Renoverprisen

Ny sæson af renoverings-podcast går tæt på bæredygtigt dansk byggeri

Del

Hvordan bidrager byggebranchen til den grønne omstilling i Danmark? Kan vi bygge mere bæredygtigt, og hvad kræver det af branchen? RENOVER prisen stiller skarpt på bæredygtig renovering med sæson 2 af podcastserien ”Bygninger fortæller”. Hør første afsnit af den nye sæson i dag.

Den grønne omstilling kræver forandringer af os alle  ikke mindst i måden vi bygger påMen hvordan skal byggeriet tage sig anderledes ud i fremtiden, og hvordan får vi hele branchen med? Disse spørgsmål danner rammen om sæson 2 af podcastserien ”Bygninger fortæller”, der har præmiere d. 1. aprilHvor første sæson lagde vægt på den gode renoverings betydning for brugere og lokalområde, er fokus nu på renovering som bæredygtig disciplin. 

 

I Danmark står byggesektoren for hele 40 pct. af vores samlede ressourceforbrug. Men ifølge Katrine Hauge Smith, der arbejder med cirkulær økonomi i byggeriet ved Teknologisk Institut, er der masser ressourcer at finde i den eksisterende bygningsmasse. 

 

Man kan se på vores bygninger, som man ser på en råstofsgrav”, forklarer hun i første afsnit af sæson 2. 

 

Når man udvinder sand og grus, kortlægger man på forhånd, hvad der er af ressourcer i graven. På samme måde kan man bruge bygningspas til at danne sig et overblik over, hvad der findes af genanvendelige materialer i de bygninger, der står til nedrivningTit ønsker vi os noget helt nyt og funklende, men i virkeligheden kan der være en masse charme i at genanvende eller ombygge noget gammelt til noget nyt,” fortsætter Katrine Hauge Smith. 

 

Fra stald til bolig med fokus på genbrug 

samme afsnit møder lytteren arkitektparret Aviaja og Esben Frost, der har set potentialet i en bygning, der ellers skulle have været revet ned. Med fokus på genbrug har de forvandlet det, der før var Aviajas morfars gamle stald, til deres hjemDe har bevaret staldens gamle trækonstruktion og ydermure og hentet mange af deres materialer fra andre byggerier. De har f.eks. installeret 5 døre i massiv eg fra TDCs gamle hovedkontor.  

 

Den form for direkte genbrug lader sig i høj grad gøre, fordi folk som Bjarne Pedersen fra nedrivningsfirmaet Kingo Karlsen har specialiseret sig i at identificere og udvinde brugte materialerEn vanskelig disciplin med et stort potentiale, forklarer han i podcasten: 

 

Nedrivningsbranchen kan gøre mange ting. Man kan separere de enkelte dele, og man kan fjerne forurenede materialer og stoffer. Så muligheden for at få en masse materialer ud af en bygning, der skal væltes, er absolut til stede. Og jeg tror også, at vi bliver nødt til det på sigt som menneskehed. For Jorden kan ikke producere mere til os. Der er ikke mere at grave op. Vi skal finde alternativer, siger Bjarne Pedersen. 
 

I løbet af de kommende måneder vil de øvrige afsnit i podcastserien udkomme. De andre afsnit vil bl.a. omhandle social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed, samt renovering i privatsfæren. 

 

Podcastserien er produceret af BARK Rådgivning i samarbejde med FiltCPH, der laver lydfortællinger. Serien kan hentes i din foretrukne podcast-app ved at søge på ”Bygninger fortæller”. 

FAKTA OM RENOVER PRISEN  

RENOVER PRISEN SÆTTER FOKUS PÅ RENOVERING  

RENOVER prisen uddeles af Realdania og GI. Selv om renovering fylder mere end halvdelen af den samlede produktion i byggebranchen, er det primært nybyggeri, der bliver belønnet med priser. Det er RENOVER prisen med til at lave om på. Det særlige ved prisen er derudover, at den hylder et helt projekt frem for en enkelt bidragsyder. RENOVER prisen er en pris til alle, der har været involveret i det vindende projekt – lige fra bygherre til rådgivere og håndværkere.  

NOMINERINGSUDVALGET OG VALGKOLLEGIUM 
Nomineringsudvalget består af en formand og tre medlemmer, som repræsenterer bygherre-erfaring, arkitekt- og ingeniørfaglig viden. Nomineringsudvalget er udpeget direkte af styregruppen for RENOVER prisen og består af: 

 • Formand for udvalget, Gøsta Knudsen (tidl. stadsarkitekt i Aarhus Kommune) 
 • Henrik Mielke (direktør, CEO, Enemærke & Petersen) 
 • Karen Mosbech (adm. direktør, Freja Ejendomme) 
 • Torben Esbensen (rådg. civilingeniør hos Dansk Energi Management & Esbensen A/S) 

I nomineringshandlinger hvor projekter, der på den ene eller anden vis kan associeres med nomineringsudvalgets medlemmer, har vedkommende hverken indflydelse eller er stemmeberettiget i forhold til udvælgelsen og vurderingen af de pågældende projekter. 
 
Når de nominerede er fundet, skal valgkollegiet stemme om, hvem der skal kåres som Danmarks bedste renoveringsprojekt. Valgkollegiet består af 70 personer fra byggebranchen. Medlemmerne kommer fra hele landet og dækker branchen bredt.  

KRITERIER TIL DE NOMINEREDE AF RENOVER PRISEN 2020  

Vinderen blandt de indmeldte projekter vil blive fundet ud af en samlet vurdering på baggrund af 7 kriterier: 
 

 • Eksempelværdi: Projektet har potentiale til at inspirere branchen i forhold til renovering.  
 • Bæredygtighed: Projektet har bidraget til bæredygtig praksis bl.a. via energieffektivisering. 
 • Samarbejde og proces: Projektets resultat er sikret gennem godt samarbejde og fagligt kompetente bidrag.  
 • Brugskvalitet: Projektet er funktioneltvelfungerende og vurderes positivt af sine brugere.  
 • Bidrag til omgivelser: Projektet bidrager positivt til dets nærmiljø.  
 • Økonomi og værdiforøgelse: Projektet har skabt værdi for bygningsejeren i forhold til kvalitet, tid og ressourcer. 
 • Udførelseskvalitet: Projektet er gennemført på et højt håndværksmæssigt niveau. 

 
Læs mere på www.renover.dk  

Billeder

Information om Renoverprisen

Renoverprisen
GL.Kongevej3E
1610 Copenhagen

Sekretariat for
RENOVER prisen 2020
Gammel Kongevej 3E, 1610 København V

Pressekontakt:
Morten Vester Haldrup Telefon 5372 7455
E-mail presse@renover.dk WWW.RENOVER.DK

Følg pressemeddelelser fra Renoverprisen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Renoverprisen