Beskæftigelsesministeriet

Ny rapport: Brug for masser af hænder til offentlige millionbyggerier

Del

De næste 10 år får Danmark brug for i alt ca. 60.000 mandår til offentlige infrastrukturprojekter. Ser man på både den indirekte og afledte efterspørgsel af infrastrukturprojekterne, er tallet helt oppe på ca. 210.000 mandår. Det viser en ny opdatering af den såkaldte Leo Larsen-rapport, som COWI står bag.

Desuden kan der komme nye politiske beslutninger, som ikke er med i rapporten, eksempelvis en Kattegat-bro, hvilket vil lægge yderligere pres på bygge- og anlægsbranchen og arbejdsmarkedet i det hele taget.

Rapporten viser samtidig, at bygge- og anlægsbranchen i dag er afhængig af udlændinge. Siden 2010 er antallet af fuldtidsbeskæftigede udlændinge steget fra knap 8.000 til knap 14.000 i 2017. Det har dog ikke betydet, at jobmulighederne på de store projekter er gået udenom danske ledige. Tværtimod viser rapporten, at landets fire største kommuner har iværksat tiltag for at kunne imødekomme de stigende rekrutteringsbehov indenfor bygge- og anlæg, f.eks. har de etableret samarbejder med entreprenørerne, uddannelsesinstitutioner og øvrige aktører i branchen. Således vurderer jobcentrene i landets fire store byer ifølge rapporten, at der har været en generel stigning i rekrutteringshenvendelser fra bygge- og anlægsområdet over det seneste års tid. De oplever også, at virksomhederne har store udfordringer med at rekruttere den kvalificerede arbejdskraft, der er behov for.

Regeringen vil inden længe lancere et udspil for at lette rekrutteringen af udenlandsk arbejdskraft, som også har været diskuteret løbende i regeringens Disruptionråd, der mødes igen for ottende gang d. 13.-14. september i Viborg. Arbejdet med udenlandsk arbejdskraft sker parallelt med regeringens indsats for at opkvalificere ledige, bl.a. med trepartsaftalen om styrket voksen- og efteruddannelse fra oktober sidste år og udspillet til at sikre kvalificeret arbejdskraft.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Vi har længe været meget bevidste om, at virksomhederne har rekrutteringsproblemer især i den her branche, og at adgangen til udenlandsk arbejdskraft er helt afgørende. Det understreger rapporten blot endnu en gang. Selv om behovet på de projekter, der pt. er aftalt, vil falde lidt fremover, vil der stadig være en udfordring, ikke mindst fordi landene omkring os jo også i stigende grad har samme udfordring. Her kommer vi heller ikke uden om at se på udenlandsk arbejdskraft, som vi jo kan se har været voldsomt stigende.

- Derfor vil vi inden længe komme med et udspil, der skal gøre det lettere at rekruttere de dygtige, kvalificerede udlændinge, som bl.a. byggebranchen – men også en række andre brancher – har brug for. Det går selvfølgelig hånd i hånd med vores indsats for at opkvalificere ledige. Vi afsatte sidste år i alt 2,5 mia. kr. i trepartsaftalen om voksen- og efteruddannelse til initiativer på området, ligesom vi har præsenteret og har aftalt initiativer, der handler om at forhindre flaskehalse og opkvalificere ledige.

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Ved Stranden 8
1061 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Redegørelse om chrom 6 sendt til Folketinget16.11.2018 13:47pressemeddelelse

En redegørelse om sagen om chrom 6 er nu sendt til Beskæftigelsesudvalget i Folketinget. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har bestilt redegørelsen, fordi det har vist sig, at de danske myndigheder ikke har reageret tids nok på en EU-rapport, der konkluderer, at der kan være behov for at stramme grænseværdien for stoffet. NFA og Arbejdstilsynet arbejder nu på at revurdere den danske grænseværdi. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger: - Det er dybt utilfredsstillende, at NFA og Arbejdstilsynet ikke handler hurtigere på så vigtig ny viden om grænseværdien for chrom 6. Vi har strenge krav til, hvordan man skal beskytte sig mod at indånde partikler, når man arbejder med stoffet. Det ændrer ikke på, at redegørelsen viser, at der gik alt for lang tid fra denne rapport kom til, at arbejdet med at undersøge de danske grænseværdier gik i gang, og at det er helt uacceptabelt, at jeg som minister alt for sent hører om denne viden. Derfor bestilte jeg også denne redegørelse, så

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum