Gjensidige Forsikring

Ny undersøgelse: Tusindvis af danskere går glip af boligens største strømbesparelser

Del
Hver tredje dansker, der forsøger at spare på elregningen i hjemmet, anser badeværelset for at være den største synder. Energiekspert peger dog på køkkenet, som hjemmets største strømsluger.

I en tid med høj inflation og endnu højere elpriser er energibesparelser i hjemmet blevet et populært samtaleemne landet over. Men danskerne er uenige om, hvor besparelsespotentialet er størst.  

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige og NRGi. Godt hver tredje dansker tror nemlig, at der er størst potentiale ved at spare på energien ibadeværelset, mens hver femte svarer, at det er køkkenet, der er den største synder, når det kommer til ens elregning. 

Men ifølge byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi, Bo Halm Andersen, er der ingen tvivl om, at arbejdet med at sænke strømforbruget i hjemmet bør starte i køkkenet. 

”Det kan være overraskende for mange, at køkkenet faktisk er den største syndebuk for højt strømforbrug i hjemmet. Men når man tænker over det, så er det også det rum, hvor vi bruger flest elektriske apparater og funktioner, som køle-/fryseskab, ovn, komfur, kaffemaskine, opvaskemaskine og diverse andre køkkenapparater,” siger Bo Halm Andersen, der har konkrete råd til danskerne, når de vil spare på strømmen i køkkenet:  

”Det gælder alt fra temperaturregulering af køle- og fryseskab, korrekt brug af opvaskemaskinen samt energioptimering af ovnen og komfur, hvor eftervarme bør indtænkes, som en naturlig del af madlavningen. Og så kan man også overveje, om man én gang om ugen helt skal droppe at tænde for ovnen eller komfuret, og i stedet kaste sig over at lave kolde retter til aftensmad. Det kan i den grad også være med til at sænke energiforbruget.” 

I en opgørelse fra Energistyrelsen over det typiske elforbrug i parcelhuse står køkkenet for 31 % af strømforbruget, mens badeværelset står for 23 % af elforbruget. Derudover er underholdning og belysning også nogle af hjemmets største strømslugeremed helholdsvis 19 % og 11 % af forbruget.  

Hos Gjensidiges skadedirektør, Henrik Sagild, vækker det glæde, at danskerne er blevet opmærksomme på at spare ressourcer, og samtidig er gode til at identificere, hvor man kan sætte ind for at opnå de største besparelser.  

“Det er både godt for privatøkonomien og klodens ressourcer, at vi er blevet mere opmærksomme på at spare på strømforbruget, og i flere tilfælde kan en ændret adfærd faktisk også være med til at forebygge skader i ens hjem. På den måde er der meget mere end bare én god grund til at tænke over, hvor man kan finde den største besparelse i hjemmet,” siger han.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.711 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af Kantar Gallup for Gjensidige og NRGi i november og december 2022. 

Hvor i hjemmet mener du, der er størst potentiale for at spare på strøm? 

Boligens varmekilde 

15% 

Køkkenet (fx udskiftning af hårde hvidevarer og andre produkter af ældre dato og mindre brug af ovn, kogekander osv.) 

19% 

Boligens belysning, herunder eventuel udskiftning af lampe og pærer 

11% 

Stuen (fx tv og underholdning såsom, gaming, streaming etc.) 

12% 

Badeværelset (fx mindre brug af håndklædetørrer, vaskemaskine og tørretumbler.) 

31% 

Andet, notér 

3% 

Ved ikke 

9% 

Forbruget i en gennemsnitlig familie i parcelhus 

Vask 

23% 

Køle- og fryseapparater 

19% 

Underholdning  

19% 

Madlavning 

12% 

Belysning 

11% 

TV 

7% 

Diverse 

7% 

Opvarmning 

3% 

Kilde: Energistyrelsen 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Gjensidige Forsikring

Gjensidige Forsikring
Gjensidige Forsikring
A.C. Meyers Vænge 9
2450 København SV

70 10 90 09https://www.gjensidige.dk/

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 3.800 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 30 mia. NOK i 2021, mens forvaltningskapitalen udgjorde 130 mia. NOK. 

Følg pressemeddelelser fra Gjensidige Forsikring

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gjensidige Forsikring

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum