Kræftens Bekæmpelse

Ny lovpakke bringer os tættere på en røgfri fremtid for børn og unge

Del

Børn og unge skal ikke ryge. For at forhindre dem i at begynde, stemmer Folketinget på tirsdag om en handleplan mod børn og unges rygning. Handleplanen vil betyde radikale ændringer i tobakslovgivningen. Fire ud af fem danskere bakker op om tiltagene, viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden.

Tobak skjult ved kassen, cigaretpakker i samme grøn-grumsede farve, røgfri skoletid og større bøder til de butikker, der sælger tobak til mindreårige. Sådan lyder nogle af de lovforslag, der tirsdag den 15. december kommer til afstemning i Folketinget, som en samlet handleplan mod børn og unges rygning.

Lovpakken indeholder 10 hovedpunkter, der sammen skal forhindre, at børn og unge begynder at ryge. Det glæder Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, der i 2017 dannede partnerskabet Røgfri Fremtid, der arbejder for, at ingen børn og unge ryger i 2030:

- Lovpakken er et stort og afgørende skridt på vejen til en røgfri fremtid. Stor ros til politikerne for at handle. Det er ikke et sekund for tidligt – hver dag er der børn og unge, der begynder at ryge. Det skal vi gøre noget ved, og de nye tiltag er en god begyndelse, siger Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

I dag tæller partnerskabet Røgfri Fremtid mere end 250 kommuner, supermarkedskæder, idrætsforeninger, skoler og et væld af andre organisationer, virksomheder og institutioner.

Folkebevægelse mod rygestart

Røgfri Fremtid har været primus motor i at skabe en folkebevægelse mod rygestart. Initiativer som røgfri skoletid, tobak skjult ved kassen og røgfri idræts- og fritidsliv har spredt sig som ringe i vandet. Denne normændring kan ses i opbakningen til lovgivning, der gør det sværere at begynde at ryge.

- Der er jo ikke nogen, der synes, at børn og unge skal ryge – heller ikke dem, der selv ryger. Og hvis det kræver skærpet lovgivning at forhindre, så er danskerne med på det. Den store opbakning er et stærkt signal til politikerne om, at de er på rette vej, siger Jette Jul Bruun fra TrygFonden.

Solid opbakning i befolkningen

At der er opbakning til lovpakken, viser en ny rundspørge foretaget af YouGov for Røgfri Fremtid. 81 pct. synes godt eller meget godt om tiltagene i lovpakken. Kun 7 pct. er imod.

- Den store opbakning kommer ikke bag på mig. Vi danskere kan være uenige om meget, men vi er enige om, at børn og unge ikke skal ryge. Det oplever vi hver dag i vores partnerskab, hvor alt fra boldklubber til fastfood-restauranter og supermarkeder arbejder sammen om at forhindre, at børn og unge begynder at ryge, siger Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

Blandt dem, der selv ryger, er der også flertal for lovforslaget. Kun knap hver fjerde dagligryger bryder sig ikke om de nye tiltag.

Selv om man i Røgfri Fremtid er begejstret for lovpakken, er der stadig nok at gøre, forklarer Jette Jul Bruun fra TrygFonden:

- Vi tager et stort og vigtigt skridt nu. Men vi er ikke i mål, hvis vi skal nå målsætningen om en røgfri fremtid i 2030. Vi og vores 250 partnere kæmper videre med nye lokale initiativer, der forhindrer rygning blandt børn og unge. Det kan fx være røgfrie miljøer ved idrætsfaciliteter eller til kulturarrangementer.

Alle partier ud over Nye Borgerlige, Liberal alliance og Dansk Folkeparti står bag lovforslaget, der blev formuleret allerede i slutningen af 2019, men altså først nu bliver behandlet i Folketinget.

 

Udvalgte hovedpunkter fra lovpakken

  • Tobak skjules ved kassen i alle butikker, der sælger tobak
  • Slut med sponsorering fra tobaksproducenter
  • Standardiserede tobakspakker uden logo, grafik og farve
  • Røgfri skoletid på alle grundskoler og ungdomsuddannelser
  • Bedre alderskontrol og højere bøder til butikker, der sælger tobak til mindreårige

Læs hele lovteksten her

Om tallene for opbakning

Spørgsmål – svar angivet i procent
Meget godt
Godt
Hverken godt eller dårligt
Dårligt
Meget dårligt
Ved ikke
Et flertal i Folketinget står bag et lovforslag, som skal sikre at færre børn og unge begynder at ryge. Lovforslaget indeholder fx røgfri skoletid, styrket alderskontrol, ingen synlig tobak i butikker, cigaretpakker uden logo og anden reklame. Hvad synes du om dette lovforslag?
55
26
11
4
3
1
Svarfordeling for samme spørgsmål blandt dagligrygere
33
20
25
10
12
-
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Der er i alt gennemført 1000 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 21. - 23. oktober 2020. Undersøgelsen er repræsentativ for køn, alder og geografi.

Nøgleord

Kontakter

Kræftens Bekæmpelse:
Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef, mobil: 51 33 24 94

TrygFonden:
Karen Bøgedal, pressechef, mobil: 30 56 34 32

Billeder

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum