Teknologisk Institut

Ny standard hjælper forbrugerne til bedre stofmundbind

Del
Den nye standard for stofmundbind vil give forbrugerne større sikkerhed og gøre markedet mere gennemskueligt, lyder det fra Teknologisk Institut.
Stofmundbind, der lever op til den nye standard, har en vis dokumenteret filtreringsevne og åndbarhed.
Stofmundbind, der lever op til den nye standard, har en vis dokumenteret filtreringsevne og åndbarhed.

En ny standard for stofmundbind skal fremover hjælpe forbrugerne med at vælge gode og effektive stofmundbind. Teknologisk Institut, som har været med til at udarbejde standarden, glæder sig på vegne af både producenter og forbrugere.

- Det er umuligt for forbrugerne at vurdere, hvor effektivt et stofmundbind i virkeligheden er, så vi hilser standarden velkommen. Samtidig får producenter og importører mulighed for at markedsføre deres stofmundbind på mere end bare udseendet, siger konsulent Stig Koust Hansen, Teknologisk Institut.

Med den nye standard får forbrugerne blandt andet vished for, at stofmundbindet rent faktisk har en vis effekt, også efter det er blevet vasket, og at det ikke er tilsat uønsket kemi.

Det skal du vide om den nye standard for stofmundbind 
Stig Koust Hansen fortæller her, hvilken forskel standarden kan gøre for forbrugerne:

Hvorfor er det vigtigt med en standard for stofmundbind?
Fordi stofmundbind uden nævneværdig effekt skaber falsk tryghed, og det er farligt under en pandemi. Derfor tog vi tidligt initiativ til at få udarbejdet en standard for stofmundbund, der sætter krav til produktet. Jeg er glad for, at vi på tværs af myndigheder og specialister nu er kommet i mål.

Hvad går den nye standard ud på?
Stofmundbind, der lever op til den nye standard, har en vis dokumenteret filtreringsevne og åndbarhed. De kan tåle at blive vasket mindst fem gange, uden at kvaliteten forringes væsentligt. Der stilles også krav til, at de ikke må indeholde uønsket kemi, så man som forbruger undgår flourstoffer og antibakteriel behandling. Og endelig bliver pasformen testet ved aktivitet.

Vil alle stofmundbind fremover leve op til den nye standard?
Nej. Standarden er en frivillig dansk ordning, og det er op til producenter og importører af stofmundbind, om de vil lade deres produkter teste. Det betyder altså, at man som forbruger stadig skal opmærksom, når man køber et stofmundbind.

Er stofmundbind med den nye standard lige så effektive som engangsmundbind?
Nej. Engangsmundbind er et medicinsk udstyr, der skal leve op til noget skrappere krav, fx en filtreringsgrad på mindst 95 procent af de dråber, der rammer stoffet. Den nye standard for stofmundbind ligger på hhv. 70 procent og 90 procent. Men det er trods alt meget bedre end for eksempel 10 procent, som vi har set eksempler på i tidligere test af stofmundbind.

Hvordan finder man et godkendt stofmundbind?
På stofmundbind, der lever op til den nye standard, vil det fremgå, at de lever op til standarden DS 3000:2021, og der vil også stå, at det har en filtreringsgrad på mindst 70% eller 90%.

Fakta:
Den nye danske standard for stofmundbind hedder DS 3000:2021. Standarden er udarbejdet i samarbejde mellem Dansk Standard, Teknologisk Institut Forbrugerrådet Tænk, Lægemiddelstyrelsen, Miljøstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Statens Seruminstitut, Force Technology samt producenten Keepsafe.

Teknologisk Institut tester engangsmundbind og stofmundbind for myndigheder, producenter og importører – også efter den nye standard DS 3000:2021.

Nøgleord

Kontakter

Konsulent Stig Koust Hansen, Teknologisk Institut, mobil 7220 1151, mail: stko@teknologisk.dk

Billeder

Stofmundbind, der lever op til den nye standard, har en vis dokumenteret filtreringsevne og åndbarhed.
Stofmundbind, der lever op til den nye standard, har en vis dokumenteret filtreringsevne og åndbarhed.
Download
Teknologisk Institut tester engangsmundbind og stofmundbind for myndigheder, producenter og importører .
Teknologisk Institut tester engangsmundbind og stofmundbind for myndigheder, producenter og importører .
Download

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Ny formand og næstformand i Teknologisk Instituts bestyrelse27.4.2023 14:13:57 CEST | Pressemeddelelse

Mikael Bay Hansen, der er sekretariatschef i Dansk Metal, er netop blevet valgt som ny formand for Teknologisk Instituts bestyrelse på årets repræsentantskabsmøde tirsdag 25. april. Samtidig blev Carsten Toft Boesen, der er CEO i NIRAS Gruppen A/S, valgt som ny næstformand. Teknologisk Instituts bestyrelses nye formand, Mikael Bay Hansen, har siddet i bestyrelsen for Teknologisk institut siden 2017 - senest som næstformand. Han afløser den tidligere bestyrelsesformand Jens Maaløe, der for nylig afgik ved døden. I det daglige er Mikael Bay Hansen sekretariatschef i Dansk Metals formandssekretariat og sidder desuden i bestyrelsen for Industriens Fond, Symbion Fonden samt A4 Medier. Han er cand.polit. fra Københavns Universitet samt har taget efteruddannelse på CBS og Columbia Business School. - Med Mikael får Instituttet en bestyrelsesformand, som både har indsigt i Teknologisk Institut og den store værdi, Instituttet og resten af GTS-systemet skaber for danske virksomheder. Derudover bi

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum