Kræftens Bekæmpelse

Ny undersøgelse: Danskerne undervurderer usund livsstils betydning for kræft

Del

Omkring fire ud af ti danskere tror, at overvægt, kost og alkohol kun har en lille betydning for risikoen for at udvikle kræft. Det viser en ny undersøgelse fra Kantar Gallup. Men faktisk er de tre livstilsfaktorer skyld i næsten hver femte kræfttilfælde. En ny kampagne fra Kræftens Bekæmpelse skal gøre det nemmere for danskerne at gå til kamp mod dårlige vaner.

Lene Beier står i spidsen for Kræftens Bekæmpelses kampagne, 10-kampen, der skal oplyse danskerne om sunde vaner. FOTO: Mads Eneqvist
Lene Beier står i spidsen for Kræftens Bekæmpelses kampagne, 10-kampen, der skal oplyse danskerne om sunde vaner. FOTO: Mads Eneqvist

Diabetes, skrumpelever, hjerte-kar-sygdomme – listen af sygdomme, der kædes sammen med alkohol, kost og overvægt er lang, men det er de færreste af os, der tænker på kræft, når vi hører om de tre. Faktisk tror 40 pct. af de adspurgte i en ny undersøgelse fra Kantar Gallup, at overvægt har lille eller ingen indflydelse på risikoen for at udvikle kræft. Når det kommer til alkohol, er 36 pct. uvidende om påvirkningen, og 37 pct. tror ikke, at kost spiller den store rolle.

- De fleste danskere er efterhånden godt klar over, at ryger du, er der stor risiko for, at du udvikler kræft på et tidspunkt. Men faktisk er alkohol, overvægt og forkert kost tilsammen skyld i næsten ligeså mange kræfttilfælde, som rygning er. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at danskerne kender risikoen og får hjælp til, hvordan de kan nedsætte risikoen for at udvikle kræft, siger projektchef Gitte Laub Hansen fra Kræftens Bekæmpelse.

Det kræver kun små ændringer i hverdagen

Kræftens Bekæmpelse har de seneste 20-30 år foretaget befolkningsundersøgelser af tusindvis af menneskers livsstil. Sammenholdt med internationale forskningsresultater, har de identificeret en række risikofaktorer for, hvad der kan give kræft. Forskningen har vist, at ca. 19 pct. af kræfttilfældene kan spores tilbage til en livsstil med overvægt, alkohol og dårlig kost med bl.a. for lidt fuldkorn og for meget forarbejdet kød. Det betyder helt konkret, at ca. 7050 årlige kræfttilfælde, forårsaget af kost, alkohol og overvægt, potentielt kan forebygges, hvis danskerne rydder op i deres dårlige vaner.

- Risikoen for kræft kan i mange tilfælde nedsættes ved at lave små, men gode ændringer i hverdagen. I Danmark anbefales vi at spise 75 gram fuldkorn hver dag. Det svarer f.eks. til en portion havregryn og 1-2 skiver rugbrød. Tilmed er det sådan, at jo mere man spiser, jo bedre er det, forklarer Gitte Laub Hansen.

Det er relativt små ændringer, der skal til for at nedsætte risikoen hos den enkelte. Det drejer sig blandt andet om at spise mere fuldkorn, frugt og grøntsager, undgå forarbejdet kød, undgå sol og solarium, begrænse sit alkoholindtag og sørge for at motionere en halv time hver dag. Og så skal vi stoppe med at ryge, da rygning stadig er den risikofaktor, som er skyld i flest kræfttilfælde.

10-kampen tager kampen op

Kræftens Bekæmpelse vil med et nyt initiativ forsøge at motivere og hjælpe danskerne med at få sundere vaner, så risikoen for at udvikle kræft kan nedbringes. 10-kampen er en e-mail-udfordring, der skal give inspiration og hjælp til at få de gode vaner implementeret i hverdagen.

- Vi ved godt, hvor svært det kan være at få has på de dårlige vaner. Derfor forsøger vi nu at give deltagerne et kærligt skub, så de kan komme godt i gang med, hvad der forhåbentlig bliver et sundere liv, hvor risikoen for at udvikle kræft er reduceret. Det kræver kun en mindre indsats at leve sundere og potentielt længere, siger Gitte Laub Hansen.

10-kampen løber fra den 5. marts 2018 og 10 uger frem, hvor deltagerne blandt andet vil modtage en ugentlig mail med en ny konkret udfordring samt inspiration, tips og tricks. Initiativet har til formål at vise en simpel vej til nye og sunde vaner samt udbrede viden om, hvor lidt der skal til for at nedsætte risikoen for kræft. Det er gratis at deltage i 10-kampen.

---------------------------------------------------

Om 10-kampen

10-kampen er en 10 ugers udfordring, der har til formål at få deltagerne til at leve et sundere – og længere – liv.Hver uge modtager deltagerne en ny e-mail med en udfordring samt gode råd, inspiration og vejledning fra Team 10-kampen.

Holdet består af tv-vært Lene Beier samt forskere, forebyggelseschefen og køkkenchefen fra Kræftens Bekæmpelse. Initiativet har til formål at vise en nem vej til nye og sundere vaner samt give viden om, hvor lidt der skal til for at nedsætte risikoen for kræft.

Det er gratis at deltage i 10-kampen. Alle deltagerne i 10-kampen deltager automatisk i en konkurrence om et rejsegavekort til Club La Santa på 30.000 kr., ugepræmier på 6 måneders træning samt fællespræmien til alle: en mindre risiko for at udvikle kræft.

Læs mere om initiativet 

Om undersøgelse fra Kantar Gallup 

Population: 1.126 deltagere

Dataindsamling:Indsamlingen er foretaget gennem webinterviews gennem Gallupforum af tilfældigt udvalgte repræsentanter i målgruppen. Indsamlingen er foretaget i perioden 8.1 til 14.1.2018.

Stikprøvestørrelse og repræsentativitet: Der er foretaget 1.126 interviews blandt repræsentativt udvalgte danskere på 18 år eller derover. Stikprøven er vejet på køn, alder, region og uddannelse. Den statistiske usikkerhed på aggregerede niveau er mellem +/- 1,3 og 2,9 procentpoint. 

Undersøgelsen er betalt og igangsat af Kræftens Bekæmpelse.

Nøgleord

Kontakter

For oplysninger om undersøgelsen og sundhedsfaglige spørgsmål: Projektchef Gitte Laub Hansen: 30 65 10 14
For oplysninger om 10-kampen: Chefkonsulent, Carina Winther: 41 41 21 00

Billeder

Lene Beier står i spidsen for Kræftens Bekæmpelses kampagne, 10-kampen, der skal oplyse danskerne om sunde vaner. FOTO: Mads Eneqvist
Lene Beier står i spidsen for Kræftens Bekæmpelses kampagne, 10-kampen, der skal oplyse danskerne om sunde vaner. FOTO: Mads Eneqvist
Download
Download

Vedhæftede filer

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum