Elgiganten A/S

Ny undersøgelse fra YouGov: Ældre kan ikke følge med i den digitale udvikling og frygter ekskludering af samfundet

Del
Ældre kan ikke følge med i den digitale udvikling
Ældre kan ikke følge med i den digitale udvikling

En ny undersøgelse viser, at en stor del af den ældre befolkning er udfordret af samfundets teknologiske udvikling. De ældre frygter ligefrem eksklusion fra samfundet på grund af digitaliseringen. Ifølge undersøgelsen fra YouGov mangler de ældre både viden om og adgang til teknologien. Elgiganten peger på gode råd og vejledning som et vigtigt redskab i kampen mod digital eksklusion.

Vores samfund gennemgår i disse år en rivende teknologisk udvikling, hvor flere og flere tjenester digitaliseres. Det gælder både i det offentlige og private. En stor del af den ældre del af befolkningen kan imidlertid ikke følge med i udviklingen. De frygter eksklusion fra fællesskabet som resultat af ikke at have kendskab til teknologiens sprog eller forståelse for, hvordan man bruger teknologien. Det viser en ny undersøgelse af YouGov for Danmarks førende varehuskæde Elgiganten. Undersøgelsen dokumenterer en voksende digital kløft mellem generationerne i Danmark.

Ældre frygter digital eksklusion
Ifølge undersøgelsen har mange ældre svært ved at forstå det teknologiske sprog. Hele 62 % af de adspurgte mener således, at der er en overflod af teknologiske begreber og navne. Tilsvarende indrømmer over halvdelen af de ældre (60 %), at det teknologiske sprog bliver gradvist mere udfordrende at forstå. Denne tendens har været stigende under coronakrisen fra 53% i 2020 til 60% i 2021. Det har affødt bekymring for eksklusion af samfundet, som konsekvens af digital eksklusion, da de ældre mangler forståelse for teknologien. Hver anden af de adspurgte over 60 år er bekymret for at ende med at stå uden for samfundet, fordi den teknologiske udvikling går hurtigere og hurtigere. Og denne bekymring er kraftigt voksende blandt de ældre. I 2020 var det således kun 41%, der frygtede eksklusion. I 2021 var det 50%. Teknologiens rivende udvikling har fået næsten halvdelen (48%) af de ældre over 60 år til at bekymre sig om, hvorvidt de kan følge med udviklingen, når de bliver ældre.

Elgiganten vil sikre inklusivitet omkring elektronik

Over halvdelen af de ældre ønsker ifølge undersøgelsen, at forhandlerne tilbyder oplæring og vejledning, så de bedre kan forstå deres nye elektronik. Digital eksklusion er dog ikke udelukkende en bekymring hos de ældre. Blandt de yngre er et stort mindretal også bekymrende for teknologiens hastige udvikling. En tredjedel af alle adspurgte i undersøgelsen er bekymret for, at flere vil ende med at blive ekskluderet, fordi de ikke kan følge med teknologiens rivende udvikling. Tal, der vækker opsigt hos Elgigantens direktør, Peder Stedal:

”Det er bekymrende, når ældre føler sig koblet af den elektronik, som for længst er blevet afgørende for alle borgere i Danmark. Som Danmarks største elektronikkæde har vi også en mulighed for at tage et ansvar ved at sikre god rådgivning og fokus på brugervenlighed. Vi uddanner derfor vores medarbejdere til at kunne tilbyde rådgivning til forskellige typer af kunder. En ung gamer har typisk brug for en anden rådgivning end en pensionist, der skal have en ny computer. Vi skal tilrette os kunden, ikke omvendt, og vi har ikke mindst fokus på at tilbyde vejledning til ældre, hvor vi tager udgangspunkt i, at der stadig er mange mennesker, der har oplevet en tid, hvor der hverken fandtes computere eller mobiltelefoner”, udtaler Peder Stedal.

Om Tech Trouble
Undersøgelsen Tech Trouble er foretaget af YouGov for Elgiganten. 1.022 danske respondenter har i 2021 deltaget i undersøgelsen og udgør et nationalt repræsentativt niveau af den voksne befolkning over 18 år. Rapporten undersøger danskernes udfordringer med den teknologiske udvikling i håb om at få en bedre forståelse af de områder, som de kan være med til at løfte ift. råd og vejledning.

Læs den fulde 2021 rapport her: https://elkjopnordic.com/tech-trouble-2021

Kontakter

Ditte Opstrup Andersen
Kommunikationschef
PR & Kommunikation
ditte.opstrup.andersen@giganten.dk
+4527614057

Billeder

Ældre kan ikke følge med i den digitale udvikling
Ældre kan ikke følge med i den digitale udvikling
Download

Information om Elgiganten A/S

Elgiganten A/S
Elgiganten A/S
Arne Jacobsens Allé 16, 2
2300 København S

http://elgiganten.dk

Elgiganten er Danmarks førende varehuskæde indenfor mærkevareprodukter i hjemmeelektronik og hårde hvidevarer. Elgiganten blev etableret i Danmark i 1996 og har i dag over 2.300 medarbejdere fordelt pa 40 varehuse landet over samt en af landets største internetbutikker på Elgiganten.dk.

Elgiganten A/S indgår i Elkjøp Nordic-koncernen, der i regnskabsåret 2020/21 omsatte for 49,8 milliarder norske kroner. Der er i alt 414 varehuse og ca. 11.000 medarbejdere i Norden. Alle nordiske varehuse forsynes fra det over 100.000 kvm store centrallager i Jönköping, Sverige. Elkjøp-koncernen ejes af Currys plc.

Følg pressemeddelelser fra Elgiganten A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Elgiganten A/S

De fattigste familier i Danmark hægtes af digitaliseringen29.11.2022 16:32:00 CET | Pressemeddelelse

Ny undersøgelse afdækker store digitale skel i det danske samfund. 37 % fortæller, at deres økonomi er så trængt, at de har svært ved at følge med i den digitale udvikling. Men når børnefamilier fx ikke har råd til en tablet, rammer det både børnenes sociale liv og deres skolegang. Derfor giver Elgiganten hvert år i samarbejde med Dansk Folkehjælp økonomisk støtte til tusindvis af familier for bl.a. at sikre børn en god jul og tryg skolestart – med elektronik under træet og i skoletasken.

Årets elektroniske julegavehits 202227.10.2022 08:48:00 CEST | Pressemeddelelse

Julen og den årlige julehandel nærmer sig. Elektronik står ofte højt på ønskelisten, og i år bliver nok ingen undtagelse. I takt med stigende energipriser, er strømsparetips i høj kurs, og energisparende elektronik og teknologi er blevet særligt eftertragtet. I den forbindelse har vi samlet en liste med tips og inspiration til årets julegaver, som samtidig kan hjælpe dig eller dine kære med at spare på elforbruget.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum