Ny undersøgelse: Fire ud af ti kommuner har droppet al brug af sprøjtegift
De damper og brænder, hakker rødder over, slipper fårene løs og planter stauder, der tager ukrudtets plads. Fire ud af ti kommuner har droppet al brug af sprøjtegift. Men de får alligevel bugt med ukrudt og invasive arter. Det viser en ny undersøgelse, Danmarks Naturfredningsforening har lavet.
Men selvom der er en tendens i kommunerne til i højere grad at fokusere på natur og beskyttelse af drikkevandet, så er det langt fra alle, der har lagt sprøjtegiften på hylden.
Seks ud af ti kommuner bruger stadig sprøjtegift - heraf bruger knap halvdelen det kun mod invasive arter som bjørneklo og japansk pileurt.
- Det er fuldstændig unødvendigt, at så mange af landets kommuner stadig bruger sprøjtegift. Når fire ud af ti kommuner har vist vejen, så er det jo helt oplagt, at resten følger efter, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Derfor har foreningen oprettet hjemmesiden Giftfritdanmark.dk, hvor borgere kan skrive direkte til deres borgmester og opfordre til at udfase brugen af sprøjtegift. Og borgmestrene kan læse, hvordan det er lykkedes kommunerne at blive giftfri.
Kommunerne har en særlig udfordring
Fagmedarbejdere fra de giftfri kommuner svarer i undersøgelsen, at de har droppet sprøjtegiften for at beskytte drikkevandet. Og det er der også behov for.
I 2018 blev der fundet rester af sprøjtegift i fire ud af ti drikkevandsboringer. Og i mere end hver tiende boring er der fundet så meget sprøjtegift, at det overskrider grænseværdien. Det viser seneste Grundvandsovervågning fra GEUS.
- Truslen mod vores drikkevand er dybt, dybt alvorlig, og den kræver handling nu. Selvfølgelig fra landbruget, der er den største kilde til sprøjtegift i drikkevandet, men også fra private haveejere og kommunerne, som har en helt særlig udfordring, siger Maria Reumert Gjerding og henviser til, hvor og hvordan nogle kommuner bruger sprøjtegift.
Når de bruger sprøjtegift på en flisebelagt plads, et asfalteret fortov eller en grussti, er der ikke noget muldlag med døde plantedele til at omsætte sprøjtegiften. Så når regnen skyller giften ud over kanten på den hårde belægning, rammer den et lag af grus eller og sand, som er let at trænge igennem. Derfor vil giften hurtigere og i større mængder ende i grundvandet.
Men der er en måde at undgå det på. Det beviser Glostrup, som er bare én af de giftfri kommuner.
- Folk siger nogle gange, at det ser rodet ud, at der nogle steder er mere ukrudt og højere græs, fordi vi ikke sprøjter alt væk. Til gengæld elsker borgerne fårene, som sørger for at holde bjørnekloen nede. Der er nogle udfordringer ved alternativerne til gift, men fordelene ved at gå den vej er klart det værd, siger Torbjørn Nicolajsen, der er driftsleder i kommunens vej og park-afdeling.
Bruger din kommune sprøjtegift? Se kortet:
https://infogram.com/bruger-din-kommune-sprojtegift-pm-1h984w9okypd6p3?live
Kontakter
Kasper Pihl Møller
Presserådgiver i Danmarks Naturfredningsforening
Tlf: 26816228
Mail: kpm@dn.dk
Michael Ohmsen
Kampagneansvarlig i Danmarks Naturfredningsforening
Tlf: 31193214
Mail: mo@dn.dk
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Danmarks Naturfredningsforening jubler over trawlfrie områder – men kritiserer suspendering af klimaafgift2.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskeri med bundslæbende redskaber er en af de store trusler mod havnaturen og havets biodiversitet. Derfor er der begejstring hos Danmarks største naturorganisation over, at et flertal i Folketinget nu vil gøre en stor del af de indre danske farvande fri for bundslæbende redskaber. Organisationen skoser dog beslutningen om at suspendere fiskeriets klimaafgift og udskyde ambitionen om at indføre et fuldt dokumenteret fiskeri til 2033.
DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.
Nyt naturprojekt skal hjælpe ørreden i Damvad Å25.6.2025 14:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening Egedal og Egedal Kommune har slået sig sammen om et fælles projekt. Sammen med skoleelever vil de løfte biodiversiteten i Damvad Å – bl.a. med fokus på ørreden. Parterne har fået 60.000 kr. i støtte til formålet af VELUX FONDEN.
Sjaskvåd Sankthans: Giv det ubrugte sankthansbål til dyrene23.6.2025 16:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Bliver årets sankthansbål aldrig tændt på grund af regn og blæst? Grenene fra bålet kan være guld værd for pindsvin, insekter og fuglene i haven, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
DN roser grønne partier for delaftale om kvælstofregulering19.6.2025 16:24:03 CEST | Pressemeddelelse
Ny delaftale med et øget miljøkrav til landbruget bringer treparten et skridt tættere på mål. Men store beslutninger udestår stadig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum