Teknologisk Institut

Nye levende lys kan forbedre indeklimaet

Del
Forskerne er i fuld gang med at undersøge mulighederne for at udvikle nye typer levende lys, som udleder et minimum af sundhedsskadelige partikler og gasser til indeklimaet. De første målinger viser, at blafrende flammer forurener mere.
Arkivfoto: Colourbox
Arkivfoto: Colourbox

Hver dansker brænder i gennemsnit over fem kilo levende lys af – og heraf en stor del i julen. Afbrændingen påvirker indeklimaet med partikler og gasser i luften, men nu er forskerne i gang med at undersøge i hvilket omfang levende lys rent faktisk påvirker indeklimaet og sammen med industrien udvikle nye levende lys, som udleder et minimum af sundhedsrelevante partikler og gasser. 

Markante forskelle
- I projektets første år har vi gennemført en række målinger på forskellige, eksisterende lys på markedet. Og som nogle af de første i verden har vi udelukkende haft fokus på de formodet mest sundhedsrelevante parametre, vurderet af førende eksperter. Vi kan allerede nu konstatere at der er markante forskelle i de sundhedsrelevante emissioner fra forskellige typer af lys, siger seniorspecialist og teknisk projektleder Morten Køcks, Teknologisk Institut.

Projektet CANDLE er støttet af Innovationsfonden og sammen med bl.a. Coop og lysproducenten ASP Holmblad skal der udvikles levende lys, som påvirker indeklimaet mindst muligt. På Teknologisk Institut og Aarhus Universitet er der således opbygget helt nye, avancerede testkamre, der muliggør kontrollerede målinger på de forskellige typer af lys. I projektet undersøges to kontrollerede afbrændingsscenarier – stabil afbrænding med rolig flamme og så et scenarie med blafrende flamme. Begge scenarier finder sted ved normal brug hjemme i stuerne.

Blafrende flamme
Gennem længere tid har udledning af partikler fra levende lys været omdrejningspunktet for forskellige undersøgelser, da partikler kan måles med simpelt måleudstyr. Men herudover har forskerne i CANDLE også vurderet at parametre som blandt andet black carbon samt NOx også kan være ligeså relevante at måle set ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv. 

- De indledende undersøgelser viser, at når lysets flamme blafrer udledes mange gange højere mængder black carbon, som er en indikator for sod, end ved stabil afbrænding. Mængderne afhænger også af hvilken type lys der er tale om. Vi kan dog endnu ikke pege på hvilken type lys der er værst set ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv men det er netop det som projektet skal være med til at belyse, siger Morten Køcks.

Pust ikke ud
Forskerne har desuden fundet ud af, at selve måden hvorpå et lys brænder betyder rigtig meget for hvilke niveauer man har af sundhedsrelevante gasser og partikler i rummet.

- En anbefaling på nuværende tidspunkt må være at undgå blafrende flamme, fx ved at undgå træk eller for megen aktivitet omkring lyset, samt at lufte godt ud efter lyset slukkes. Man kan også med fordel benytte en decideret lyseslukker eller skubbe vægen ned i stearinen i stedet for at puste lyset ud, supplerer Morten Køcks.

Parallelt med forskernes undersøgelser har projektpartneren Coop Danmark gennemført en større forbrugerundersøgelse med fokus på indeklima og brugen af levende lys. Her har 1072 medlemmer svaret om deres brug af lys og bekymring for indeklimaet.  

Opmærksomme forbrugere
- Vi mener ikke, at forbrugeren skal tvinges til at gå på kompromis med et godt indeklima for at have det hyggeligt. Undersøgelsen viser, at 71 procent af de adspurgte er opmærksomme på lysenes påvirkning af indeklimaet. Ydermere svarer 89 procent, at de gør en aktiv indsats for at forbedre indeklimaet i hjemmet! Disse to tal understreger virkelig relevansen for CANDLE-projektet, og de nyeste resultater giver os stor optimisme og tro på, at et bedre lys kan være på vej til forbrugerne, siger kvalitetetskonsulent Ulrik Dae Mang Schultz fra Coop Danmark. 

Næste skridt i projektet er nu at samle den opnåede information og bruge den til fremstilling af nye prototyper af levende lys. De endelige resultater ventes at foreligge i 2020. 

Projektet er et stort internationalt samarbejde mellem ASP-HOLMBLAD A/S, Teknologisk Institut, COOP Danmark, Danwax, Aarhus Universitet, Lunds Universitet i Sverige, svenske Liljeholmens Stearinfabrik, portugisiske Promol og European Candle Association.

Tilføjet den 6. januar 2022.

*De endelige resultater ventes at foreligge i 2022.

Nøgleord

Kontakter

Seniorspecialist Morten Køcks, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2380, mail: mly@teknologisk.dk

Billeder

Arkivfoto: Colourbox
Arkivfoto: Colourbox
Download

Links

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

 

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye