Ny vigtig rapport om ulighed i sundhed – regeringen må handle nu
Den sociale ulighed i sundhed vokser. Det fastslår Sundhedsstyrelsen i ny vigtig rapport. Det er helt uacceptabelt, siger Jesper Fisker, adm. direktør, Kræftens Bekæmpelse. Der er behov for, at regeringen engagerer ministerier, regioner og kommuner og alle gode kræfter i civilsamfundet til en fælles kamp mod uligheden.

Sundhedsstyrelsens nye rapport ’Social ulighed i sundhed og sygdom’ dokumenterer, at uligheden i sundhed vokser. Jo længere uddannelse, des bedre og længere lever man.
- Hatten af for den grundige kortlægning af uligheden, som Sundhedsstyrelsen har taget initiativ til. Dermed har vi et solidt fundament for det videre arbejde med at rette op på skævhederne, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker.
- Over en femårig periode ville mere end 11.000 flere kræftpatienter overleve, hvis alle klarede sig lige så godt som de bedst stillede, det viser vores tal. Det kan vi som velfærdssamfund ikke være bekendt. Det er mit håb, at regeringen med den nye rapport under armen vil sætte turbo på indsatsen, siger Jesper Fisker.
Regeringen må engagere alle ministerier
Rapporten understreger med al tydelighed, at der skal handles nu.
- Det kan jo ikke være rigtigt, at det er længden på uddannelsen, størrelsen på pengepungen, og hvor hårdt man evner at slå i bordet, der skal afgøre, om man skal leve eller dø af kræft. Det skal rettes op – og det vil forhåbentligt ske nu, siger Jesper Fisker.
Ulighed i sundhed er en kæmpe udfordring – ikke bare for sundhedsvæsenet, men for hele samfundet.
- Uanset, hvor fintmasket og kompetent vores behandlende sundhedsvæsen bliver, kan vi ikke behandle os ud af ulighed i sundhed og sygdoms- og kræftrisiko, siger Jesper Fisker.
- Der er behov for, at regeringen engagerer ministerier, regioner, kommuner og alle gode kræfter i civilsamfundet til en fælles kamp mod uligheden. Vi har med initiativet ’Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed’’ sammen med Danske Regioner og KL og 40 organisationer taget hul på arbejdet, men der er behov for et massivt politisk engagement, siger han.
Behov for bred indsats og forebyggelse
Jesper Fisker anerkender, at der ikke findes en nem løsning på ulighed i sundhed.
- Der er behov for en større og mere systematisk forebyggelsesindsats. En forebyggelsesplan med klare målsætninger for blandt andet en mindskelse af uligheden på alle sygdomsområder, siger han.
Og så må den del af ulighedsproblemet, der skabes i sundhedssystemet, også adresseres.
- Problemet er, at sundhedsvæsenet på visse områder forstærker den ulighed, der allerede er skabt i samfundet. Det må vi i fællesskab få rettet op på, siger Jesper Fisker.
Pressehenvendelser til Kræftens Bekæmpelses pressetelefon: 35 25 74 00
____________________
Læs mere om 'Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed' her: https://www.cancer.dk/ulighedisundhed/
- Læs mere om social ulighed i kræft i Kræftens Bekæmpelses hvidbog her:
https://www.cancer.dk/dyn/resources/File/file/6/7826/1551789863/hvidbog_social_ulighed_kraeft_i_danmark.pdf
Nøgleord
Billeder
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Corona-vaccination: Utrygge kræftpatienter venter i uvished3.3.2021 11:12:49 CET | Pressemeddelelse
Ny undersøgelse blandt kræftpatienter i behandling viser både forvirring og utryghed ved corona-vaccinationsprogrammet. Lidt over halvdelen oplever kommunikationen fra myndighederne som uklar eller ligefrem uforståelig - og næsten lige så mange ved ikke, om de er blevet henvist til vaccine, eller hvilken vaccine-gruppe, de tilhører. Giv nu patienterne klar besked, lyder det fra administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker
Forskere på sporet af ny viden om blodkræft1.3.2021 10:14:55 CET | Pressemeddelelse
Der er lagt op til nytænkende forskning i blodkræft, når Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning d. 1. marts byder velkommen til professor Henrik Hjalgrim. Med afsæt i epidemiologisk kræftforskning vil han sikre, at ny forskningsviden hurtigt kommer ud til patienterne.
Corona giver store forsinkelser i svar på brystkræftscreening25.2.2021 11:22:10 CET | Pressemeddelelse
Kvinder, der deltager i brystkræftscreening i Region Hovedstaden, har i løbet af de seneste måneder måttet vente helt op til 58 dage på at få svar på undersøgelsen. Det er urimeligt lang ventetid og kan have alvorlige konsekvenser, advarer Kræftens Bekæmpelse.
Kræftens Bekæmpelse: Sådan får vi tidligere og bedre diagnoser af kræft25.2.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Halvdelen af alle kræftpatienter kommer ikke direkte i kræftpakkeforløb. Men ingen ved præcist, hvad der sker med dem. Og derfor kan sundhedsvæsenet heller ikke for alvor forbedre den tidlige opsporing af kræft. Og det er fatalt for patienterne. Kræftens Bekæmpelse udsender i dag en ny rapport, der skal bane vejen for forbedringer.
Stadigt behov for mere aktiv opsporing af alvorligt syge19.2.2021 16:00:29 CET | Pressemeddelelse
Med Sundhedsstyrelsens 6. rapport om monitorering af aktivitet i sundhedsvæsenet under corona-pandemien, står det klart, at der stadig er et stort behov for tydeligere kommunikation til befolkningen om at søge læge ved tegn på sygdom og om at møde op til undersøgelser og screenings-programmer. Kræftens Bekæmpelse opfordrer til, at også de praktiserende læger skal have en mere opsøgende rolle.
Børnekræftbehandling: Positivt at arbejdet genoptages med nyt fokus17.2.2021 17:46:57 CET | Pressemeddelelse
Kræftens Bekæmpelse hilser Sundhedsstyrelsens nye kommissorium for drøftelserne om fremtidens børnekræftbehandling i Danmark velkomment. – Det er positivt, at der lægges op til en hurtigere afklaring for børnekræftfamilierne, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker. Kræftens Bekæmpelse ser frem til at deltage i drøftelserne.
Støj fra biler og tog øger risiko for brystkræft16.2.2021 10:17:09 CET | Pressemeddelelse
I en ny undersøgelse viser forskere fra Kræftens Bekæmpelse, at vej- og jernbanestøj kan give en lille forøget risiko for brystkræft. Forklaringen er formentlig, at støjen forstyrrer vores nattesøvn.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum