Det Kongelige Danske Videnskabernes SelskabDet Kongelige Danske Videnskabernes Selskab

Ny videnskabelig podcast med nogle af landets bedste forskere

Del
Uden Einsteins relativitetsteorier ville vi ikke have en GPS. Uden Montesquieus tanker om tredeling af magten, ingen dansk grundlov, som den ser ud i dag. Og uden Pigous idé om ”grønne afgifter”, ingen grøn økonomi. Med usynlig tråd er vores samfund vævet sammen af videnskabelige opdagelser, nærmest uden, at vi lægger mærke til det. Det forsøger podcasten Grundtanker at stille skarpt på.

I hver episode af Grundtanker fortæller en fremtrædende dansk forsker – fx Eske Willerslev, Peter Birch Sørensen eller Anja Boisen – om et hjørne af det samfund, vi lever i. Et hjørne, der ikke var blevet til uden tidligere tiders originale videnskabelige opdagelser og tanker.

Målet med podcasten er, at man som lytter bliver underholdt og hører gode historier. Man vil forhåbentlig opdage, hvor vigtig en brik videnskab er, når det kommer til at skabe et moderne samfund. Det samfund, vi har i dag, er jo blevet til, fordi forskere langt tilbage i tiden har tænkt og undersøgt og opfundet inden for både humaniora og natur- og samfundsvidenskab, fortæller Kristoffer Frøkjær, der er kommunikationschef i Videnskabernes Selskab og i øvrigt vært på podcasten.

Videnskab i virkeligheden

Podcasten besøger virkeligheden i reportageform – det være sig virksomheder, der kan tage en coronatest på 12 minutter ud fra nanoteknologi, banegårde, vindmøller, eller mosehuller fulde af DNA – og krydsklipper til studieoptagelser med større historisk dybde.

Der er fyldt med eksempler på, at fortidens forskning har skabt nutidens samfund rundt om os – ofte uden, at forskerne har kunnet forudsige det. Da Eske Willerslev for 20 år siden opdager, at man kan finde DNA i is og jord, anede han ikke, at hans metoder en dag ville kunne bruges til miljøovervågning eller ligefrem opklaring af drab. Ligesom Dan Zahavi til en start nok ikke havde en idé om, at hans filosofiske tanker omkring fænomenologi en dag kunne hjælpe psykisk syge. Og den slags eksempler er der masser af, forklarer Kristoffer Frøkjær.

Netop det dynamiske indhold med både reportage og studieoptagelser har været interessant at arbejde med for Science Report, der har produceret udsendelserne:

Det har været supersjovt at arbejde med videnskabsformidling i en sammenhæng, hvor der har været plads til eksperimenter og fokus på de gode historier. Jeg er meget stolt af resultatet, og jeg synes, vi er lykkedes med at få udsendelserne til at være både fængende og fascinerende, og jeg tror også, man som lytter bliver klogere af dem, siger direktør hos Science Report, Tor Arnbjørn.

Led i en større udvikling

Podcasten er for Videnskabernes Selskab led i en naturlig formidlingsmæssig udvikling:

Videnskabernes Selskab har gennem de senere år øget sit fokus på formidling af videnskab til danskerne. Podcasten, som er fuld af gode fortællinger, er en naturlig forlængelse af hele den mission, det er at skabe interesse for videnskaben – som jo er mere aktuel end nogensinde i disse tider, hvor alle forventer, at løsningen af coronakrisen eller klimakrisen kommer fra netop videnskaben, fortæller præsident i Videnskabernes Selskab, Marie Louise Nosch.

Hvis du vil vide mere, så kontakt Head of Communications i Videnskabernes Selskab Kristoffer Frøkjær på kf@videnskabernesselskab.dk eller tlf.nr. 31 14 61 01.

Tag et smugkig på de første 8 udsendelser, som lægges efterhånden på bl.a. Itunes og Spotify

Tag et smugkig på de første 8 udsendelser, som lægges efterhånden på bl.a. Itunes og Spotify

Eske Willerslev: DNA – et billede af det usynlige
Kan høres fra 29/10

DNA er koden for det mest komplekse, vi kender til i universet – selve livet. Tag sammen med professor Eske Willerslev til søen i Fælledparken i København, som var centrum for Willerslevs første opsigtsvækkende opdagelser, som gav genlyd verden rundt. I episoden fortæller han om DNA’s rolle i at overvåge naturen og i at opklare forbrydelser.

Mikael Rask Madsen: Med retsvidenskaben kom friheden
Kan høres fra 29/10

Vores danske retsstat blev mildest talt ikke til med et fingerknips. Det krævede århundreders nytænkning, kampe og en konge, der bandt sin søn til et giftigt løfte, inden han døde af blodforgiftning. Denne episode handler om, hvordan lov og ret kom til Danmark, og om de retsvidenskabelige grundtanker, som har dannet fundamentet for nutidens danske retsstat.

Anja Boisen: Nanoteknologi – en mikroskopisk verden fuld af muligheder
Kan høres fra 29/10

Når forskerne bevæger sig ned i en verden, der kun fylder én milliontedel af en millimeter, så kan meget pludselig lade sig gøre. Hør om mikroskoper, der kan flytte rundt på enkelte atomer; om nanopartikler, der kan fortælle, om du har haft covid-19; og om en teknik, der kan hjælpe mennesker med leukæmi.

Peter Birch Sørensen: Grøn økonomi – naturlige begrænsninger for vækst
Kan høres fra 5/11

Økonomiske forskere har i mere end 200 år gjort sig tanker om, hvad der er på spil, og hvad vi som samfund burde gøre ved den ulige balance mellem miljø og økonomisk vækst. For uden natur, ingen økonomi. Tag med ud for at se på vindmøller og rensningsanlæg med landets førende miljøøkonom.

Jeppe Dyre: Einstein lærte os at finde vej
Kan høres fra 12/11

GPS’en er et teknologisk vidunder, der hjælper os med at finde vej. Men havde det ikke været for verdens bedst kendte videnskabsmand Albert Einstein og hans to relativitetsteorier – den specielle og den generelle – så ville vi aldrig komme frem. Ikke, at han selv nogensinde tænkte, at teorierne kunne bruges på den måde.

Dan Zahavi: Fænomenologi – er en kop en kop?
Kan høres fra 19/11

Ifølge fænomenologien opfatter vi virkeligheden forskelligt, og den filosofiske retning har blandt andet sammenkoblet den filosofiske analyse af den rent subjektive selvopfattelse med neurovidenskab og psykiatri og dermed fået betydning langt ind i fx sundhedsvæsenet. Hør hvordan!

Anne Løkke: Fortidens smerte gav os nutidens sygehusvæsen
Kan høres fra 3/12

I dag har vi et sundsvæsen, der hjælper flere hundrede tusind patienter hvert eneste år – ofte ud fra de nyeste videnskabelige landvindinger. Sådan var det langt fra for 200 år siden. Forandringen er skabt på et fundament af forskning, kampe og tanker, der i sin tid var nyskabende, men i dag er en naturlig del af den helbredelse og oplevelse, vi har på bl.a. landets sygehuse.

Kontakter

Billeder

Information om Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab

Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab
Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab
HC Andersens Boulevard 35
1553 København V

33 43 53 00http://WWW.ROYALACADEMY.DK

Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab virker for at styrke videnskabens stilling i Danmark og for at fremme tværvidenskabelig forståelse. Det fungerer som samarbejdsorgan og mødested for fremtrædende forskere fra alle områder af grundvidenskabelig forskning fra hele landet.

Følg pressemeddelelser fra Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye