Frederikshavn Kommune

Ny maritim uddannelse til Nordjylland

Del

Vodbinderi er en vigtig del af dansk fiskeri, men branchen er truet på sin eksistens, og fiskeriet kan ikke få opfyldt behovet for reparation af net og udskiftning af trawl. En ny uddannelse i Frederikshavn skal sikre erhvervet den efterspurgte service og samtidig skabe arbejdspladser og vækst på havnene

Trawl og netmontør, hedder uddannelsen, der er den første af sin art og som Frederikshavn Kommune og EUC Nord har konstateret behov for efter en analyse af branchens behov. Som Det Blå Danmarks Centrum vil Frederikshavn Kommune sikre fortsat fremgang i det maritime vækstniveau, og nødvendigheden af at tilføre en ny Trawl og netmontøruddannelse står klart. Antallet af vodbindere er i frit fald, og fiskerierhvervet kan ikke undvære kompetencen, der udgør et vigtig led i værdiskabelsen både på de mindre havne og ikke mindst for at understøtte servicenetværket på Danmarks største fiskerihavn i Skagen. Skagen Havn tiltrækker stadig flere udenlandske fiskere, og står foran endnu en havneudvidelse:

”Da vi blotlagde omfanget af behovet for reparation af fiskenet og udskiftning af trawl, og så hvilke alvorlige konsekvenser det har for havnenes konkurrenceevne og fiskeriets vækstmuligheder, så kunne vi se, at det var et spørgsmål om at handle hurtigt. Der er ingen tvivl om, at det har afgørende betydning for en fiskerihavn, at den også tilbyder de nødvendige servicefag. Når værdikæden nu bevares og styrkes gennem en ny uddannelse, så har branchens følgeerhverv, fødevareproduktion, værfter, bunkering og så videre endnu større mulighed for at udnytte det potentiale, der er for værdiskabelse på havnene”, siger Kåre Holdt Madsen, fra Virksomhedsservice i Frederikshavn Kommune, der står bag initiativet til oprettelsen af uddannelsen i samarbejde med EUC Nord.

Flere arbejdspladser på vej

Uddannelsen understøtter Frederikshavn Kommunes mål om, at 45 procent af en ungdomsårgang skal tage en erhvervsfaglig uddannelse. Der er stadig få ledige pladser på det første hold elever, der skal være Trawl og netmontører. Eleverne begynder i uge 43, og de kan se frem til en uddannelse, der er en kombination af praktik og skoleforløb. Eleverne skal undervises i både produktion, men også vedligeholdelse af net og trawl. Derudover vil der være teoretisk indhold af fx lovgivning for fiskeriet og almene fag. Uddannelsen, der kommer til at vare to et halvt år, er en såkaldt individuel tilrettelagt erhvervsuddannelse, undervisningen og også indkvartering af elever vil finde sted på EUC Nord i Frederikshavn.

”Uddannelsen har været et stort ønske fra fiskerierhvervet, og giver både virksomheder og uddannelsessøgende en ny mulighed. Mange unge i havnebyerne får sig et ekstra tilbud om en erhvervsuddannelse til en branche med gode fremtidsudsigter. Og virksomhederne sikrer sig ny faglært arbejdskraft og hermed nye udviklingsmuligheder. Målgruppen er fra hele Danmark, dvs. også fx fra Vestkysten og Bornholm,” siger Søren Nielsen, uddannelseschef, EUC Nord.

For yderligere oplysninger kontakt

Kåre Holdt Madsen, virksomhedskonsulent, Virksomhedsservice, Frederikshavn Kommune, +45 98 45 72 77

Søren Vognsen Nielsen, uddannelseschef, EUC Nord, +45 7224 6410       

Information om Frederikshavn Kommune

Frederikshavn Kommune
Frederikshavn Kommune
Rådhus Allé 100
9900 Frederikshavn

98 45 50 00http://frederikshavn.dk/

Følg pressemeddelelser fra Frederikshavn Kommune

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Frederikshavn Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum