Ny prognose: Økologien blomstrer, og væksten fortsætter
På 10 år er økologien i dansk detailhandel vokset med hele 77 pct. og tendensen fortsætter med årlige vækstrater på ca. 7 pct. Også foodservicesektoren går fremad med en årlig vækst på ca. 6 pct. Det er især salget af økologiske mejeriprodukter, frugt og grønt, der ventes at stige mest i de kommende år.
Også eksporten af økologiske fødevarer ser ud til at fortsætte med at stige fra 2,9 mia kr. i 2018 til hele 5 mia. kr. i 2025. Mejeriprodukter og grisekød er de største eksportvarer, men også eksporten af æg og grøntsager er i fremgang.
”Man bliver jo i godt humør af at læse sådan en prognose. Det er rigtig positivt, at der hele vejen rundt – i detail, foodservice og på eksporten, forventes en pæn vækst frem mod 2025. Det giver god energi til os, ude på gårdene, der hver dag arbejder på at producere gode økologiske råvarer,” siger formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, Hans Erik Jørgensen.
Forventer politiske initiativer
Med regeringens målsætning om at fordoble det økologiske areal, forbrug og eksport frem mod 2030 er det vigtigt at holde fokus på balancen mellem udbud og efterspørgsel, hvis perioder med overproduktion og afsætningsvanskeligheder skal minimeres.
”Med både regeringens og EU's ambitioner om at øge til økologiske areal, står vi med udsigt til at skulle sælge meget mere økologi end vi gør i dag. Det understreger vigtigheden af, at markedet og efterspørgslen følger med produktionen. Ellers bliver det ikke en økonomisk bæredygtig forretning for os økologiske landmænd,” siger Hans Erik Jørgensen.
Derfor har branchen store forventninger til, at der findes den rette dosering politiske virkemidler og initiativer i den handlingsplan, som ventes offentliggjort i efteråret.
”Vi forventer, at indsatser omkring afsætning af økologiske fødevarer vil være højt prioriteret i den økologiske handlingsplan, ministeren har lovet at komme med til efteråret.”
”Ligeledes forventer vi, at der bliver en styrket udviklings- og innovationsindsats. Med fokus på klimaneutralitet og bæredygtighed er fødevareproduktion i disse år inde i en rivende udvikling. Derfor er det vigtigt, at vi også i den økologiske sektor styrker vores viden og kompetencer lige fra forskerne og helt ud til landmanden indenfor områder som klima, miljø, biodiversitet og recirkulering af næringsstoffer. Ellers går vi bag af dansen,” slutter Hans Erik Jørgensen
Nøgleord
Kontakter
Hans Erik Jørgensen tlf: 4073 1133 mail: hans.erik@risbjerg.nu
Billeder
Information om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
L&F: Dansk succes ved Bocuse d’Or Europe er en sejr for gastronomi- og fødevareerhvervet20.3.2024 18:56:44 CET | Pressemeddelelse
Det danske kokkehold har her til aften vundet guld ved Bocuse d’Or Europe. En sejr, der også kan betragtes som en succes for vores fødevareerhverv og dansk gastronomi.
Flere unge vælger en uddannelse indenfor landbrug15.3.2024 08:22:23 CET | Pressemeddelelse
På bare et år er 30 procent flere unge optaget på en landbrugsuddannelse. Det viser tal fra Børne- og Undervisningsministeriet. Det er et stærkt signal om, at landbruget er et erhverv i udvikling, som unge ser en fremtid i, mener viceformand i Landbrug & Fødevarer
Årets kvægelev er et ’scoop for enhver virksomhed’26.2.2024 13:44:13 CET | Pressemeddelelse
Nysgerrig, dygtig og grundig. Sådan beskrives Isabella van Noordenne fra Gråsten Landbrugsskole, der netop har vundet prisen som Årets Kvægelev 2024
Kvægformand: En afgift må ikke blokere for, at vi kan få ny teknologi og klimaeffektive løsninger i spil25.2.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Vi har masser af grønne ambitioner. Men jeg har svært ved at se, hvordan en afgift skal hjælpe os med at indfri dem. Sådan siger Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer, Sektor for Kvæg, efter ekspertudvalget har fremlagt en rapport med input til, hvordan en CO2-afgift på de biologiske processer i landbruget kan se ud.
Økoformand om Svarer-rapport: Man tromler vores ambitioner22.2.2024 07:31:48 CET | Pressemeddelelse
Svarer har fremlagt sin rapport med input til, hvordan en CO2-afgift på de biologiske processer i landbruget kan se ud. Rapporten er et fagligt input til trepartens politiske drøftelser. Hård læsning, lyder det fra Hans Erik Jørgensen, der er formand for økologerne i Landbrug & Fødevarer. Nu er det op til politikerne og treparten at huske Danmarks økologiske visioner, mener han
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum