Sort/Hvid

Ny teaterforestilling rekonstruerer Mogadishus nationalscene

Del

Global Stories og SORT/HVID genskaber Somalias gamle nationalteater midt i København. Med Maryam Mursal, Somalias legendariske sangerinde, på rollelisten dykker teaterforestillingen I AM ALSO SOMALIA ned i landets eksplosive fortid, nutid og fremtid. Forestillingen har urpremiere den 23. februar 2017.

Da de danske myndigheder skulle vurdere, om somaliere i Danmark kunne sendes tilbage til Somalia, var de kun i landet i 24 timer og turde ikke forlade lufthavnen. Nu tør Global Stories og SORT/HVID det, myndighederne ikke havde mod til at gøre. Den nye teaterforestilling I AM ALSO SOMALIA går i dybden med landets vilde, konfliktfyldte og blomstrende historie. For der var en tid før borgerkrig og terrorbomber, og The National Theatre of Somalia i Mogadishu var landets kulturelle centrum. Derfor har instruktør Ditte Maria Bjerg rekonstrueret det gamle nationalteater i Pakhus 11, hvor I AM ALSO SOMALIA får urpremiere den 23. februar 2017.

’I det øjeblik, jeg læste om teatret, tænkte jeg, at det kan ikke passe, at der i Somalias hovedstad for 50 år siden åbnede et teater med plads til 1.000 mennesker, hvor amerikanske jazzbands kom på gæstespil,’ siger hun. Det var også i det øjeblik, hun vidste, at The National Theatre of Somalia var den prisme, hun skulle fortælle historien om Somalia igennem. Historien om Somalia før borgerkrigen brød ud, og før nationalteatret blev til den ruin, bygningen er i dag. Nationalteateret har i de senere år både fungeret som våbenlager og WC.

Som Bashir, en ung sociologistuderende og rapper fra Vollsmose, siger det i forestillingen:

’Landet er ødelagt, det findes ikke mere. Det er bare en masse sorg samlet på et sted.’

Terrorister og pirater 

I I AM ALSO SOMALIA går Bashir og Moeisha, en tolk fra Vesterbro, på jagt efter de glemte somaliske stjerner fra The National Theatre of Somalia i Mogadishu. De finder blandt andet Maryam Mursal, Somalias legendariske sangerinde og det tætteste man kommer på en somalisk Ghita Nørby. Maryam er helt exceptionelt rejst fra sit hjem i London til Danmark for at deltage i forestillingen.

I AM ALSO SOMALIA er et forsøg på at lave en somalisk riwayaad – en somalisk revy – om grusom kolonimagt, modige frihedskæmpere og borgerkrig. Men I AM ALSO SOMALIA er også en fortælling om den somaliske diaspora i Danmark.

’Den danske presse kan kun finde ud af at beskrive en somalier på tre måder. Som terrorist. Som pirat. Eller som hjemmegående kvinde pakket ind i slør,’ som Bashir siger det i forestillingen.

’Så det er ikke bare Somalia, der er fucked, det er også rimelig fucked at være somalier i Danmark.’

I AM ALSO SOMALIA vises fra den 23. februar – 11. marts i Pakhus 11, Dampfærgevej 2, 2100 København Ø

Medvirkende:

Maryam Mursal, 67 år,er kendt som Somalias største stemme. Hun var en stjerne på The National Theatre i Mogadishu, indtil borgerkrigen brød ud, og hun flygtede med sine børn til Danmark. Herfra fortsatte hun sin musikkarriere og opnåede stor, international succes. I dag bor Maryam Mursal i London, hvor hun har en butik.

Bashir Khalid Billow, 28 år,er opvokset i Vollsmose og har rødder i Somalia. Han har en bachelor i Internationale Udviklingsstudier og Socialvidenskab fra RUC og brænder for at arbejde med mennesker. Han har tidligere arbejdet for blandt andet Amnesty International og Røde Kors. Bashirs hjerte banker også for musik – særligt hiphop, R&B og elektronisk.

Moeisha Ali Aden, 33 år, har også rødder i Somalia. Nu bor hun på Vesterbro, hvor hun dedikerer en stor del af sin tid til foreningen Sabaah, som hun står i spidsen for. Moeisha har desuden et skarpt sprogøre og en god forståelse for forskellige kulturer, hvilket hun udnytter i sit arbejde som tolk.

Libaan Sabrie, 46 år, er uddannet musiker fra rytmisk musikakademi og spiller kaban, guitar, keyboard og saxofon. Bor i Århus, studerer statskundskab på Aalborg Universitet, har et rengøringsfirma og er far til seks børn.

Instruktør Ditte Maria Bjerg er uddannet fra Teaterskolen I 1992. Direktør for Vendsyssel Teater fra 1993-96 og har herefter instrueret forestillinger på de fleste store og små teatre i Danmark. Kurator på Camp X fra 2006-2008, og grundlægger af Global Stories i 2010, der fokuserer på researchbaseret dokumentarisk fiktion. Seneste forestillinger er Ni Hao Nuuk og Made in India. Siden 2014 formand for Statens Kunstfonds scenekunstudvalg.

Læs interview med Ditte Maria Bjerg her.

Læs mere på www.sort-hvid.dk og www.globalstories.net

Pressekontakt

Malin Schmidt / 31 23 55 31 / malin@sort-hvid.dk

Med venlig hilsen

SORT/HVID

Staldgade 38, København V

FAKTA

Medvirkende MOEISHA ALI ADEN, BASHIR BILLOW, MARYAM MURSAL, LIBAAN SABRIE

Ide og iscenesættelse DITTE MARIA BJERG 

Scenografi og kostumer LISBETH BURIAN

Tekst JEPPE KRISTENSEN, MOEISHA ALI ADEN og HOLDET

Dramaturg TANJA DIERS 

Lys- og videodesign RAPHAEL FRISENVÆNGE SOLHOLM 

Lyd MIKKEL ENGEL GEMZØE                                                                                             

Scenehjælpere NANNAN CHEN, JIHAAN YUSSUF, NAIIMA ALI DOL

Støttet af STATENS KUNSTFOND, WILHELM HANSEN FONDEN, SONNING-FONDEN, KØBENHAVNS SCENEKUNSTUDVALG, OPEN SOCIETY FOUNDATIONS

I AM ALSO SOMALIA er en co-produktion mellem GLOBAL STORIES og SORT/HVID 

Vises fra den 23. februar – 11. marts i Pakhus 11, Dampfærgevej 2, 2100 København Ø

TIR-FRE kl. 20.00 LØR kl. 17.00

Dagsforestillinger den 01.03.2018, 02.03.2017 samt 08.03.2017 og 09.03.2017 kl. 11

PRISER 40-145 kr.

BILLETTER teaterbilletter.dk / 33 12 58 14 / billetter@sort-hvid.dk.dk

Information om Sort/Hvid

Sort/HvidFølg pressemeddelelser fra Sort/Hvid

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Sort/Hvid

Er det usandsynligt kønsstereotypt at tænde på ”jeg elsker dig”?18.10.2018 07:00pressemeddelelse

”Jeg si´r til min partner, at jeg kan li' det hårdt, for det er så usandsynligt kønsstereotypt at tænde på ’jeg elsker dig’”. Hun har ikke noget stort behov for at tale om tamponer og lige rettigheder. Med mindre publikum gerne vil have det, så kan hun godt. Hun vil gerne have, at alle skal kunne relatere til hende. Hun vil gerne gøre det personligt. Lige midt i års-"fejringen" af #MeToo vender Nanna Cecilie Bang tilbage til København med True.Story - en hybrid mellem monolog og stand-up, der kan få vores selvfede, grænsesøgende samfund til at rødme. Forestillingen er bl.a. en del af Power Of Women Festival 2018.

Kvinde skifter race19.4.2018 07:30pressemeddelelse

White Nigger / Black Madonna - af Madame Nielsen og Christian Lollike På scenen står en kvinde. Hun maler ansigtet sort. Lige siden hun var lille, har hun vidst, at hun har en anden race, end den hun er født med. Kvinden spilles af Madame Nielsen. Jeg går i solarium og permanenter mit hår, så det får de karakteristiske, krusede krøller. Jeg engagerer mig i de sortes kamp og bliver talskvinde for en sort borgerretsbevægelse, fortæller hun. Madame Nielsen er netop vendt hjem efter en bogturné i USA, hvor almelderne har rost hende til skyerne for hendes bog "Den endeløse sommer". The litterære talent blev engang født – som dreng. Nu udforsker hun sit potentiale som kvinde. Hvad vil der ske, hvis denne kvinde bliver sort? Vil hun blive til en ”White nigger” eller til en ”Black Madonna”? Madame Nielsen og Christian Lollikes kommende forestilling White Nigger/Black Madonna er en science fiction. En kvinde skifter langsomt race. En personlig fortælling inspireret af virkeligheden. Fortalt i e

Efter fulde sale på Aarhus Teater rammer hospitalsrevseren nu København9.3.2018 08:54pressemeddelelse

Aarhus har måttet melde udsolgt til forestillingen HOSPITALET, hvor effektiviseringsepidemien i det danske sygehusvæsen stilles til skue. En læge hamrer ind i en svingdør, kaster en dødsbesked efter en patient og styrter videre. Men det er selvfølgelig bare i forestillingen. Det kunne jo ikke ske i virkeligheden. Eller kunne det? Christian Lollikes tekst i Runar Hodnes iscenesættelse er en grotesk farce med overdrivelsen som tydeligt virkemiddel og samtidig grotesk tæt på virkeligheden. Forestillingen får københavnerpremiere på Sort/Hvid d. 17. marts.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum