Beskæftigelsesministeriet

Ny rapport: Brug for masser af hænder til offentlige millionbyggerier

Del

De næste 10 år får Danmark brug for i alt ca. 60.000 mandår til offentlige infrastrukturprojekter. Ser man på både den indirekte og afledte efterspørgsel af infrastrukturprojekterne, er tallet helt oppe på ca. 210.000 mandår. Det viser en ny opdatering af den såkaldte Leo Larsen-rapport, som COWI står bag.

Desuden kan der komme nye politiske beslutninger, som ikke er med i rapporten, eksempelvis en Kattegat-bro, hvilket vil lægge yderligere pres på bygge- og anlægsbranchen og arbejdsmarkedet i det hele taget.

Rapporten viser samtidig, at bygge- og anlægsbranchen i dag er afhængig af udlændinge. Siden 2010 er antallet af fuldtidsbeskæftigede udlændinge steget fra knap 8.000 til knap 14.000 i 2017. Det har dog ikke betydet, at jobmulighederne på de store projekter er gået udenom danske ledige. Tværtimod viser rapporten, at landets fire største kommuner har iværksat tiltag for at kunne imødekomme de stigende rekrutteringsbehov indenfor bygge- og anlæg, f.eks. har de etableret samarbejder med entreprenørerne, uddannelsesinstitutioner og øvrige aktører i branchen. Således vurderer jobcentrene i landets fire store byer ifølge rapporten, at der har været en generel stigning i rekrutteringshenvendelser fra bygge- og anlægsområdet over det seneste års tid. De oplever også, at virksomhederne har store udfordringer med at rekruttere den kvalificerede arbejdskraft, der er behov for.

Regeringen vil inden længe lancere et udspil for at lette rekrutteringen af udenlandsk arbejdskraft, som også har været diskuteret løbende i regeringens Disruptionråd, der mødes igen for ottende gang d. 13.-14. september i Viborg. Arbejdet med udenlandsk arbejdskraft sker parallelt med regeringens indsats for at opkvalificere ledige, bl.a. med trepartsaftalen om styrket voksen- og efteruddannelse fra oktober sidste år og udspillet til at sikre kvalificeret arbejdskraft.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Vi har længe været meget bevidste om, at virksomhederne har rekrutteringsproblemer især i den her branche, og at adgangen til udenlandsk arbejdskraft er helt afgørende. Det understreger rapporten blot endnu en gang. Selv om behovet på de projekter, der pt. er aftalt, vil falde lidt fremover, vil der stadig være en udfordring, ikke mindst fordi landene omkring os jo også i stigende grad har samme udfordring. Her kommer vi heller ikke uden om at se på udenlandsk arbejdskraft, som vi jo kan se har været voldsomt stigende.

- Derfor vil vi inden længe komme med et udspil, der skal gøre det lettere at rekruttere de dygtige, kvalificerede udlændinge, som bl.a. byggebranchen – men også en række andre brancher – har brug for. Det går selvfølgelig hånd i hånd med vores indsats for at opkvalificere ledige. Vi afsatte sidste år i alt 2,5 mia. kr. i trepartsaftalen om voksen- og efteruddannelse til initiativer på området, ligesom vi har præsenteret og har aftalt initiativer, der handler om at forhindre flaskehalse og opkvalificere ledige.

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Ved Stranden 8
1061 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

I takt med alderen: Flere forventer at arbejde efter pensionen4.4.2019 08:15:58 CESTPressemeddelelse

Flere forventer at udskyde livet som folkepensionist jo tættere de kommer på pensionsalderen. Det viser tal fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der baserer sig på svar fra omkring 11.500 personer over 50 år. Kigger man på gruppen mellem 50 og 59 år med tungt eller hurtigt arbejde, så forventer otte procent at arbejde efter pensionen, mens det for dem mellem 60 og 64 år med tilsvarende arbejde er 15 procent. Det vil sige, at der næsten er tale om en fordobling. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger: - Det er godt, at flere seniorer gerne vil tage en ekstra tørn på arbejdsmarkedet i takt med, at folkepensionsalderen nærmer sig. Uanset hvordan vi vender og drejer det, så bliver vi ældre og har det heldigvis også bedre oppe i årene. Derfor er der behov for at flere, der kan, arbejder efter pensionen, hvis vi skal have råd til et stærkt velfærdssamfund. - Noget af udviklingen kan selvfølgeligt skyldes, at dem, der er nedslidte, har trukket sig tilbage, når de run

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum