Beskæftigelsesministeriet

Ny tilsynsmetode på byggepladser langt mere effektiv

Del

Arbejdstilsynet er med en ny tilsynsmetode betydeligt mere effektivt, når de besøger bygge- og anlægsvirksomheder. Det viser nye tal fra Arbejdstilsynet.

Det har vist sig at være en rigtig god idé, at Arbejdstilsynet sidste efterår skiftede tilsynsmetode fra det risikobaserede tilsyn i byggeriet. De tilsynsførende finder flere arbejdsmiljøproblemer, de kan være mere effektive på bygepladserne, og de kører ikke så ofte forgæves som tidligere. Det er hovedkonklusionerne efter den nye tilsynsmetode har været brugt i et halvt år.

Med den nye metode finder Arbejdstilsynet materielle arbejdsmiljøproblemer på næsten halvdelen af de besøgte bygge- og anlægsvirksomheder. Tidligere blev der med det risikobaserede tilsyn kun fundet arbejdsmiljøproblemer ved små 13 pct. af besøgene. Der gives samtidig flere afgørelser om ulykkesrisici, der er større udbytte af den tid, som Arbejdstilsynet bruger på virksomhederne, og så kører de tilsynsførende kun forgæves 5,5 pct. af gangene med den nye tilsynsmetode, hvor deres køretur ved det risikobaserede tilsyn var forgæves mere end hver tredje gang.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Det er meget opløftende at se de tal, og det vidner om, at vi har fundet frem til den rette medicin, når det kommer til bygge- og anlægsbranchen. Alt for mange ansatte kommer alvorligt til skade i byggeriet, så det er helt afgørende, at vi får gjort noget ved de statistikker. Med den nye tilsynsmetode er vi blevet meget bedre til at holde virksomhederne i ørerne og vejlede, så vi kan undgå langt flere farlige arbejdssituationer ude på byggepladserne, så vi får langt mere tilsyn for de samme økonomiske ressourcer.

Med den nye metode begynder tilsynet uanmeldt på byggepladsen, dér hvor arbejdsmiljørisiciene er, og Arbejdstilsynet afdækker arbejdsmiljøet på alle de virksomheder, der er på byggepladsen. Tidligere med det risikobaserede tilsyn blev virksomhederne varslet på forhånd, og de tilsynsførende koncentrerede sig kun om den ene virksomhed på pladsen. 

Baggrunden for ændringerne var de store udfordringer med arbejdsmiljøet i bygge- og anlægsbranchen. I 2016 var der over dobbelt så stor risiko for, at ansatte i denne branche kom ud for en ulykke som gennemsnittet for alle brancher. Også andelen af muskel-skeletoverbelastede i bygge- og anlægsbranchen var over dobbelt så stor som gennemsnittet for alle brancher.

Forsøget med den nye tilsynsmetode trådte i kraft 1. november 2017, og det blev i februar forlænget, indtil ekspertudvalget om arbejdsmiljø senere på året afgiver sine anbefalinger til regeringen om en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats.

Kontakt Beskæftigelsesministeriets pressevagt på  tlf: 51232830

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Ved Stranden 8
1061 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministerens kommentar til ledighedstallet for marts 20193.5.2019 10:12:40 CESTPressemeddelelse

Ledigheden i marts steg med 500 personer. Det svarer til en ledighed på 103.900 fuldtidspersoner. Dermed er ledighedsprocenten uændret 3,7 procent. Det viser den månedlige opgørelse fra Danmarks Statistik. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger: - Ledigheden er fortsat på et lavt niveau og har trods lille stigning været faldende i en lang periode. Siden juni 2015 er der kommet 21.100 færre fuldtidsledige. - Selv om vi fortsat har lav ledighed og høj beskæftigelse, skal vi ikke bare læne os tilbage og tro, at den hellige grav er vel forvaret. Tværtimod skal vi bruge de gode tider til at få alle med. Derfor er jeg meget glad for, at Folketinget netop har vedtaget at rydde ud i de mange stive regler og proceskrav på beskæftigelsesområdet til gavn for ledige og samfundet. - Samtidig har vi tidligere på ugen igen offentliggjort en ny rangliste over kommunernes indsats, så alle kan se, hvor gode de hver især er til at få folk væk fra offentlig forsørgelse. Jeg vil gerne opfordre ko

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum