Gjensidige

Ny undersøgelse: Så mange unge danskere har været udsat for digitale trusler

Del

Hver fjerde unge danskere har oplevet at blive udsat for digitale trusler, og selvom truslerne kan have store konsekvenser for den enkelte, så er det kun et fåtal, der vælger at anmelde sagerne til politiet. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Public har foretaget for Gjensidige

En stor andel af yngre danskere har oplevet at modtage digitale trusler. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Public har foretaget for Gjensidige.  

Her svarer hver fjerde dansker mellem 18 og 29, at de er blevet udsat for digitale trusler, mens det alene for unge mænd er omkring hver tredje, der har oplevet det.  

Selvom digitale trusler ikke er et nyt fænomen herhjemme, så er omfanget blandt den yngre del af befolkningen alligevel opsigtsvækkende, lyder vurderingen fra Louise Brix, der er fagchef for sundhed i Gjensidige.  

- Selvom truslerne sker digitalt, så vil det ofte påvirke offeret fysisk, i den forstand at det er en utroligt ubehagelig oplevelse, og i værste tilfælde kan føre til reelle helbredsmæssige konsekvenser for den enkelte.  Derfor er det et alvorligt problem, at omfanget af digitale trusler blandt unge danskere er så udbredt, som tilfældet er det, siger hun.   

Også fra politisk hold er der stort fokus på de digitale trusler og krænkelser. Folketinget vedtog nemlig for kort tid siden et lovforslag, der blandt andet skærpede strafferammen mod trusler, hvor den forurettede trues med offentliggørelse af billeder af seksuel karakter.

Til trods for at det er lige så strafbart at fremsætte trusler digitalt som fysisk, så viser undersøgelsen, at det kun er meget få af ofrene, der vælger at melde episoderne til politiet. Det er nemlig kun omkring én ud af ti, der vælger at anmelde dem, der har truet dem.  

Og ifølge Louise Brix kan det muligvis være et tegn på, at mange vælger at holde deres oplevelser for dem selv, men det kan være med til at gøre problemerne værre, hvis ikke man får arbejdet med den oplevelse, man har haft, vurderer fagchefen.  

- Hvis man bliver udsat for trusler, er det vigtigt, at man sørger for at tale med nogen om ens oplevelse. Det kan både være venner og familie, men det kan også være ved organisationer, der tilbyder rådgivning til ofre i de her sager. Vigtigst af alt er det, at man får bearbejdet det psykiske traume, det kan være at blive truet, så det ikke får langvarige konsekvenser.”  

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.009 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af © Kantar Public for Gjensidige i februar og marts 2023.

Har du oplevet at blive truet på nettet? (18-29 årige) 

Ja 

25% 

Nej 

73% 

Ved ikke 

2% 

Har du oplevet at blive truet på nettet? (mænd18-29 årige) 

Ja 

31% 

Nej 

69% 

Ved ikke 

0% 

Anmeldte du den trussel, du blev udsat for? (18-29 årige) 

Ja 

12% 

Nej 

88% 

Ved ikke 

0% 

Nøgleord

Kontakter

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 3.800 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 30 mia. NOK i 2021, mens forvaltningskapitalen udgjorde 130 mia. NOK. 

Følg pressemeddelelser fra Gjensidige

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gjensidige

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye