Beskæftigelsesministeriet

Ny tilsynsmetode på byggepladser langt mere effektiv

Del

Arbejdstilsynet er med en ny tilsynsmetode betydeligt mere effektivt, når de besøger bygge- og anlægsvirksomheder. Det viser nye tal fra Arbejdstilsynet.

Det har vist sig at være en rigtig god idé, at Arbejdstilsynet sidste efterår skiftede tilsynsmetode fra det risikobaserede tilsyn i byggeriet. De tilsynsførende finder flere arbejdsmiljøproblemer, de kan være mere effektive på bygepladserne, og de kører ikke så ofte forgæves som tidligere. Det er hovedkonklusionerne efter den nye tilsynsmetode har været brugt i et halvt år.

Med den nye metode finder Arbejdstilsynet materielle arbejdsmiljøproblemer på næsten halvdelen af de besøgte bygge- og anlægsvirksomheder. Tidligere blev der med det risikobaserede tilsyn kun fundet arbejdsmiljøproblemer ved små 13 pct. af besøgene. Der gives samtidig flere afgørelser om ulykkesrisici, der er større udbytte af den tid, som Arbejdstilsynet bruger på virksomhederne, og så kører de tilsynsførende kun forgæves 5,5 pct. af gangene med den nye tilsynsmetode, hvor deres køretur ved det risikobaserede tilsyn var forgæves mere end hver tredje gang.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Det er meget opløftende at se de tal, og det vidner om, at vi har fundet frem til den rette medicin, når det kommer til bygge- og anlægsbranchen. Alt for mange ansatte kommer alvorligt til skade i byggeriet, så det er helt afgørende, at vi får gjort noget ved de statistikker. Med den nye tilsynsmetode er vi blevet meget bedre til at holde virksomhederne i ørerne og vejlede, så vi kan undgå langt flere farlige arbejdssituationer ude på byggepladserne, så vi får langt mere tilsyn for de samme økonomiske ressourcer.

Med den nye metode begynder tilsynet uanmeldt på byggepladsen, dér hvor arbejdsmiljørisiciene er, og Arbejdstilsynet afdækker arbejdsmiljøet på alle de virksomheder, der er på byggepladsen. Tidligere med det risikobaserede tilsyn blev virksomhederne varslet på forhånd, og de tilsynsførende koncentrerede sig kun om den ene virksomhed på pladsen. 

Baggrunden for ændringerne var de store udfordringer med arbejdsmiljøet i bygge- og anlægsbranchen. I 2016 var der over dobbelt så stor risiko for, at ansatte i denne branche kom ud for en ulykke som gennemsnittet for alle brancher. Også andelen af muskel-skeletoverbelastede i bygge- og anlægsbranchen var over dobbelt så stor som gennemsnittet for alle brancher.

Forsøget med den nye tilsynsmetode trådte i kraft 1. november 2017, og det blev i februar forlænget, indtil ekspertudvalget om arbejdsmiljø senere på året afgiver sine anbefalinger til regeringen om en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats.

Kontakt Beskæftigelsesministeriets pressevagt på  tlf: 51232830

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Ved Stranden 8
1061 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministerens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for december 201821.2.2019 14:01:35Pressemeddelelse

I december 2018 var der 2.767.400 personer i job. Ser man på den private sektor, er der kommet 2.100 flere job i december måned. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger: - I december 2018 kom der 2.100 flere private job. Ser man tilbage til sommeren 2015, hvor regeringen kom til, er der i alt kommet 161.400 flere private job. - Beskæftigelsestallet for december måned viser igen, at dansk økonomi har det rigtig godt. BNP er fra 2015 til 2017 i gennemsnit vokset med over to pct. om året, og vi forventer det samme for 2018. Det er ikke kun godt for det danske samfund, men også for den enkelte dansker, der i de gode tider har lettere ved at finde arbejde. - Det kan også ses på antallet af personer i kontanthjælpssystemet. Fra april 2016 til oktober 2018 er antallet faldet med 31.900 såkaldte fuldtidspersoner, når man tager højde for sæsonudsving. Det er et fald i antallet af kontanthjælpsmodtagere på over 20 pct. - Jobfremgangen har fået fat i hele Danmark, og nu er det især dansk

Stina Vrang Elias udpeget som formand for NFA8.2.2019 10:19:39Pressemeddelelse

Administrerende direktør i Tænketanken DEA, Stina Vrang Elias er udpeget som ny bestyrelsesformand på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Bestyrelsen varetager den overordnede ledelse af NFA i henhold til ’Vedtægt for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø’. Stina Vrang Elias er udpeget for en 4-årig periode, som løber frem til og med 2022. Hun tager over efter professor Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet, der har været formand for NFA’s bestyrelse siden 2001. Beskæftigelsesminister Troels Lund siger: - Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø får med Stina Vrang Elias en formand med stor viden og erfaring fra forsknings- og uddannelsesområdet og derudover et stort kendskab til det danske Arbejdsmarked. Jeg er helt sikker på, at Stina Vrang Elias er den rette til at omsætte forskningsresultater til praktiske løsninger, som kan være med til at forbedre arbejdsmiljøet for medarbejderne rundt omkring i virksomhederne. Det er en vigtig dagsord

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum