Kræftens Bekæmpelse

Nye regions-tal: Flere brystkræftramte opereres til tiden

Del

I 2021 ventede to ud af tre brystkræftpatienter for længe på at blive opereret i Region Sjælland. Nye tal fra 1. kvartal i år viser en positiv udvikling. Kræftens Bekæmpelse håber, den vil fortsætte.

Region Sjælland havde problemer i hele 2021 med at få opereret brystkræftpatienter til tiden. Faktisk lykkedes det kun 36 pct. af tilfældene. Men de nyeste kvartalstal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at regionen er inde i en positiv udvikling. I første kvartal af i år blev 73 pct. af brystkræftpatienterne opereret til tiden. Det er milevidt fra det samlede resultat for hele 2021.

- Vi skal være bevidste om, at det er kvinder med brystkræft bag tallene, så det er vigtigt, at pilen peger i den rigtige retning, siger Jørgen Nørgaard Jørgensen, formand for Kræftens Bekæmpelses regionsudvalg i Region Sjælland.

Kvartalstallet er opgjort uden efterregistreringer, og det betyder, at tallet ikke er endeligt. Men tendensen viser en klar forbedring.

- For at sige det mildt var tallene for hele 2021 utilfredsstillende. Vi er i god dialog med politikerne, og nu ser vi forhåbentlig virkningen af de tiltag, de har sat i gang i de første kvartalstal fra 2022 og for resten af året.

2021-tal bekymrende
Den lægefagligt begrundede forløbstid for et brystkræftpakkeforløb, hvor behandlingen er operation, er 27 dage. I Region Sjælland ventede næsten to ud af tre brystkræftpatienter for længe på at blive behandlet i 2021. Det viser den årsrapport, som Sundhedsdatastyrelsen sendte ud kort før, samme styrelse for nylig offentliggjorde kvartalstallene for januar-marts i år.

- 2021 var et rigtigt skidt år, hvad angår rettidige operationer for brystkræft. Regionen har stadig udfordringer, der især handler om mangel på sygehuspersonale. Derfor er jeg glad for, at der er politisk bevågenhed i Regionsrådet, og at 8-punkts kræftplanen er ved at blive ført ud i livet. Det viser sig nu i første kvartal for 2022. Vi håber, at de gode tendenser er kommet for at blive, fastslår Jørgen Nørgaard Jørgensen.

Fælles mål
Regionerne har et fælles mål om, at 90 pct. af alle kræftforløb skal overholde forløbstiderne. Og dét lå Region Sjælland desværre langt fra sidste år. Ser man på det samlede billede – behandlingsforløbene inden for alle kræftformer – blev 63 pct. af alle forløb i regionen gennemført inden for den lægefagligt begrundede forløbstid. Det er faldet siden 2020, hvor tallet var 72 pct. Dermed lå regionen også under landsgennemsnittet på 76 pct. for hele 2021.

Bedst i landet på to områder
Ser man tilbage på resultatet for sidste år, var der to kræftområder, hvor Region Sjælland klarede sig bedst af alle regioner i 2021 – nemlig ved kirurgisk– og strålebehandling af kræft i blæren. Her kommer henholdsvis 79 pct. og 69 pct. af patienterne i behandling til tiden. Det er over landsgennemsnittet på 61 pct. og 52 pct.

Brug patientstøttetilbud
Alle borgere med kræft kan deltage i lokale netværk hos Kræftens Bekæmpelse og bruge foreningens rådgivningstilbud i Næstved og Roskilde gratis.

Her er mulighed for at deltage i masse forskellige aktiviteter som yoga, fysisk træning, komme i cafeen eller tale med rådgiverne. Der er også tilbud til pårørende.

Kontakter

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum