Ny undersøgelse opgør værdien af Europas kulturelle og kreative industrier før og efter corona
Ny europæisk undersøgelse fra EY viser, at de kulturelle og kreative industrier er en sværvægter i europæisk økonomi, og gør regnestykket op før og efter corona.

På vegne af Kodas europæiske paraplyorganisation, GESAC, har EY udført en omfattende undersøgelse af den kulturelle og kreative industris betydning for europæisk økonomi, og konsekvenserne af den igangværende coronapandemi. Rapporten peger på, at vi har at gøre med en industri af kolossal betydning for både økonomi, beskæftigelse og sammenhængskraft – en industri, som er central og uundværlig for genopbygningen af Europa, men som lige nu er blandt de områder, der er allerhårdest ramt af coronakrisen.
2019: En sværvægter i europæisk økonomi
I 2019 omsatte de kulturelle og kreative industrier for 643 milliarder euro svarende til 4,4 procent af EU's BNP målt på omsætning, og områdets bidrag til den europæiske økonomi var således større end både telekommunikations- og bilindustriens. Målt på jobskabelse var de kulturelle og kreative industrier ligeledes en af Europas førende og beskæftigede mere end 7,6 millioner mennesker, hvilket er knap tre gange så mange som bilindustrien. Men i 2020 vendte billedet og rapportens afdækning af coronapandemiens massive økonomiske indvirkning på de kulturelle og kreative industrier i Europa, er ikke opløftende læsning.
2020: De kulturelle og kreative industrier mistede 31 procent af deres omsætning
Undersøgelsen slår fast, at de kulturelle og kreative industrier er blandt de hårdest ramte i Europa – hårdere end turistindustrien og tæt på niveauet for luftfartsindustrien. De kulturelle og kreative industrier har samlet haft et tab på over 31 procent af deres omsætning i 2020, svarende til 199 milliarder euro. Og ser man nærmere på, hvilke brancher, som krisen har ramt hårdest, springer musikbranchen i øjnene. Musikbranchen er, næst efter scenekunsten, den hårdest ramte branche i den kulturelle og kreative industri med et omsætningstab på hele 75 procent.
Genopbygningen af Europa
I rapporten peger en lang række aktører på, at de kulturelle og kreative industrier kan spille en central rolle i arbejdet med genopbygningen af Europa. David Sassoli, formand for Europa-Parlamentet, fremhæver kulturens bidrag til samfundets sociale samhørighed, demokrati og økonomi, og dens evne til at afspejle mangfoldighed, værdier, historie og livsstil.
”Vi må tænke på kultur, ikke kun som et omdrejningspunkt for genopretning, men også som den sociale cement i en post-covid-19-verden, der skal genopbygges,” siger han.
Jean-Noël Tronc, formand for GESAC, peger på, at coronakrisen risikerer at svække hele kultur-værdikæden i meget lang tid fremover, når alle de fundamentale funktioner, der er vitale for sektoren, fra producenter, udgivere, teknikere til artister og skabere, er truede. Men det er ikke for sent, påpeger han:
"Hvis der indføres specifikke foranstaltninger og genopretningsplaner, kan de kulturelle og kreative industrier være meget mere end "et af de problemer, der skal løses," når krisen er overstået. De kan blive en væsentlig del af Europas løsning."
Også i Koda vækker undersøgelsen genklang. Her genkender man afspejlingen af en musikbranche, der i meget høj grad er berørt af særlig liveområdets styrtdyk.
”Det er en vigtig undersøgelse, der udkommer i dag. Og det er alvorlig læsning. De nye tal fra EY sætter en tyk streg under, hvor hårdt kulturen er ramt i øjeblikket og hvor vigtigt det er, at vi får den tilbage på fuld kraft. At musikbranchen er et de områder i Europa, der er allerhårdest ramt, kommer desværre ikke som nogen overraskelse. Og heller ikke at indtægterne fra det digitale musikforbrug på ingen måde kan kompensere for de enorme tab, der opstår, når hele liveområdet er slukket,” udtaler Kodas direktør, Gorm Arildsen.
FAKTA
De kulturelle og kreative industrier i Europa i 2019
- Omsætning: 643 milliarder euro
- Andel af EU’s BNP: 4,4 procent
- Beskæftigelse: 7,6 millioner mennesker
- 8,4 gange flere beskæftigede end i telekommunikation – 2,9 gange flere end i bilindustrien
- De kulturelle og kreative har siden 2013 skabt ca. 700.000 (+10 procent) nye job
2020: Efter corona
- Omsætningstab på 31 procent (199 milliarder euro)
- Større tab end turistindustrien – på niveau med luftfartsindustrien
- Omsætningstab i musikbranchen på 75 procent – kun scenekunsten er hårdere ramt
Læs mere om undersøgelsen og find den på rebuilding-europe.eu
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er udarbejdet af EY på bestilling af GESAC. Undersøgelsen omfatter de ti sektorer inden for de kreative og kulturelle industrier, som også var i fokus i den første rapport om den kulturelle og kreative industri i Europa tilbage i 2014:
- Reklame
- Arkitektur
- Audiovisuelle medier
- Bøger
- Musik
- Aviser og blade
- Scenekunst
- Radio
- Videospil
- Billedkunst
Kontakter
Eva HeinKommunikationsdirektør
Tlf:61 89 32 33eh@koda.dkMads ScheuerPresseansvarlig
Tlf:31 22 48 06msc@koda.dkBilleder
Vedhæftede filer
Links
Information om Koda
Information om GESAC
GESAC er en paraplyorganisation for 32 rettighedsorganisationer fra hele Europa, der tilsammen repræsenterer over en million skabere og rettighedshavere.
Følg pressemeddelelser fra Koda
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Koda
Nye tal fra Koda: Kvindelige musikskabere er fraværende i toppen af dansk musik17.12.2020 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kodas første kønsstatistik viser en kønsubalance i indtjeningen hos de danske musikskabere, og den bliver markant større jo højere deres indtjening er. Det er en skævhed, der skal ændres ved, lyder det fra Koda.
Dansk musik tilbage på YouTube1.10.2020 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter de seneste to måneders intensive forhandlinger er parterne nået i mål, og en ny fælles-nordisk aftale om brug af musik på YouTube er i hus.
Google fjerner al dansk musik fra YouTube30.7.2020 20:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Alt imens forhandlingen om en ny fælles-nordisk aftale er i fuld gang, har Google valgt at sætte en tyk streg under deres totale dominans i markedet. Google har torsdag aften meddelt Koda, at de indenfor kort tid fjerner al dansk musikindhold på YouTube.
Nordisk undersøgelse: Fremgang i abonnenter overskygges af et markant gratis musikforbrug7.5.2020 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark er det nordiske land, som har haft den største fremgang i antallet af musikstreamingabonnenter siden 2018. Størstedelen af det samlede danske digitale musikforbrug opgjort i tid foregår dog på gratis onlinetjenester, hvor betalingen til musikskaberne er markant lavere. Det viser The Polaris Nordic Digital Music Survey 2020
Koda: Tredje år i træk med milliardomsætning23.4.2020 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
For tredje år i træk rundede Kodas omsætning en milliard kroner. Det skyldes blandt andet en fremgang i indtægterne fra megakoncerter, radio samt streaming af musik og film. Flere af disse områder forventes dog hårdt ramt af Coronakrisen, og vil få betydelige konsekvenser for Kodas indtægter i 2020.
Disse sange tjente mest i 2010’erne10.1.2020 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Top 20 over de mest indtjenende numre fra 2010’erne er præget af årtiets store hits, men indeholder også kompositioner helt tilbage fra 1925.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum