Red Barnet

Ny rapport: 20 procent flere børn lever i verdens mest dødbringende konfliktzoner

Del

Antallet af børn, der lever i de farligste konfliktområder i verden, er steget markant på bare ét år, viser ny rapport fra Red Barnet. Rapporten peger også på, at flere børn risikerer at blive rekrutteret til væbnet konflikt.

Næsten 200 millioner børn lever i verdens mest dødbringende konfliktzoner.

Det viser Red Barnets nye rapport ”Stop the War on Children: A Crisis of Recruitment”, som har undersøgt forholdene for børn i krige og konflikter verden over.  

Antallet af børn, der lever i højkonfliktområder, er steget med næsten 20 procent fra 162 millioner børn i 2019 til 193 millioner børn i 2020.

Tallet er blandt andet steget kraftigt på grund af eskalerende vold i Mozambique samt konflikterne i Afghanistan, DR Congo, Nigeria og Yemen. Disse lande mærker i forvejen klimaforandringernes værste konsekvenser og kæmper med livstruende sultkriser.

– Det er forfærdeligt, at på trods af coronakrisen og FN’s opfordring til en global våbenhvile er flere børn fanget i de mest dødbringende konfliktzoner. Her er de i stor risiko for at blive såret, rekrutteret eller dræbt, og de står allerede over for flere tørker, oversvømmelser og sult, siger Kristine Mærkedahl Jensen, international souschef i Red Barnet.

– Millioner af børn har ikke kendt til andet end krig, og det har enorme konsekvenser for deres mentale sundhed, evne til at gå i skole eller adgang til livreddende lægehjælp og behandling. Det er en skamplet på det internationale samfund og kan ikke blive ved med at fortsætte. De ansvarlig for disse grove krænkelser mod børn er nødt til at blive stillet til ansvar, tilføjer hun.

Børn risikerer rekruttering

Red Barnets nye rapport viser også, at 337 millioner børn bor i nærheden (under 50 kilometer) af en ​​aktiv konflikt med en væbnet gruppe eller styrke, der har rekrutteret børn. Det efterlader dem i risiko for at blive rekrutteret. Tallet er tre gange højere end i 1990.

Ifølge rapporten har Afghanistan, Syrien, Yemen, Filippinerne og Irak den højeste procentdel af børn, der bor i nærheden af en væbnet gruppe eller styrke, der har rekrutteret børn.

Fattigdom og manglende adgang til skolegang – som er blevet forværret under coronakrisen – er blandt årsagerne til, at børn er mere sårbare over for rekruttering til væbnet konflikt. Børnene kan f.eks. blive tvunget til at gribe til våben ved frontlinjen eller til at bemande kontrolposter.

Børn, der bliver rekrutteret, er i større risiko for blandt andet handikap, kronisk psykisk eller fysisk sygdom, PTSD, seksuel vold og død.

Øvrige konklusioner fra Red Barnets rapport ‘Stop the War on Children: A Crisis of Recruitment’:

  • Flere end 450 millioner børn – et ud af seks børn i verden – levede i en konfliktzone i 2020. Det er det højeste antal i 20 år og en stigning på fem procent fra 2019. Antallet af konflikter i 2020 var uændret fra 2019.
  • Antallet af bevæbnede grupper, der rekrutterer børn, steg under pandemien til 110 sammenlignet med 85 i 2019.
  • FN har verificeret 8.600 tilfælde af rekruttering og brug af børn i væbnet konflikt i 2020 – omkring 25 om dagen – på trods af den globale pandemi. Det er en stigning på 10 procent fra året før. Disse tal repræsenterer sandsynligvis kun en brøkdel af de faktiske tilfælde.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Vedhæftede filer

Information om Red Barnet

Red Barnet
Red Barnet
Rosenørns Allé 12
1634 København V

3536 5555https://redbarnet.dk/

Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.

Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.

 

Følg pressemeddelelser fra Red Barnet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Red Barnet

Fra sult til klimakrise: Her er de syv største udfordringer for børn i 202227.12.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Mennesker verden over håber, at nytårsklokkerne bliver begyndelsen på en bedre tid efter to år i corona-pandemiens tegn. Men en række kriser ser allerede nu ud til at præge det nye år og vil især ramme børn inden for følgende områder, mener Red Barnet. Disse syv udfordringer skal løses, hvis 2022 ikke skal blive endnu et år med tilbageskridt for børns rettigheder globalt.

Red Barnet om ny fattigdomsrapport: Uacceptabelt, at børn fra fattige familier er tilskuere til andre børns fællesskaber12.12.2021 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

Egmont Rapporten 2021 er netop udkommet. Den sætter fokus på de store konsekvenser, det har for børn at vokse op i fattigdom – for deres uddannelse, trivsel og adgang til fritidsfællesskaberne. Mange af rapportens konklusioner er desværre velkendte, og det er med til at gøre rapporten alarmerende. Det er på tide med politisk handling, mener Red Barnet, der foreslår en national handleplan for bekæmpelse af børnefattigdom i Danmark.

Red Barnet tilbyder ny indsats til unge med seksuelle tanker om børn2.12.2021 06:05:00 CET | Pressemeddelelse

Børn skal beskyttes bedre mod overgreb, og derfor lancerer Red Barnet i dag oplysningssitet CTRL. Her vil unge med seksuelle tanker om børn fremover kunne få anonym hjælp til at håndtere deres tanker, så de ikke ender med at gøre børn fortræd. Tilbuddet er det første af sin slags i Danmark, og Red Barnet opfordrer samtidig politikerne til at prioritere anonym rådgivning og behandling, så flere overgreb mod børn kan forebygges.

Skoler ruster sig til at hjælpe børn med flygtningebaggrund11.11.2021 06:05:00 CET | Pressemeddelelse

Mange børn med flygtningebaggrund har mentale ar, og det kan være svært at havne i en dansk skoleklasse. Med en indsats fra Red Barnet er lærere og pædagoger i 26 kommuner landet over i fuld gang med at blive uddannet til at sikre børnene den bedste start på livet i Danmark. Indsatsen hedder ’Fra flugt til skolegang’, og nu er et nyt og gratis læringsforløb til eleverne også lanceret. Forløbet er kun blevet mere aktuelt, efter at afghanske børn og familier blev evakueret i august og nu er i gang med en hverdag i Danmark. Red Barnet opfordrer alle kommuner til at sikre, at børn med flygtningebaggrund kommer så hurtigt og godt ind i fællesskaberne som muligt.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum