Ny undersøgelse: Rekord få danskere frygter kriminalitet
En netop offentliggjort offerundersøgelse viser, at danskerne ikke har været mere trygge i årtier. Kun 9 procent er ’ofte’ eller ’næsten hele tiden’ bekymret for personligt at blive udsat for kriminalitet. Tilsvarende er 13 procent af danskerne ’meget’ bekymret for vold og anden kriminalitet i samfundet. Det er det laveste niveau siden de første målinger for omkring 50 år siden.
- Danskerne er meget trygge; ganske få er bekymrede for at blive udsat for kriminalitet. På specifikke steder, fx S-togstationer, stier og udsatte boligområder, er der problemer med utryghed, og det skal vi som samfund tage seriøst og sætte målrettet ind, men det er afgørende, at samfundsdebatten tager afsæt i realiteterne. Trygheden er på et historisk højt niveau, siger Det Kriminalpræventive Råds formand Erik Christensen.
Selvom langt de fleste danskere er trygge, er der udfordringer på specifikke områder. Kvinder bekymrer sig oftere om at blive udsat for kriminalitet end mænd, og unge på 16-24 år er tilsvarende mere bekymrede end ældre aldersgrupper, viser offerundersøgelsen.
- Forholdsvis mange unge kvinder er utrygge efter mørkets frembrud, og der kan derfor være god grund til lokalt at lave målrettede indsatser; fx bedre lys på stier og i parker. Ny viden peger på, at gadelys ikke skal skrues op på fuldt blus for at skabe tryghed – det skal være dæmpet. Der kan også være behov for, at man lokalt undersøger, hvilke steder der skaber utryghed, siger Ingrid Soldal Eriksen, analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.
Også i Europa ligger Danmark i top, hvad angår tryghed. Forskning viser, at den danske velfærdsstatsmodel er særlig god til at mindske den utryghed, der kan opstå, hvis man bliver offer for kriminalitet. Det skyldes bl.a., at vi har høj tillid til politi og retsvæsen samt stor lighed økonomisk, socialt og uddannelsesmæssigt.
- Når vi som samfund vil højne trygheden, så handler det ikke kun om at bekæmpe kriminalitet eller fjerne utryghedsskabende personer fra gaden. Der er bl.a. brug for, at vi styrker borgernes tillid til politi og domstole og har fokus på, at fx unge trives, får en god skolegang og kommer med i fællesskabet, fx i foreningslivet, for det øger borgernes tryghed, siger Erik Christensen.
FAKTA
9 pct. af danskerne (16-74 år) er næsten hele tiden eller ofte bekymret for deres personlige risiko for at blive udsat for kriminalitet. Det er det laveste niveau siden de første målinger i 70erne. 13 pct. bekymrer sig meget for vold og anden kriminalitet i samfundet. Det er det laveste niveau siden de første målinger i 80erne.
Kilde: Undersøgelsen ’Udsathed for vold og andre former for kriminalitet, 2005-2021’, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag i samarbejde med Københavns Universitet.
I 2015 var 28 pct. af 18-29-årige kvinder utrygge ved at færdes ude efter mørkets frembrud. I 2021 var det vokset til 38 %. Samtidig er kvinders frygt for seksuelle overgreb steget fra 8 til 19 pct.
Kilde: TrygFondens tryghedsundersøgelse, 2021
88 pct. af danskerne er trygge i deres nabolag. De utrygge er især utrygge ved stationer og stoppesteder (21,2 pct.) og på stier i nabolaget (20,7 pct.).
Kilde: Tryghedsundersøgelse 2021, Justitsministeriets Forskningskontor
Hvordan øges trygheden – eksempler
- Man kan arrangere tryghedsvandringer i ens boligområde og udpege steder, der kan gøres mere trygge.
- Flere ’beskyttende øjne’ i bylivet (borgere, Natteravne, politi, dørmænd og vagter) kan øge trygheden.
-
Byens rum kan indrettes via kriminalpræventive principper, så trygheden øges. Læs mere her og her.
Nøgleord
Kontakter
Anne-Sofie ThielDet Kriminalpræventive Råd
Tlf:+4541747380at@dkr.dkVedhæftede filer
Links
Information om Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund.
Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Ny undersøgelse: Mange unge ser passivt til, når de er vidne til ulovlig deling af nøgenbilleder18.4.2023 10:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Ulovlig deling af nøgenbilleder er et udbredt problem blandt børn og unge, og hver fjerde ung ser passivt til, når de er tilskuere til deling af krænkende billeder eller videoer, viser ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Forældre og lærere skal derfor samarbejde langt mere om at fremme et sundt ungefællesskab og blive bedre til at hjælpe de unge med at gribe ind på en tryg måde, fx ved anonymt at anmelde krænkende indhold via de sociale medier og ved at flere unge går sammen om at sige fra over for ulovlig billeddeling.
Danskerne bliver narret for et trecifret millionbeløb af svindlere på nettet8.3.2023 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Titusindvis af danskere bliver narret for store pengesummer, når svindlere kontakter dem via e-mails, sociale medier, datingssider og over telefonen. Især danskere over 40 år bliver svindlet for store beløb, viser en ny, omfattende undersøgelse. Danskerne skal rustes bedre til at beskytte sig mod online kriminalitet, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd.
Historisk få indbrud i juleferien5.1.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Flere og flere naboer samarbejder om at holde tyvene væk, og det bærer frugt. Aldrig har der været anmeldt så få indbrud i julen som i 2022. Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden roser de mange tusinde aktive nabohjælpere, der samarbejder om at gøre det svært for tyvene og opfordrer danskerne til at holde fast i den gode udvikling med Nabohjælp.
Indbrudstyvene er tilbage – 900 Nabovenner skal få danskerne til at nabohjælpe16.11.2022 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den mørke tid er højsæson for indbrud, for mørket giver tyvene gode arbejdsbetingelser. Og i år vokser risikoen for indbrud på grund af energikrisen, når lyset dæmpes på veje og stier, og danskerne måske dropper lyskæderne omkring huset. Derfor er det vigtigt at være synlig i nabolaget og holde øje med hinandens hjem, lyder det fra Nabohjælp, der sender 900 ambassadører på gaden for at aktivere nabohjælpere rundt om i hele landet.
Vestegnens Politi Cup vinder Den Kriminalpræventive Pris5.10.2022 16:18:49 CEST | Pressemeddelelse
Vestegnens Politi Cup, en fodboldturnering for Vestegnens børn og unge, modtog i dag Den Kriminalpræventive Pris 2022. Med prisen følger 50.000 kr. til forebyggelse af kriminalitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum