PlanBørnefonden

Ny podcast taler højt om menstruation 

Del
Halvdelen af verdens befolkning menstruerer, men uanset hvor i verden du vokser op, lærer du, at menstruation er noget, man skjuler. ”Cyklus” – en ny podcast fra PlanBørnefonden - angriber tabuet, skammen, smerterne og uligheden, som har alvorlige konsekvenser for millioner af menstruerende overalt i verden.

I ”Cyklus” fortæller tv-vært Anna Lin, radiovært Maria Fantino, sangerinde Annika Aakjær, komiker Sanne Søndergaard, menstruationsinfluencer Emma Libner, historiker Mette Byriel fra Nationalmuseet og en række kvinder fra Danmark, Kenya og Uganda personlige historier om deres oplevelser med skammen, smerterne og uligheden, som er forbundet med menstruation.

”Jeg kan huske, at drengene i min klasse fandt et bind i en piges taske og hang det op på tavlen. Pigen løb grædende ud på toilettet, mens drengene stod og grinte af det. Alle vi andre piger frygtede, at det ville blive os næste gang. Jeg blev så rasende over, at menstruation var noget, man kunne drille os med,” fortæller komiker Sanne Søndergaard blandt andet i podcasten. 

Også P3-vært Maria Fantino husker, hvordan hun har holdt sin menstruation skjult.

”Jeg har gemt bind i mit ærme og i mine lommer. I min folkeskole var der en konsensus om, at menstruation var ulækkert. Selvom vi var flere piger end drenge i klassen, så indordnede vi os,” siger Maria Fantino, der nu taler åbnet om menstruation både privat og i radioen. 

Formålet med podcasten er at bryde tabuet om menstruation, for det har store konsekvenser overalt i verden. I verdens mest udsatte områder er menstruationsbind og tamponer luksusprodukter, som mange ikke har råd til. Tabuet fører til, at piger går glip af skolegang. Mange dropper i sidste ende ud af skolen, hvilket øger risikoen for, at de bliver giftet bort og gravide i en alt for tidlig alder. 

”Vi lever med den udfordring, at vores forældre skal vælge imellem at købe mad eller bind. Når vi ikke har råd til bind, er vi tvunget til at blive derhjemme og blive væk fra skolen, i frygt for at bløde igennem,” fortæller Millicent fra Nairobi i Kenya i ”Cyklus”. 

Med støtte fra PlanBørnefonden arbejder hun for at skaffe bind til kvinder i det slumområde, hvor hun bor, og at tale højt om menstruation, så det ikke skal føre til, at piger bliver hjemme fra skole. 

”Der er selvfølgelig stor forskel på at have menstruation i Kampala og Kalundborg, og det kan være svært at sætte sig ind i, hvordan det er at leve, hvor adgangen til rent vand, bind og ordentlige toiletfaciliteter er begrænsede. Men som man kan høre i ’Cyklus’, så bliver bind, tamponer og menstruationssmerter også skjult i danske skolegårde og på arbejdspladser, fordi menstruation også er forbundet med skam herhjemme. Så det er en samtale, der er relevant både i de lande, hvor vi arbejder og herhjemme,” siger Kirsten Brogaard, der er Public Engagement Manager i PlanBørnefonden.

I verdens mest udsatte områder arbejder PlanBørnefonden for børn og unges rettigheder og ligestilling mellem kønnene. PlanBørnefonden nedbryder tabuet om menstruation og sikrer seksualundervisning og oplysning til både piger og drenge, så menstruation ikke skal stå i vejen for pigernes fremtidsmuligheder. 

”Cyklus” udkommer i fem afsnit hos HeartBeats i anledningen af Den Internationale Menstruations dag den 28. maj. 

 

Podcasten er produceret af Stine Ellerbæk for PlanBørnefonden.

FAKTA:

  • Op imod 800 millioner mennesker menstruerer hver dag.
  • Én ud af ti piger i det sydlige Afrika går glip af skoledage på grund af menstruation. 
  • Nogle piger mister helt op til 20 procent af et skoleår, mens andre forlader skolen helt. 
  • 500 millioner kvinder og piger på globalt plan har ikke adgang til basale faciliteter til at håndtere deres menstruation. 

Vil du støtte PlanBørnefondens arbejde: 

Menstruation står i vejen for millioner af pigers fremtid i verdens fattigste lande, fordi de ikke har råd til bind. Nogle går glip af helt op til 20 procent af et skoleår, mens andre bliver nødt til at forlade skolen helt. For bare 25 kroner kan du give bind til verdens udsatte piger, så de kan komme i skole.

SMS ”BIND” til 1217. Det koster 25 kr. + alm. sms takst eller overfør et valgfrit beløb på MobilePay nr. 426922

Nøgleord

Kontakter

Information om PlanBørnefonden

PlanBørnefonden
PlanBørnefonden
Mimersgade 47, 4.
2200 København N

+45 70 22 12 11https://planbornefonden.dk

PlanBørnefonden er Danmarks største privatfinansierede børnerettighedsorganisation. Vi er en del af Plan International, som arbejder i 70 lande for at sikre børn og unges rettigheder og ligestilling mellem drenge og piger

Følg pressemeddelelser fra PlanBørnefonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PlanBørnefonden

PlanBørnefonden sætter rekord i en krisetid21.11.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

PlanBørnefonden har i 2022/2023 indsamlet og uddelt flere penge end nogensinde før, med et indsamlingsresultat på 474,1 mio. kr. Heraf er 91,9 procent gået til fondens formål. Med det resultat har fonden hjulpet mere end 850.000 børn, unge og voksne det seneste år med indsatser indenfor bl.a. uddannelse, jobskabelse, vand og sundhed. Siden 2019 har PlanBørnefonden haft en vækst i årlige indsamlinger på næsten 200 millioner og har i 2023 en samlet programportefølje for 1,3 milliarder kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye