Fonden for EntreprenørskabFonden for EntreprenørskabFonden for Entreprenørskab

Ny undersøgelse skal kaste lys over iværksætteri på erhvervsuddannelserne

Del

Hver tredje iværksætter er faglært, og derfor er emner som regnskab, moms og markedsføring vigtige på erhvervsuddannelserne. Men hvor meget arbejder erhvervsuddannelserne egentlig med iværksætteri og forretningsudvikling? Og kan der gøres endnu mere? Det skal et nyt analyseprojekt, som Fonden for Entreprenørskab, Tænketanken DEA og Industriens Fond står bag, kaste lys over.

Projektet ”Iværksætteri i erhvervsuddannelserne” skal i løbet af 2021 afdække og opsamle eksisterende viden og praksis om arbejdet med iværksætteri på erhvervsuddannelserne, og dernæst bruge den nye viden til at styrke iværksætterindsatsen yderligere. Projektet skal også undersøge, hvor mange og hvilke faglærte der åbner egen virksomhed efter endt erhvervsuddannelse, samt hvor godt de virksomheder klarer sig på længere sigt. 

- Der er et stort potentiale i at hjælpe erhvervsuddannelserne med at blive stærkere på iværksætteri. Det vil kunne anspore flere unge faglærte til at starte virksomheder, men også sikre at de kommende iværksættere fra erhvervsuddannelserne har de rette kompetencer og efterfølgende succes, siger Christian Vintergaard, adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab.  

På den korte bane skal projektet frembringe viden om barrierer for og mangler i undervisning i iværksætteri på erhvervsuddannelserne. Målet er at sætte ekstra fokus på iværksætteri på uddannelserne, samt understøtte opkvalificering af lærere og udvikling af undervisningsmateriale og undervisningsforløb eller integration af iværksætteri i eksisterende fag. På længere sigt er målet, at der kommer flere innovative virksomheder via velkvalificerede faglærte. 

- Fokus på iværksætteri og forretningsforståelse kan vise unge, at erhvervsuddannelserne også er en direkte og attraktiv vej til en karriere som selvstændig. Og set i et samfundsperspektiv giver det også rigtig god mening. Vi glæder os meget til projektet, siger Stina Vrang Elias, adm. direktør i Tænketanken DEA.  

Stærkere faglærte gavner os alle 

Iværksætteri som emne er nævnt i erhvervsuddannelsernes bekendtgørelse, men det er uklart, hvor meget der arbejdes med det på de forskellige skoler og fagretninger. Der er heller ikke et overblik over undervisernes kompetencer på området. Derfor er projektet sat i verden for netop at undersøge, hvordan og i hvilket omfang, der arbejdes med iværksætteri på erhvervsuddannelserne og komme med konkrete anbefalinger til, hvordan man kan styrke dette område, så vi både nu og i fremtiden kan få flere faglærte med gode iværksætterkompetencer, som starter levedygtige virksomheder.  

- Flere af Danmarks succesfulde virksomheder er skabt af faglærte. Styrkelse af området er derfor åbenlyst værdifuldt. Derudover kan et øget fokus på iværksætteri være med til at højne erhvervsuddannelsernes popularitet blandt de unge, så flere vælger en erhvervsuddannelse. Det er der alt for få der gør i dag, siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond og peger på, at faglærte sidder ved roret i en fjerdedel af de gazelle-virksomheder, som Dagbladet Børsen hvert år hædrer for deres enestående vækstskabelse. 

Projektet løber over hele 2021, hvor resultaterne af projektets forskellige analyser og undersøgelser løbende formidles. I slutningen af 2021 bliver der afholdt en afsluttende konference, hvor alle projektets resultater fremlægges sammen med anbefalinger til, hvordan man kan styrke området. 

Følg løbende med på projektets hjemmeside. 

Nøgleord

Kontakter

Christian Vintergaard, Fonden for Entreprenørskab, christian@ffefonden.dk, 28 75 41 91 

Stina Vrang Elias, Tænketanken DEA, sve@dea.nu, 23 29 06 71 

Ole Østrup, Industriens Fond, oos@industriensfond.dk, 23 80 06 60 

 

Links

Information om Fonden for Entreprenørskab

Fonden for Entreprenørskab
Fonden for Entreprenørskab
Ejlskovsgade 3D
5000 Odense C

https://www.ffe-ye.dk

Om Fonden for Entreprenørskab: 

Entreprenørskab skal være for alle, for det giver børn og unge evner til at skabe, forandre og gøre en forskel i verden. Det er vores vision, og det vi er drevet af i vores arbejde på skoler og uddannelser. Vi hjælper skoler og uddannelser med at fremme entreprenante og innovative evner hos elever og studerende. Målet er, at entreprenørskab skal være en naturlig del af undervisningen på alle uddannelsesniveauer i Danmark. 

Fonden for Entreprenørskab er desuden det centrale nationale videncenter og omdrejningspunkt for udvikling af entreprenørskab i undervisningen på alle uddannelsesniveauer i Danmark. 

 

Om Tænketanken DEA: 

Tænketanken DEA producerer viden, debat og netværk om tidlige indsatser for 0-6-årige, ungdomsuddannelser og de videregående uddannelser samt forskning og innovation. 

Det gør vi, fordi vi tror på, at viden og erfaring er afgørende i arbejdet med at styrke værdiskabelsen og væksten i Danmark – i både offentlige og private organisationer. 

 

Om Industriens Fond: 

Industriens Fond er en privat filantropisk fond, der arbejder for at fremme dansk erhvervslivs konkurrenceevne. Det gøres med fokus på innovation, internationalisering, implementering af viden og teknologi, samt sikring af et relevant arbejdskraftudbud til danske virksomheder. 

Følg pressemeddelelser fra Fonden for Entreprenørskab

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fonden for Entreprenørskab

Fynske elever vinder sølv og bronze til DM i Entreprenørskab15.4.2021 16:29:34 CEST | Pressemeddelelse

Støjabsorberende skillevægge til klasselokaler og app der skal skabe øget motivation til motion for unge via et bedre overblik over idræt i nærområdet. De ideer var så gode og gennemtænkte, at tre elever fra Skt. Hans Skole i Odense og tre elever fra Vesterdal Efterskole i Nr. Aaby torsdag den 15. april løb med 2. og 3. pladsen til Next Level - Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab for grundskoleelever.

Iværksætteri som valgfag i skolen styrker udsatte unge26.3.2021 10:35:16 CET | Pressemeddelelse

Unge med større tro på egne evner og styrkede kompetencer i at tænke kreativt og håndtere usikkerhed – det er resultaterne af projektet Iværksætterunge, der gennem to år har kørt i Aarhus Kommune. I projektet har seks skoler i samarbejde med lokale boligsociale indsatser tilbudt elever i 7.-9. klasse valgfaget Iværksætterunge, og en forsker har fulgt med på sidelinjen. Resultatet er, at iværksætteri som valgfag i skolen styrker udsatte unge og gør en positiv forskel i lokalområdet.

Kæmpe festival skal inspirere tusindvis af unge til iværksætteri2.3.2021 06:59:00 CET | Pressemeddelelse

Danish Entrepreneurship Festival er uddannelsernes entreprenørskabsuge, hvor elever og studerende fra hele landet kan være med. Festivalen afvikles online i hele uge 47 og vil være fyldt med inspirerende talks, interviews med spændende iværksættere og erhvervsfolk, workshops og massevis af ide- og opfinderkonkurrencer for spirende iværksættere. Målet er at give tusindvis af elever og studerende erfaring med og lyst til iværksætteri.

Nordjyske unge er suveræne og vinder tre hovedpriser ved stor iværksætterkonkurrence11.2.2021 16:48:12 CET | Pressemeddelelse

Ikke bare et eller to, men hele tre hold af nordjyske unge klarede sig exceptionelt godt, da knap 500 unge fra hele landet dystede på gode ideer til National Entreprenørskabsmesse torsdag den 11. februar. Her fik iværksætterdrømmene frit løb, da deltagerne pitchede deres ideer online for en række dommere fra erhvervslivet. Holdet WO-drones fra Morsø Handelsgymnasium - EUC Nordvest slog dog alle de andre og løb med førstepladsen og den store præmiecheck.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum