Vejdirektoratet

Ny rådgiver til rammeaftale om videreudvikling af InfraLCA

Del

Vejdirektoratets og Banedanmarks værktøj InfraLCA, som bliver brugt til at foretage beregninger af klima- og miljøpåvirkning i infrastrukturprojekter, skal udvides til at omfatte flere typer infrastrukturprojekter og samtidig få jernbaneanalyser på højde med vejdelen i værktøjet. Efter en udbudsrunde er der nu fundet en ny rådgiver, og valget er faldet på den rådgivende ingeniørvirksomhed Sweco.

Aftalen, som er indgået med Sweco, har en værdi af fem millioner kroner. Foto: Vejdirektoratet.
Aftalen, som er indgået med Sweco, har en værdi af fem millioner kroner. Foto: Vejdirektoratet.

Kravene til dokumentation af klima- og miljøpåvirkning har de senere år bredt sig fra byggeriet til infrastruktursektoren. Nu skal værktøjet InfraLCA, som har været i brug inden for danske infrastrukturprojekter siden sommeren 2021, udbygges yderligere, så der kan analyseres på en endnu større del af den samlede infrastrukturbranche.

Til det arbejde har Vejdirektoratet i samarbejde med Banedanmark efter en udbudsproces tildelt tre rådgivere til opgaven. Sweco blev nummer et i rammeaftalen og er allerede nu i gang med den første opgave. Derudover er også Rambøll og COWI tilknyttet rammeaftalen.

Specialkonsulent Christian Axelsen, Vejdirektoratet, siger:
”Vi står foran en stor opgave om at levere helt konkrete klimaaftryk for Danmarks infrastruktur og i særdeleshed for nye CO2-reducerende initiativer. Til det formål har vi udviklet InfraLCA, som vi nu skal styrke yderligere i funktionalitet og mulighed for at kunne analysere for flere typer infrastrukturprojekter. Vi ser frem til samarbejdet med vores nye tilknyttede rådgivere om opdateringen af InfraLCA, hvor vi som noget af det første skal have InfraLCA til at kunne analysere på klimadata, der er lavet ud fra nyeste EPD-standard.”

Også i Sweco ser man frem til samarbejdet om InfraLCA.

Teamleder og fagansvarlig for LCA-sporet Heidi Stranddorf, Sweco, siger:
”Vi glade og stolte over at vinde aftalen og ser frem til at videreudvikle InfraLCA. Værktøjet bliver afgørende for branchens evne til at kunne beregne, dokumentere og nedbringe CO2-udledningen i forbindelse med intrastrukturprojekter de næste mange år.”

InfraLCA bliver videreudviklet ud fra de allerede kendte behov for øgede analysemuligheder i værktøjet. Det sker gennem den nye rammeaftale, der løber i to år med mulighed for forlængelse. Aftalen har en værdi af fem millioner kroner.

Værktøj til grøn omstilling af infrastruktur

InfraLCA er et publiceret værktøj, som gratis kan hentes og anvendes til klimanalyser. Det sker i stigende grad i den danske infrastrukturbranche og sikrer, at der i stigende grad i Danmark bliver anvendt samme metodiske tilgang til klimanalyser på tværs af organisationer, interessenter og samarbejder.

Specialkonsulent Christian Axelsen, Vejdirektoratet, siger:
”Det er gennem disse samarbejder, vi sikrer, at alle har mulighed for at bringe brugererfaringer og konkrete behovsopgørelser til bordet for at kunne inkludere dem i kommende opdateringer af InfraLCA. Dermed løfter vi fælles et ansvar for, at InfraLCA anvendes som det primære, fælles, danske værktøj, så vi langt mere effektivt kan arbejde i en fælles retning om en grøn omstilling af dansk infrastruktur.”

Vejdirektoratet og Banedanmark har i fællesskab initieret flere samarbejder, hvor alle relevante interessenter inden for den danske branche for infrastruktur deltager, herunder blandt andet andre styrelser, kommuner, rådgivere og entreprenører.

Læs mere om InfraLCA

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Aftalen, som er indgået med Sweco, har en værdi af fem millioner kroner. Foto: Vejdirektoratet.
Aftalen, som er indgået med Sweco, har en værdi af fem millioner kroner. Foto: Vejdirektoratet.
Download

Information om Vejdirektoratet

Vejdirektoratet
Vejdirektoratet
Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V

+45 7244 3333https://www.vejdirektoratet.dk/

Følg pressemeddelelser fra Vejdirektoratet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Vejdirektoratet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum