
Ny undersøgelse: Fire ud af ti kommuner har droppet al brug af sprøjtegift
Mange kommuner har lagt sprøjtegiften på hylden for at beskytte drikkevandet og passe på naturen. Det viser en undersøgelse fra Danmarks Naturfredningsforening.
De damper og brænder, hakker rødder over, slipper fårene løs og planter stauder, der tager ukrudtets plads. Fire ud af ti kommuner har droppet al brug af sprøjtegift. Men de får alligevel bugt med ukrudt og invasive arter. Det viser en ny undersøgelse, Danmarks Naturfredningsforening har lavet.
Men selvom der er en tendens i kommunerne til i højere grad at fokusere på natur og beskyttelse af drikkevandet, så er det langt fra alle, der har lagt sprøjtegiften på hylden.
Seks ud af ti kommuner bruger stadig sprøjtegift - heraf bruger knap halvdelen det kun mod invasive arter som bjørneklo og japansk pileurt.
- Det er fuldstændig unødvendigt, at så mange af landets kommuner stadig bruger sprøjtegift. Når fire ud af ti kommuner har vist vejen, så er det jo helt oplagt, at resten følger efter, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Derfor har foreningen oprettet hjemmesiden Giftfritdanmark.dk, hvor borgere kan skrive direkte til deres borgmester og opfordre til at udfase brugen af sprøjtegift. Og borgmestrene kan læse, hvordan det er lykkedes kommunerne at blive giftfri.
Kommunerne har en særlig udfordring
Fagmedarbejdere fra de giftfri kommuner svarer i undersøgelsen, at de har droppet sprøjtegiften for at beskytte drikkevandet. Og det er der også behov for.
I 2018 blev der fundet rester af sprøjtegift i fire ud af ti drikkevandsboringer. Og i mere end hver tiende boring er der fundet så meget sprøjtegift, at det overskrider grænseværdien. Det viser seneste Grundvandsovervågning fra GEUS.
- Truslen mod vores drikkevand er dybt, dybt alvorlig, og den kræver handling nu. Selvfølgelig fra landbruget, der er den største kilde til sprøjtegift i drikkevandet, men også fra private haveejere og kommunerne, som har en helt særlig udfordring, siger Maria Reumert Gjerding og henviser til, hvor og hvordan nogle kommuner bruger sprøjtegift.
Når de bruger sprøjtegift på en flisebelagt plads, et asfalteret fortov eller en grussti, er der ikke noget muldlag med døde plantedele til at omsætte sprøjtegiften. Så når regnen skyller giften ud over kanten på den hårde belægning, rammer den et lag af grus eller og sand, som er let at trænge igennem. Derfor vil giften hurtigere og i større mængder ende i grundvandet.
Men der er en måde at undgå det på. Det beviser Glostrup, som er bare én af de giftfri kommuner.
- Folk siger nogle gange, at det ser rodet ud, at der nogle steder er mere ukrudt og højere græs, fordi vi ikke sprøjter alt væk. Til gengæld elsker borgerne fårene, som sørger for at holde bjørnekloen nede. Der er nogle udfordringer ved alternativerne til gift, men fordelene ved at gå den vej er klart det værd, siger Torbjørn Nicolajsen, der er driftsleder i kommunens vej og park-afdeling.
Bruger din kommune sprøjtegift? Se kortet:
https://infogram.com/bruger-din-kommune-sprojtegift-pm-1h984w9okypd6p3?live
Kontakter
Kasper Pihl Møller
Presserådgiver i Danmarks Naturfredningsforening
Tlf: 26816228
Mail: kpm@dn.dk
Michael Ohmsen
Kampagneansvarlig i Danmarks Naturfredningsforening
Tlf: 31193214
Mail: mo@dn.dk
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
DN: Ny rapport viser igen forurening af grundvandet13.1.2021 09:28:41 CET | Pressemeddelelse
Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding kræver nu, at Lea Wermelin forbyder de azoler, der bruges som svampemidler i korn og raps i Danmark. De er mistænkt for både at være hormonforstyrrende og skabe resistens hos mennesker over for behandling af svampeinfektioner.
Fuglekugler med plastnet kan være en dødsfælde for dyr22.12.2020 12:37:35 CET | Pressemeddelelse
Når du køber mad til de overvintrende fugle, så vælg fuglekugler uden plastnet eller lav dine egne i julen. Det er både klimavenligt og godt for naturen.
DN Syddjurs: Bjergtagende landskab beskyttet for altid16.12.2020 11:42:48 CET | Pressemeddelelse
FREDNING: Mange års ventetid er forbi. Det smukke landskab mellem Rodskov og Eskerod ved Kalø Vig er blevet endeligt fredet. Det har Miljø- og Fødevareklagenævnet nu afgjort. Danmarks Naturfredningsforening Syddjurs glæder sig over, at naturen nu er beskyttet for bestandig.
Et af istidens mest markante landskaber fredes14.12.2020 18:04:32 CET | Pressemeddelelse
FREDNING: Dalene ved Resenbro i Silkeborg er blevet fredet. Det har Miljø- og Fødevareklagenævnet netop afgjort.
Danskernes støtte til naturen er tredoblet i julen11.12.2020 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening har aldrig oplevet en større interesse for at støtte naturens sag i julen. Salget af medlemskaber af den grønne NGO er tredoblet i julen, og det samme er mængden af midler, der er indsamlet til fordel for truede dyrearter.
Kommune vil redde odderne fra trafikdrab: Det kan kun gå for langsomt11.12.2020 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
De danske oddere trives godt i Jylland, og er ved at etablere en god bestand på Fyn. Men på Sjælland står det helt anderledes til. Her er der så få oddere, at enkelt trafikdrab kan true bestanden. Rigtig mange oddere dør årligt i trafikken, hvor deres vandløb krydses af en landevejsbro. I Kalundborg vil kommunen komme problemet til livs.
DN ærgrer sig over luftig skattereform uden konkret CO2-afgift8.12.2020 16:03:23 CET | Pressemeddelelse
Der risikerer at gå dyrebar tid inden en CO2-afgift kan komme ud og virke og hjælpe med at nå målet om 70% CO2-reduktion i 2030. Samtidig bruger man et meget stort beløb øremærket en grøn kickstart på skattelettelser til erhvervslivet uden tydelig grønne modkrav. Sådan lyder vurderingen fra Danmarks Naturfredningsforening til aftalen om en grøn skattereform.