Teknologisk Institut

Nye klimaudfordringer kræver flere investeringer

Del

Danske forsyningsvirksomheder forventer markante investeringer i klimatilpasning for at kunne klare fremtidens klimaudfordringer, viser ny undersøgelse. De savner dog standarder at kunne arbejde efter.

Foto: Teknologisk Institut.
Foto: Teknologisk Institut.

På trods af omfattende investeringer de seneste år til at håndtere store vandmængder fra fx skybrud, er de danske forsyningsvirksomheder endnu ikke færdige med at ruste sig til de nye klimaudfordringer. Det viser en ny undersøgelse, Forsyningsvirksomhederne opruster for at klare klimaudfordringerne, fra Teknologisk Institut. Her har Instituttet spurgt 69 danske forsyningsvirksomheder om deres forventede investeringer. Her svarer 32 procent, at de forventer at øge investeringerne markant, mens 41 procent forsætter deres nuværende niveau af investeringer.

- For 21 af 23 forsyningsvirksomheder, der arbejder indenfor vand og spildevand gælder det, at de forventer at øge deres investeringer markant eller investere uændret i klimatilpasningsløsninger. Blot to af disse forsyningsvirksomheder investerer ikke i klimatilpasningsløsninger, siger seniorspecialist Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut.

Vand er den primære klimaudfordring i Danmark. Klimaændringerne betyder, at der kommer vand fra flere sider i form af nedbør, havvandsstigninger, vandløb og grundvand. Men der er endnu ikke standarder for klimatilpasningsløsninger, og det er derfor op til forsyningsvirksomhederne selv at stille krav. Her efterlyser tre ud af fire forsyningsvirksomheder, at de i høj eller nogen grad har behov for dokumentation af klimatilpasningsteknologierne.

Stor barriere

- Manglende dokumentation og standarder på klimatilpasningsområdet er en stor barriere i dag. Det betyder at mange ejere af anlæg selv er nødt til at begynde forfra, når de skal designe og planlægge nye løsninger til klimatilpasning. Hvis der ikke bliver fulgt op på, om løsningerne virker efter hensigten, risikerer man også, at fejl bliver gentaget på andre anlæg, siger centerchef Ulrik Hindsberger, Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut anbefaler derfor, at bygherrerne sætter et mindre beløb af til dokumentation af nye klimatilpasningsløsninger, så de både kan blive testet, inden de anlægges, men også så man sikrer at anlæg og drift fungerer hensigtsmæssigt efter opførelsen.

- Hvis man får dokumenteret en række produkter til klimatilpasning, vil de uden yderligere dokumentation kunne indbygges i andre anlæg, og man vil også kunne sælge dem bedre til udlandet. Klimatilpasning af byer og kyster bliver en stor udfordring for danske kommuner og forsyningsvirksomheder i fremtiden. Hvis klimatilpasningen kombineres med andre dagsordener kan den bidrage til at løfte disse områder fx i forhold til byudvikling siger Ulrik Hindsberger.

Undersøgelsen Forsyningsvirksomhederne opruster for at klare klimaudfordringerne er en del af undersøgelsesrækken Fremtidens teknologier i danske virksomheder. Her har Teknologisk Institut, som er en af Danmarks største teknologirådgivere og udbydere af teknologisk service, taget en temperaturmåling på fremtidens teknologi, som den ser ud i de brancher, der er nøglen til produktion, energiforbrug og byggeri i Danmark.

Læs mere her: https://www.teknologisk.dk/ydelser/fremtidens-teknologier-i-danske-virksomheder/39711

 

Nøgleord

Kontakter

Yderligere oplysninger: Centerchef Ulrik Hindsberger, Teknologisk Institut, mobil 7220 2285, mail uhi@teknologisk.dk og seniorspecialist Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut, mobil 7220 2704, mail stys@teknologisk.dk

Billeder

Foto: Teknologisk Institut.
Foto: Teknologisk Institut.
Download

Vedhæftede filer

Links

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum