfte vores velfærd og sundhedsbehandling, understøtte den grønne omstilling og skabe mere tid til den borgernære service.

Fire af de nye projekter igangsættes i hovedstadsområdet på henholdsvis CAMES Rigshospitalet; Rigshospitalet Glostrup; Region Hovedstaden (Bispebjerg Hospital og Rigshospitalet); samt et samarbejde mellem Rødovre og Aalborg Kommuner.

For mere information se nedenstående projektbeskrivelser, eller læs mere om alle 12 projekter her.

Bedre diagnostik af gravide ved hjælp af kunstig intelligens (CAMES Rigshospitalet i samarbejde med DTU Compute)

Projektet har til formål at udvikle en løsning, som skal forbedre kvaliteten af ultralydsskanninger af gravide for derved at øge evnen til at forudsige komplikationer. Det er essentielt at identificere eventuelle komplikationer tidligst muligt, for at kunne igangsætte forebyggende tiltag.

I Danmark fødes der årligt 6.000 børn for tidligt eller med lav fødselsvægt. Der foretages samtidig mere end 200.000 årlige ultralydsskanninger af gravide, men det lykkes kun at forudsige 10-30 procent af alvorlige komplikationer som for lav fødselsvægt eller for tidlig fødsel. Det kan være farligt at overse tilstande, der kan indikere for tidlig fødsel eller lav fødselsvægt, da de medfører høj risiko for udvikling af funktionsnedsættelser og spædbarnsdød med store omkostninger for de berørte familier, sundhedsvæsenet og samfundet.

Projektet bygger videre på en afprøvet prototype, som har vist gode resultater i forhold til at tjekke kvaliteten af allerede gennemførte optagelser af ultralydsskanninger. Det er hensigten med projektet at videreudvikle prototypen til et redskab, som kan øge kvaliteten af den enkelte skanning ved at understøtte det kliniske personale (jordemødre, sygeplejersker og læger) under skanningen. Konkret vil redskabet sikre, at billederne fra skanningen har den optimale kvalitet, mens undersøgelsen foregår.

Redskabet implementeres i Region Nord (Aalborg Universitetshospital), Region Syd (Odense Universitetshospital), Region Sjælland (Slagelse Hospital) og Region Hovedstaden (Rigshospitalet).

For yderligere information om projektet kontakt:
Martin Grønnebæk Tolsgaard, martin.groennebaek.tolsgaard@regionh.dk, tlf. 6130 3072

Kunstig intelligent til behandlingsstøtte for øjenpatienter (Rigshospitalet Glostrup)

Projektet har til formål at styrke behandlingen af borgere med øjensygdommen aldersrelateret makuladegeneration (AMD). AMD er en kronisk øjensygdom, der påvirker synet og er den hyppigste årsag til blindhed i Danmark. Behandlingseffekten for AMD er stærkt afhængig af rettidig behandling.

Øjenklinikken ved Rigshospitalet Glostrup har omkring 3.800 patienter i kontrol for en særlig aggressiv form for AMD, der udvikler sig hurtigere og medfører større tab af synsevne. Antallet af patienter med den aggressive form for AMD forventes på landsplan at stige med op til 50 pct. frem mod 2030. Skal den enkelte patient behandles som hidtil, vil det skabe et stort pres på klinikken.

Det er derfor hensigten med projektet at udvikle et værktøj, der kan vurdere, hvilke patienter der bør behandles, hvilke patienter der bør observeres, og hvilke patienter som ikke har gavn af yderligere behandling. Projektet vil have et særligt fokus på at sikre gennemsigtighed i beslutningsprocessen.

Ved at implementere en algoritme som beslutningsunderstøttende værktøj i øjenafdelingen kan kontroller varetages i større grad af ikke-lægeligt personale og frigøre vigtig tid hos øjenlægerne.

Vellykket implementering vil potentielt betyde øget kapacitet, frigørelse af ressourcer til håndtering af komplekse patienter og reduktion i ventetid. Senere vil den modnede teknologi kunne udbredes til øjenafdelinger på øvrige hospitaler, samt til praktiserende øjenlæger og optikere, så borgere kan kontrolleres for AMD tættere på egen bopæl.

For yderligere information om projektet kontakt:
Ivan Olegovich Potapenko, ivan.olegovich.potapenko@regionh.dk

WARD-HOME – sikker udskrivelse fra hospitalet (Bispebjerg Hospital og Rigshospitalet)

Projektet har til formål at muliggøre borgeres rehabilitering i eget hjem ved at sikre tidlig opsporing og indgriben i tilfælde af sygdomsforværring. Dette skal ske ved at udvikle intelligent trådløs overvågning, der 24 timer i døgnet kan vurdere borgerens tilstand og alarmere personale hvis nødvendigt.

Andelen af borgere i Danmark med kroniske sygdomme er stigende, hvilket medvirker til at øge antallet af indlæggelser på hospitalerne. Dette medfører øget behov for ressourcer til overvågning under indlæggelsen, og at der frigøres plads ved, at borgere udskrives til eget hjem eller kommunale rehabiliteringspladser, så snart det er muligt. Mulighederne for overvågning og tidlig indgriben ved sygdomsforværring er normalt markant reduceret, når patienten er udskrevet fra hospitalet, hvilket øger risikoen for genindlæggelse.

Projektet WARD-HOME bygger videre på det avancerede kliniske supportsystem, WARD, som indsamler information om kroppens vitale parametre (puls, iltmætning, vejrtrækning mv.). På baggrund heraf vurderer WARD patientens tilstand og alarmerer sundhedspersonalet, hvis behovet opstår. Samtidig afhjælper WARD et eksisterende problem med fejlalarmeringer af personalet.

WARD-HOME-projektet vil udvide WARD-løsningen, så patienter ikke blot under hospitalsindlæggelse kan tilbydes avanceret fysiologisk overvågning, men også efter udskrivelse. Projektet forventes at bidrage til forkortet indlæggelsestid og færre komplikationer og genindlæggelser. Således vil WARD-HOME-teknologien øge sikkerheden og samtidig sikre, at der opstår færre fejlalarmer, hvorved personalet får mere tid til at fokusere på kerneopgaven omkring borgeren.

For yderligere information om projektet kontakt:
Christian S. Meyhoff, christian.sylvest.meyhoff@regionh.dk, 2491 0542

Kunstig intelligens til understøttelse af visitation af genoptræningsforløb (Aalborg Kommune og Rødovre Kommune)

Projektet vil med brug af kunstig intelligens understøtte en mere ensartet og hurtigere visitation af genoptræningsforløb i Aalborg og Rødovre kommuner. Løsningen vil både sikre en bedre udnyttelse af kapaciteten i de kommunale genoptræningstilbud og sikre, at borgere hurtigst muligt kommer i gang med genoptræning efter indlæggelse.

I Aalborg og Rødovre kommuner fylder visitationsopgaven sammenlagt mere end 3.000 timer årligt, hvori der samlet behandles ca. 9.000 genoptræningsplaner for borgere, der skal i genoptræningsforløb.

Projektet vil udvikle en løsning, der kan understøtte hele udskrivningsprocessen, fra en genoptræningsplan modtages i kommunen fra et hospital til borgeren er visiteret til et forløb. Dette sker via fire hovedfunktioner, som løsningen skal understøtte: Sortering af alle genoptræningsplaner; tildeling af forløbskoder til genoptræningsplaner; integration af standardoplysninger om borgere i it-fagsystemet Cura; og sidst en visitationsløsning, der baseret på historiske data vurderer hvilket genoptræningsforløb, der skal bevilges.

Projektet vil fokusere på, at borgere fortsat kan forvente et højt og korrekt serviceniveau i visitationen til genoptræning. Samtidig vil projektet undersøge, hvordan tildelingen af koder for genoptræningsforløb har potentiale til at udbredes til andre kommuner, herunder afdække, hvordan løsningen kan omsættes til en tværkommunal standardkomponent.

For yderligere information om projektet kontakt:
Marianne Qvick, cn23605@rk.dk, tlf. 3171 8270

Kontakter

Information om Digitaliseringsstyrelsen

Digitaliseringsstyrelsen
Digitaliseringsstyrelsen
Landgreven 4
1301 København K

http://www.digst.dk

I Digitaliseringsstyrelsen står vi i spidsen for en ambitiøs digital udvikling af Danmark, der skaber værdi for borgere, virksomheder og offentlige organisationer og bidrager med løsninger på samfundets store udfordringer.

Følg pressemeddelelser fra Digitaliseringsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Digitaliseringsstyrelsen

Bodil Jørgensen hjælper igen i år danskerne med at undgå identitetssvindel27.9.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Svindlere kan være svære at gennemskue – særligt når de udgiver sig for at være banker og myndigheder for at få fat i dine personlige oplysninger. Derfor genlancerer Digitaliseringsstyrelsen igen i år sin populære kampagne med den folkekære skuespiller Bodil Jørgensen, der giver danskerne gode huskeråd. Bag kampagnen står også KL, Danske Regioner, Finans Danmark og Politiet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye