Ny undersøgelse: Forbrugerne vil mindske madspild
At undgå madspild står højt på listen som middel for bedre bæredygtighed i fødevareforbruget. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Landbrug & Fødevarer.
I undersøgelsen svarer otte ud af ti forbrugere, at de – ifølge dem selv – ‘ofte’ eller ‘altid’ sørger for at undgå madspild, og knap halvdelen svarer, at det er noget, de gerne vil gøre mere af.
Mette Gammicchia, der er afdelingsleder for afsætning, ernæring & markedsudvikling hos Landbrug & Fødevarer, siger:
”Undersøgelsens resultater er meget spændende. For de viser, at danskerne selv synes, at de gør rigtig meget for at mindske madspild, men vi kan jo konkludere, at der stadig er meget at gøre, for madspild er en stor udforing for bæredygtigheden globalt og i Danmark. CO2-aftrykket alene fra madspild i Danmark udgør årligt 2,2 millioner tons CO2.”
Det er blandt andet derfor, at erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer har taget initiativ til at samle alle led i fødevarebranchen til en faglig dag, Fødevaredagen, under overskriften: ’Bæredygtigt forbrug’.
For Mette Gammicchia er det vigtigt, at alle led er repræsenteret på dagen:
”Både detailhandlen, grossister, producenter og repræsentanter fra foodservice-sektoren (caféer, restauranter, storkøkkener mv., red.) er med på Fødevaredagen. Sammen skal vi perspektivere klimabelastningen ved fødevareproduktionen. Den danske produktion ligger faktisk ganske fornuftigt sammenlignet med udlandet, og det kan vise sig at være en ekstra gevinst for forbrugerne, der gerne vil købe danske fødevarer, når de kan,” siger hun og fortsætter:
”På Fødevaredagen skal vi få inspiration fra andre brancher, trends, tendenser og videndele omkring bæredygtigt forbrug.”
Hvad gør forbrugeren i dag?
Ifølge den nye undersøgelse er det oftere kvinder og forbrugere over 50 år, der mener, at dét at købe efter sæson bidrager til et mere bæredygtigt forbrug; nemlig 57 pct.
48 pct. synes, at et bæredygtigt forbrug handler om at købe lokalt. Det er også oftere forbrugere over 50, der svarer, at de altid undgår madspild og bruger egne indkøbsposer, når de handler.
Undersøgelsen viser også, at hele 56 pct. af de adspurgte forbrugere enten ’i høj grad’ eller ’i nogen grad’ tænker over bæredygtighed, når de køber ind:
”Fødevaredagen sætter i år fokus på bæredygtighed i alle afskygninger, og den byder også på faglig networking. Håbet er selvfølgelig, at deltagerne kommer hjem med en masse nye ideer til, hvordan de kan gøre tingene bedre hos dem selv. Og samtidig får mulighed for at indlede nye samarbejder,” siger Mette Gammicchia.
Dagen slutter af med et stort awardshow, hvor Landbrug & Fødevarer kårer Danmarks bedste madhåndværkere og fagmæssige forbilleder.
Det er fjerde gang, Landbrug & Fødevarer samler branchen og afholder Fødevaredagen.
For yderligere information, kontakt:
Pressekonsulent hos Landbrug & Fødevarer, Linda Gjaldbæk Hansen, på tlf.: 26 84 28 80 eller lgjh@lf.dk
Information om L&F
Landbrug & Fødevarer er erhvervsorganisation for landbruget, fødevare- og agroindustrien. Med en eksport på 156 milliarder kroner årligt og med 169.000 beskæftigede repræsenterer vi et af Danmarks vigtigste eksporterhverv. Ved at nytænke og synliggøre erhvervets bidrag til samfundet sikrer vi vores medlemmer en stærk placering i Danmark og globalt.
Følg pressemeddelelser fra L&F
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra L&F
Foreningen Biogasbranchen: Danmark er foregangsland med 25 pct. biogas i 202226.4.2018 12:17:54 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen lægger i sit oplæg til det kommende energiforlig op til en fortsat udbygning på biogasområdet, og at eksisterende biogasanlæg kan fortsætte på de nuværende vilkår en årrække.
L&F om energiudspil: Biogas er cirkulær bioøkonomi, når det er bedst26.4.2018 10:11:36 CEST | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer er i hovedtræk positive over for regeringens energiudspil. Særligt de fire mia. kr., der er afsat til biogasudbygningen, vækker optimisme. En udbygning af biogas er afgørende for, at Danmark fortsat kan være i front på genanvendelse og genbrug af vores restprodukter.
L&F: ’Made in Denmark’ åbner døre i Mexico23.4.2018 07:12:36 CEST | Pressemeddelelse
Med weekendens nyhed om en ny og forbedret handelsaftale mellem EU og Mexico, er tidspunktet ideelt, når Landbrug & Fødevarer de kommende dage er hovedarrangør af et eksportfremstød til Mexico. Fremstødet begynder i dag.
Nye anbefalinger sætter maden i centrum20.4.2018 07:10:24 CEST | Pressemeddelelse
Advisory Board for mad, måltider og sundhed overdrager i dag deres anbefalinger til regeringen repræsenteret ved fem ministerier. Landbrug & Fødevarer byder anbefalingerne velkomne, og opfordrer ministerierne til aktivt at gå videre med dem. Meget gerne med inddragelse fra erhvervet.
Kommissionen: Reduktion i betaling af spildevand er berettiget19.4.2018 14:56:41 CEST | Pressemeddelelse
L&F er lettet over afgørelse fra Kommissionen, der fastslår, at der er ikke tale om statsstøtte, når fødevarevirksomheder får en reduktion i deres spildevandsbetaling.