Kræftens Bekæmpelse

Ny vigtig rapport om ulighed i sundhed – regeringen må handle nu

Del

Den sociale ulighed i sundhed vokser. Det fastslår Sundhedsstyrelsen i ny vigtig rapport. Det er helt uacceptabelt, siger Jesper Fisker, adm. direktør, Kræftens Bekæmpelse. Der er behov for, at regeringen engagerer ministerier, regioner og kommuner og alle gode kræfter i civilsamfundet til en fælles kamp mod uligheden.

Sundhedsstyrelsens nye rapport ’Social ulighed i sundhed og sygdom’ dokumenterer, at uligheden i sundhed vokser. Jo længere uddannelse, des bedre og længere lever man.

- Hatten af for den grundige kortlægning af uligheden, som Sundhedsstyrelsen har taget initiativ til. Dermed har vi et solidt fundament for det videre arbejde med at rette op på skævhederne, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker.

- Over en femårig periode ville mere end 11.000 flere kræftpatienter overleve, hvis alle klarede sig lige så godt som de bedst stillede, det viser vores tal. Det kan vi som velfærdssamfund ikke være bekendt. Det er mit håb, at regeringen med den nye rapport under armen vil sætte turbo på indsatsen, siger Jesper Fisker.

Regeringen må engagere alle ministerier

Rapporten understreger med al tydelighed, at der skal handles nu.

- Det kan jo ikke være rigtigt, at det er længden på uddannelsen, størrelsen på pengepungen, og hvor hårdt man evner at slå i bordet, der skal afgøre, om man skal leve eller dø af kræft. Det skal rettes op – og det vil forhåbentligt ske nu, siger Jesper Fisker.

Ulighed i sundhed er en kæmpe udfordring – ikke bare for sundhedsvæsenet, men for hele samfundet.

- Uanset, hvor fintmasket og kompetent vores behandlende sundhedsvæsen bliver, kan vi ikke behandle os ud af ulighed i sundhed og sygdoms- og kræftrisiko, siger Jesper Fisker.

- Der er behov for, at regeringen engagerer ministerier, regioner, kommuner og alle gode kræfter i civilsamfundet til en fælles kamp mod uligheden. Vi har med initiativet ’Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed’’ sammen med Danske Regioner og KL og 40 organisationer taget hul på arbejdet, men der er behov for et massivt politisk engagement, siger han.

Behov for bred indsats og forebyggelse

Jesper Fisker anerkender, at der ikke findes en nem løsning på ulighed i sundhed.

- Der er behov for en større og mere systematisk forebyggelsesindsats. En forebyggelsesplan med klare målsætninger for blandt andet en mindskelse af uligheden på alle sygdomsområder, siger han.

Og så må den del af ulighedsproblemet, der skabes i sundhedssystemet, også adresseres.

- Problemet er, at sundhedsvæsenet på visse områder forstærker den ulighed, der allerede er skabt i samfundet. Det må vi i fællesskab få rettet op på, siger Jesper Fisker.

Pressehenvendelser til Kræftens Bekæmpelses pressetelefon: 35 25 74 00
____________________

Læs mere om 'Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed' her: https://www.cancer.dk/ulighedisundhed/

- Læs mere om social ulighed i kræft i Kræftens Bekæmpelses hvidbog her:
https://www.cancer.dk/dyn/resources/File/file/6/7826/1551789863/hvidbog_social_ulighed_kraeft_i_danmark.pdf

Nøgleord

Billeder

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Corona-vaccination: Utrygge kræftpatienter venter i uvished3.3.2021 11:12:49 CETPressemeddelelse

Ny undersøgelse blandt kræftpatienter i behandling viser både forvirring og utryghed ved corona-vaccinationsprogrammet. Lidt over halvdelen oplever kommunikationen fra myndighederne som uklar eller ligefrem uforståelig - og næsten lige så mange ved ikke, om de er blevet henvist til vaccine, eller hvilken vaccine-gruppe, de tilhører. Giv nu patienterne klar besked, lyder det fra administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker

Stadigt behov for mere aktiv opsporing af alvorligt syge19.2.2021 16:00:29 CETPressemeddelelse

Med Sundhedsstyrelsens 6. rapport om monitorering af aktivitet i sundhedsvæsenet under corona-pandemien, står det klart, at der stadig er et stort behov for tydeligere kommunikation til befolkningen om at søge læge ved tegn på sygdom og om at møde op til undersøgelser og screenings-programmer. Kræftens Bekæmpelse opfordrer til, at også de praktiserende læger skal have en mere opsøgende rolle.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum