Ny spildevandsplan sætter ind mod overløb

Udsigten for de næste mange år lyder på klimaforandringer med ekstra store regnmængder til følge. Det forbereder Furesø Kommune sig nu på med en ny spildevandsplan, der skal sikre et rent vandmiljø og kloaksystemer, der kan håndtere vandmængderne i fremtiden.
"Vi skal kunne bade i vores søer. Dyre- og plantelivet i søer, vandhuller og åløb skal have gode levevilkår, så vi får en righoldig natur og mere biodiversitet. Vi skal håndtere de øgede vandmængder til gavn for miljøet," fortæller Lene Munch-Petersen (A), formand for Udvalget for natur, miljø og grøn omstilling.
"Alt det kræver, at vi arbejder målrettet med at renovere vores kloaknet, laver flere opsamlingsbassiner og bliver bedre til at håndtere regnvandet lokalt. Vi skal undgå, at de øgede regnmægnder belaster vores kloaksystem og får spildevand til at løbe over og ud i vores søer og åløb", tilføjer hun.
Furesø Byråd godkendte på årets sidste byrådsmøde den nye spildevandsplan. Planen sætter mål for den fremtidige håndtering af spildevandet og de store investeringer, det kræver at håndtere fremtidens spildevand.
Vand skal gøre gavn
Den nye spildevandsplan er også startskuddet til mere detaljerede planer for, hvordan regn- og spildevand i de forskellige områder af Furesø Kommune skal håndteres. Regn- og overfladevand skal først og fremmest holdes på egen grund, hvis nedsivningsforholdene tillader det. Her kan vandet være med til at gøre boligområderne mere spændende og skabe gode levesteder for planter og dyr. Det betyder også, at presset på kloakkerne bliver mindre, så overløb begrænses eller undgås. Det kan også være bedre for borgernes økonomi. Der er nemlig penge at spare ved at tilbageholde mere vand på egen grund.
"Den nye spildevandsplan sikrer, at der sker en prioritering af udviklingen og renoveringen af vores kloakker. Det handler om, at regnvandet så vidt muligt skal blive lokalt, og spildevandet ledes bort på en miljø- og sundhedsmæssig forsvarlig måde. Det vil også betyde, at overløb fra kloaksystemet til søer og åer fremover blive begrænset," understreger Lene Munch-Petersen (A), der suppleres af Øjvind Vilsholm (Ø), næstformand i Udvalget for natur, miljø og grøn omstilling.
”Den nye spildevandsplan er startskuddet til en bedre spildevandshåndtering i kommunen, så grundvand, badevand, vandløb og naturområder bliver påvirket så lidt som muligt af spildevand. Energiforbruget i vores spildevandshåndtering vil blive mindre og løsningerne vil fremover være mere klimasikre. De overløb, som vi har set eksempelvis ved Doktorens bugt, skal stoppes. Vi skal have miljørigtige og bæredygtige løsninger, som passer til de enkelte bydele,” siger han.
Nogle større projekter sættes allerede i gang i 2021. Det gælder et nyt og større bassin til opsamling af vand ved Fredtofteparken. Bassinet skal stoppe for overløb ved Doktorens bugt og forbedre vandkvaliteten i Farum Sø, ligesom Ravnehusbassinet i Hareskovby bliver renoveret, så lugtgenerne bliver mindsket.
Kontakter
Lene Munch-Petersen (A)Formand for Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling; Medlem af Udvalg for byudvikling og bolig; Medlem af Udvalg for dagtilbud og familier
Tlf:7216 5660lmp@furesoe.dkØjvind Vilsholm (Ø)Medlem af Økonomiudvalget; Medlem af Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling; Medlem af Udvalg for dagtilbud og familier
Tlf:2027 4465oev@furesoe.dkKommunikation
Tlf:72354012kommunikation@furesoe.dkClaus TorpBy- og kulturdirektør
Center for Borgerservice, Kultur og Erhverv, Center for Kommunale ejendomme og Anlæg, Center for By og Miljø.
Billeder

Information om Furesø Kommune
Følg pressemeddelelser fra Furesø Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Furesø Kommune
Furesø Kommune opfylder mål for genanvendelse af affald30.6.2025 15:05:05 CEST | Pressemeddelelse
Furesø Kommune har et år før tid nået mål for reel genanvendelse af husholdningsaffald. Desuden er tendensen, at mængden af affald fra husholdninger ikke længere stiger.
Furesø Kulturskole lancerer Kulturpakker til kommunens dagtilbud og skoler23.6.2025 10:47:42 CEST | Pressemeddelelse
Furesø Kulturskole blev en realitet i 2024, da Farum Billedskole blev lagt ind under Furesø Musikskole, og har siden kunnet tilbyde en bred vifte af hold og aktiviteter for børn og unge indenfor kunstneriske og musiske fag. Nu lancerer Kulturskolen et nyt program med tilbud til skoler og dagtilbud under navnet Kulturpakker.
Faglighed og omsorg i højsædet: Kvalitet og nærvær i Børnehuset Vingesus19.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I Børnehuset Vingesus i Furesø Kommune starter relationen mellem barn og dagtilbud ikke ved lågen – den begynder hjemme i stuen. Her møder pædagoger og forældre hinanden for første gang, og et spirende tillidsbånd bliver skabt. Det er ikke bare en gestus – det er en grundsten i den pædagogiske tilgang, hvor tryghed, respekt og ægte nysgerrighed på barnet er i centrum.
Lokale unge vil få flere unge til at stemme i Furesø18.6.2025 13:57:13 CEST | Pressemeddelelse
Støtte fra Furesø Kommune, Nordea-fonden og Tuborgfondet har gjort det muligt at ansætte fire lokale unge, som vil hæve valgdeltagelsen blandt unge i Furesø Kommune. De har allerede store planer.
Furesø Kommune inviterer lokale lodsejere til møde om grøn trepart17.6.2025 10:31:55 CEST | Pressemeddelelse
Nordsjællands Landboforeninger, den lokale grønne trepart og Furesø Kommune inviterer lokale lodsejere til møde den 26. juni om mulighederne for at omlægge landbrugsjord.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum