Gjensidige

Ny undersøgelse: Hver anden bilist kender ikke reglerne for gult lys

Del
Selvom lyskryds er blandt de steder i trafikken, hvor der sker flest ulykker, så kender hver anden bilist ikke reglerne for, hvornår man må køre over for gult lys. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige.

Hvor det kan være svært at finde danskere, der ikke kender reglerne for rødt og grønt lys i et lyskryds, så forholder det sig næsten helt omvendt, når man spørger danske bilister om reglerne for gult lys. 

For selvom reglerne for kørsel for gult lys er lige så klare som ved grønt og rødt, så er omkring hver anden danske bilist alligevel i tvivl om, hvordan man skal forholde sig i trafikken ved det midterste lys.   

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige.  

Her er det kun 54 procent af bilisterne, der ved, at man kun må køre over for gult lys, hvis det kan skabe en farlig situation at bremse op. De resterende mener, at man aldrig må gøre det, eller at det afgørende er at nå ud i krydset, mens det er gult.  

Den store uvidenhed om reglerne kommer bag på Henrik Sagild, der er direktør for skade i Gjensidige. Han peger nemlig på, at lige præcis lyskryds er et af de steder, hvor der sker flest ulykker med både biler og bløde trafikanter.  

“Det er et alt for stort antal bilister, der ikke er klar over så centrale regler, som hvornår man må køre ud i et kryds, og hvornår man skal holde tilbage; især set i lyset af, hvor mange uheld, der årligt sker i lyskryds med både materiel- og personskade til følge,” siger han.   

På trods af den store uvidenhed om reglerne på området, så er der til gengæld en udbredt forståelse for, hvor farligt det kan være, når bilister kører frem mod gult lys.   

I undersøgelsen svarer knap 40 procent af de adspurgte nemlig, at de har oplevet en farlig situation, fordi en anden bilist kørte overfor gult lys, mens fire procent erkender, den er opstået, fordi de selv kørte frem for gult.  

Og de tal er med til at understrege alvoren af det manglende kendskab til reglerne, mener Henrik Sagild.  

“Bilisterne er jo udmærket klar over faren ved de her situationer, men risikerer uforvarende at bidrage til dem med deres manglende kendskab til lovgivningen, og derfor bør den her undersøgelse mane til eftertænksomhed hos de bilister, der har brug for at få genopfrisket deres viden om færdselsreglerne,” siger han. 

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.711 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af Kantar Gallup for Gjensidige i november og december 2022.   

Hvornår må du køre over for gult i bil? 

Kun hvis jeg kan nå over inden det skifter til rødt 

9 % 

Hvis jeg når ind i lyskrydset mens det er gult 

26 % 

Hvis det skaber en farlig situation hvis jeg bremser 

54 % 

Hvis der er få eller ingen trafikanter i krydset 

0 % 

Man må aldrig køre over gult 

20 % 

Andet, notér 

1 % 

Ved ikke 

4 % 

Har du oplevet farlige situationer i trafikken, fordi du eller en anden trafikant kørte over for gult? 

Ja, fordi en anden kørte over for gult 

39% 

Nej 

51% 

Ved ikke 

10 % 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Gjensidige

Gjensidige
Gjensidige
A.C. Meyers Vænge 9
2450 København SV

70 10 90 09https://www.gjensidige.dk/

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 3.800 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 30 mia. NOK i 2021, mens forvaltningskapitalen udgjorde 130 mia. NOK. 

Følg pressemeddelelser fra Gjensidige

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gjensidige

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum