Ny teknologi finder forurenere på afstand
Lovgivningen er klar, når det kommer til krav om emissionsbegrænsende udstyr på lastbiler. Ikke desto mindre, er det ikke alle lastbiler på de danske landeveje, der efterlever lovgivningen på området.
Derfor har Færdselsstyrelsen i perioden september 2021 til marts 2022 kørt et forsøg på to af deres syv tilsynsbiler med plume chasing-teknologien, der kan måle udledningen uden at stoppe lastbilen. Evalueringen konkluderer, at redskabet er effektivt til at slå ned på de brodne kar på landevejene uden at lægge hindringer i vejen for dem, der har styr på deres udledning, hvorfor alle Færdselsstyrelsens tilsynsbiler bør udstyres med plume chasing-teknologien.
- Plume chasing-teknologi gør det muligt at slå målrettet ned på forurenerne uden at genere alle dem, der overholder reglerne. Evalueringen viser, at det fungerer i praksis, og derfor er det oplagt, at Færdselsstyrelsen bruger plume chasing på alle tilsynsbiler. På den måde kan vi få minimeret NOx, der både er miljø- og sundhedsskadeligt, siger transportminister, Thomas Danielsen.
Det er Færdselsstyrelsen, der fører kontrol med lastbilers emissionsudledning og udstyr. Det er tidligere sket ved vejsidesyn, hvor lastbilerne er blevet stoppet for at få kontrolleret deres udledning. Med plume chasing-teknologien monteret på bilerne, kan man i stedet måle emissionsudledninger fra den tunge trafik ved at køre bag ved køretøjer. Det gør vejsidetilsynene effektive, og samtidig ulejliges de chauffører med udstyret i orden ikke. Kommunerne kan også tage kontakt til Færdselsstyrelsen, hvis de har forslag til kontroller.
FAKTA
Plume chasing er et fjerndetektionsudstyr, som kan måle NOx udledningen fra køretøjers udstødningsgas, mens de kører på vejene. Plume chasing-udstyret anvendes som en kvalificeret metode til at screene, om en lastbils forureningsbegrænsende udstyr fungerer korrekt eller om køretøjet har en høj udledning. En lastbil med defekt eller manipuleret emissionsbegrænsende udstyr udleder omkring 40 gange mere NOx end en lastbil med velfungerende emissionsbegrænsende udstyr.
Evalueringen indikerer, at omkring 1% af det samlede antal lastbiler, der kører på de danske veje kan være mistænkt for at være manipuleret, mens 11% kører rundt med defekt emissionsbegrænsende udstyr.
Nøgleord
Information om Transportministeriet
Følg pressemeddelelser fra Transportministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Transportministeriet
Første skridt mod bedre fremkommelighed mellem Holstebro og Vilsund og mellem Roskilde og Næstved14.11.2024 06:01:17 CET | Pressemeddelelse
Som grundlag for kommende udmøntninger fra puljen til bedre trafikal sammenhæng mellem land og by gennemføres nu analyser for at afdække behov og løsninger på længere strækninger mellem Holstebro og Vilsund og mellem Roskilde og Næstved.
Mere grøn energi langs vejene13.11.2024 15:00:59 CET | Pressemeddelelse
Transportminister Thomas Danielsen (V) har netop besluttet, at man fremover kan bygge grønne energiprojekter tættere på statsvejene
Ekspertgruppe klar med nationale guidelines for havnesikkerhed30.10.2024 10:01:25 CET | Pressemeddelelse
Ekspertgruppen for Havnesikkerhed præsenterer deres anbefalinger til at øge sikkerheden i de danske havne og nedbringe antallet af drukneulykker.
På søndag skal havemøblernes stilles tilbage24.10.2024 11:42:46 CEST | Pressemeddelelse
På søndag d. 27. oktober klokken 2 overgår vi fra sommertid til vintertid. Det betyder, at uret skal skrues én time tilbage, hvilket mange husker med reglen om, at havemøblerne tilsvarende skal stilles tilbage.
Knap 300 millioner kroner skal binde land og by bedre sammen24.10.2024 07:00:47 CEST | Pressemeddelelse
Den årlige udmøntning af midler fra puljen til bedre trafikal sammenhæng mellem land og by sikrer bedre fremkommelighed og bedre muligheder for samkørsel.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum