Ny rapport: 20 procent flere børn lever i verdens mest dødbringende konfliktzoner

Næsten 200 millioner børn lever i verdens mest dødbringende konfliktzoner.
Det viser Red Barnets nye rapport ”Stop the War on Children: A Crisis of Recruitment”, som har undersøgt forholdene for børn i krige og konflikter verden over.
Antallet af børn, der lever i højkonfliktområder, er steget med næsten 20 procent fra 162 millioner børn i 2019 til 193 millioner børn i 2020.
Tallet er blandt andet steget kraftigt på grund af eskalerende vold i Mozambique samt konflikterne i Afghanistan, DR Congo, Nigeria og Yemen. Disse lande mærker i forvejen klimaforandringernes værste konsekvenser og kæmper med livstruende sultkriser.
– Det er forfærdeligt, at på trods af coronakrisen og FN’s opfordring til en global våbenhvile er flere børn fanget i de mest dødbringende konfliktzoner. Her er de i stor risiko for at blive såret, rekrutteret eller dræbt, og de står allerede over for flere tørker, oversvømmelser og sult, siger Kristine Mærkedahl Jensen, international souschef i Red Barnet.
– Millioner af børn har ikke kendt til andet end krig, og det har enorme konsekvenser for deres mentale sundhed, evne til at gå i skole eller adgang til livreddende lægehjælp og behandling. Det er en skamplet på det internationale samfund og kan ikke blive ved med at fortsætte. De ansvarlig for disse grove krænkelser mod børn er nødt til at blive stillet til ansvar, tilføjer hun.
Børn risikerer rekruttering
Red Barnets nye rapport viser også, at 337 millioner børn bor i nærheden (under 50 kilometer) af en aktiv konflikt med en væbnet gruppe eller styrke, der har rekrutteret børn. Det efterlader dem i risiko for at blive rekrutteret. Tallet er tre gange højere end i 1990.
Ifølge rapporten har Afghanistan, Syrien, Yemen, Filippinerne og Irak den højeste procentdel af børn, der bor i nærheden af en væbnet gruppe eller styrke, der har rekrutteret børn.
Fattigdom og manglende adgang til skolegang – som er blevet forværret under coronakrisen – er blandt årsagerne til, at børn er mere sårbare over for rekruttering til væbnet konflikt. Børnene kan f.eks. blive tvunget til at gribe til våben ved frontlinjen eller til at bemande kontrolposter.
Børn, der bliver rekrutteret, er i større risiko for blandt andet handikap, kronisk psykisk eller fysisk sygdom, PTSD, seksuel vold og død.
Øvrige konklusioner fra Red Barnets rapport ‘Stop the War on Children: A Crisis of Recruitment’:
- Flere end 450 millioner børn – et ud af seks børn i verden – levede i en konfliktzone i 2020. Det er det højeste antal i 20 år og en stigning på fem procent fra 2019. Antallet af konflikter i 2020 var uændret fra 2019.
- Antallet af bevæbnede grupper, der rekrutterer børn, steg under pandemien til 110 sammenlignet med 85 i 2019.
- FN har verificeret 8.600 tilfælde af rekruttering og brug af børn i væbnet konflikt i 2020 – omkring 25 om dagen – på trods af den globale pandemi. Det er en stigning på 10 procent fra året før. Disse tal repræsenterer sandsynligvis kun en brøkdel af de faktiske tilfælde.
Nøgleord
Kontakter
Gudmund de Stordeur BaudinetPresseansvarlig
Tlf:2189 2112gds@redbarnet.dkBilleder
Vedhæftede filer
Information om Red Barnet
Red Barnet arbejder i Danmark og 116 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.
Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.
Følg pressemeddelelser fra Red Barnet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Red Barnet
Stigende fødevarepriser og flere børn i fattigdom fører til høj efterspørgsel: Red Barnet sender 1.300 børn og forældre på ferielejre1.7.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Igen i år er behovet stort, når Red Barnet forventer at afholde cirka 50 ferielejre landet over for børn, unge og forældre, der kæmper for at få økonomien til at hænge sammen. Det sker i en tid, hvor mange familier lever med store afsavn og ofte må fravælge ferie på grund af økonomien.
Børn dræbes eller såres gang på gang ved dødbringende uddelinger i Gaza: ’Det er en dødsfælde’26.6.2025 14:50:24 CEST | Pressemeddelelse
Den seneste måned er børn blevet dræbt eller såret ved 10 af de 19 dødbringende hændelser, der er blevet rapporteret i Gaza.
Red Barnet: Eksplosion i antallet af seksuelle overgreb mod børn på flugt fra krisen i DR Congo24.6.2025 15:09:33 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af børn, der indrapporterer seksuelle overgreb efter flugten til Burundi, er mere end tredoblet i år.
Red Barnet: Ny lovgivning styrker markant kampen mod seksuelle krænkelser af børn online27.5.2025 13:23:56 CEST | Pressemeddelelse
Folketinget har den 27. maj 2025 vedtaget at skærpe kriminaliseringen af seksuelt krænkende billed- og videomateriale med børn. Opdateringen af straffeloven er et afgørende fremskridt for børnebeskyttelsen, mener Red Barnet, hvis anbefalinger danner grundlaget for, at Danmark nu styrker kampen mod seksuelt krænkende materiale med børn.
Red Barnet i ny undersøgelse: Vi er ikke gearet til at hjælpe børn godt nok, hvis vi bliver ramt af en katastrofe13.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Børns behov fylder alt for lidt i Danmarks samlede kriseberedskaber, viser ny kortlægning. I en tid med et markant øget trusselsbillede skal vi gøre mere for at hjælpe børn – både før, under og efter en krise eller katastrofe. Derfor præsenterer Red Barnet en række anbefalinger til at styrke fokus på børns behov i Danmarks samlede kriseberedskab.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum