Ny vision for Naturstyrelsen skal styrke arbejdet med natur og friluftsliv

Naturstyrelsen forvalter i dag en betydelig andel af Danmarks mest værdifulde natur og levesteder for sjældne og karakteristiske arter.
Endnu mere urørt skov og etableringen af naturnationalparker ændrer om kort tid forvaltningen af statens naturområder mange steder. Men også på de øvrige arealer skal der for alvor sættes fokus på en mere vild natur, der er rig på levesteder for planter og dyr og har gode rammer for friluftsliv i alle dele af landet.
I naturlig forlængelse heraf sætter en ny vision for Naturstyrelsen natur og friluftsliv allerøverst på opgavelisten.
- Naturstyrelsen har i mange år arbejdet for at skabe både bedre natur på statens arealer og ny natur igennem naturgenopretning og skovrejsning. Men i stedet for den klassiske opdeling mellem skov og natur i arealforvaltningen vil der fremover være en integreret tilgang med naturen i fokus. Konkret opblødes de skarpe grænser mellem skov og åbent land for at skabe varierede levesteder for en lang række arter på statens arealer og give grundlag for endnu større naturoplevelser for alle danskere, siger Peter Ilsøe, direktør i Naturstyrelsen.
Vigtig arv for fællesskabet
Ændringen af Naturstyrelsens kerneopgaver til et endnu mere målrettet fokus på natur og friluftsliv kræver, at den igangværende kompetenceudvikling af medarbejderne og en hurtigere omstilling af arealforvaltningen accelereres.
- De statsejede natur- og skovarealer rummer en stor del af vores mest værdifulde natur. Naturstyrelsen forvalter dermed en vigtig arv på vegne af fællesskabet. Ikke bare på vegne af os, der er her nu, men også på vegne af kommende generationer. Den nye vision betyder, at alle de dygtige og ihærdige medarbejdere i Naturstyrelsen i endnu højere grad får til opgave at øge biodiversiteten og skabe flere muligheder for et rigt og aktivt friluftsliv. Vi bevæger os fra at tænke motorsavene først til at tænke naturen og friluftslivet først, siger miljøminister Lea Wermelin.
Der er ikke lagt op til reduktioner i antallet af medarbejdere i Naturstyrelsen som følge af den nye vision. Men gennem målrettet kompetenceudvikling skal det sikres, at alle har stærke kompetencer inden for de nye målsætninger.
Mere fri dynamik
Størsteparten af Naturstyrelsens skovarealer skal fremover forvaltes som urørt skov. Forud for det ligger der en omfattende omstilling af såvel arealer som den nuværende forvaltningspraksis.
Med en opdeling af statens arealer i tre overordnede geografiske områder er der målsat, hvor omstillingen til urørt skov kan gennemføres hurtigt, og hvor der fortsat gennem naturnær skovdrift aktivt arbejdes på at opbygge klimarobuste skove, der understøtter hensyn til biodiversitet, kulstoflagring, friluftsliv, bæredygtig produktion etc. Hermed får fremtidige generationer et godt udgangspunkt for at vælge om skovene på lang sigt skal lægges urørte, eller om de fortsat skal være underlagt en bæredygtig drift.
Naturstyrelsen har samtidig ansvar for en lang række værdifulde lysåbne arealer som heder, enge og overdrev. En stor del af den lysåbne natur forvaltes allerede i dag målrettet i forhold til naturtyper og arter. Ud over denne målrettede forvaltning vil der i højere grad blive sat fokus på at skabe vildere natur med fri dynamik både i skov og på det lysåbne, og der vil særligt blive set på samlet forvaltning af urørt skov, lysåben natur og overgangene imellem dem. Endelig vil der skulle skabes ny lysåben natur eller ske naturgenopretning ved konvertering af landbrugsjord blandt andet gennem klima-lavbundsprojekter og skovrejsning.
Alt det og meget mere kan man læse om i den nye vision.
Kontakter
Naturstyrelsens pressetelefon, 7254 3004
Miljøministeriets pressetelefon, 2091 5901
Billeder
Vedhæftede filer
Information om Naturstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Naturstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Naturstyrelsen
Unik naturalliance: Offentlige og private parter skal skabe Danmarks største sammenhængende naturareal i Nordvestjylland2.6.2025 13:35:34 CEST | Pressemeddelelse
Naturen i Thy og Han Herred skal have de bedst mulige vilkår til gavn for dyr, planter, mennesker samt klimaet og miljøet. Derfor går Danmarks største naturfonde sammen med Naturstyrelsen, Thisted og Jammerbugt Kommuner samt Nationalpark Thy for at skabe Danmarks største sammenhængende naturområde indenfor et område på 150.000 hektar.
Presseinvitation: Offentlige og private parter skal skabe stor og sammenhængende natur i Nordvestjylland i en unik naturalliance28.5.2025 11:21:53 CEST | Presseinvitation
Den 2. juni lanceres et stærkt og nyskabende samarbejde mellem fonde, kommuner, en nationalpark og staten, der i fællesskab vil skabe Danmarks største sammenhængende naturområde
Støtte til fornyelse af Opalsø-området på Bornholm16.12.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med en donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal på 8 millioner kroner vil det blive en bedre oplevelse at besøge en af Bornholms største turistattraktioner: Opalsøen.
Danmarks største klima-lavbundsprojekt på vej i Ribe: 2.700 hektar landbrugsjord kan blive våd natur9.12.2024 09:42:02 CET | Pressemeddelelse
I fremtiden skal området øst for Ribe danne rammen om et storstilet projekt, der har enorme miljø-, natur- og klimagevinster. I dag besøger minister for grøn trepart området.
Presseinvitation: Farligt træ i Dyrehaven sprænges væk med dynamit19.9.2024 15:01:20 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag formiddag den 24. september sprænger Naturstyrelsen trækronen væk på en af de gamle bøge nær Ulvedalen af sikkerhedsmæssige årsager.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum