ATP

Ny kortfilm skal hjælpe kommende forældre med at forstå de nye barselsregler

Del

Fra 2. august kommer der nye barselsregler, og nu har Udbetaling Danmark lavet en kort animeret film, der skal gøre det nemmere for kommende forældre at orientere sig om reglerne. Reglerne betyder bl.a., at forældre, der bor sammen ved barnets fødsel og som opfylder betingelserne for at få barselsdagpenge, begge som udgangspunkt kan søge om 24 ugers orlov med barselsdagpenge efter fødslen. Ønsker forældrene en anden fordeling, kan de overdrage forskellige dele af orloven til hinanden. Se filmen på www.borger.dk/barsel-loenmodtager og læs om de nye barselsregler på www.borger.dk/barsel.

Hvis du er på vej på orlov, skal du være opmærksom på, at der kommer nye barselsregler, og at fødselstidspunktet er afgørende for, om det er de nye eller de nuværende regler, der gælder. Føder du den 2. august 2022 eller senere, gælder der nye regler, uanset hvad terminsdatoen var.

Udbetaling Danmark har netop lavet en kort animationsfilm, der skal hjælpe med at gøre de nye barselsregler lettere at forstå. Filmen forklarer, hvordan man selv og ens arbejdsgiver skal forholde sig, når man skal på orlov fra sit arbejde, hvordan man kan planlægge sin orlov, og gør opmærksom på varslings- og ansøgningsfrister. Filmen kan ses på www.borger.dk/barsel-loenmodtager, hvor man også kan læse meget mere om barselsreglerne, ens egen situation og om, hvornår og hvordan man kan overdrage orlov.

Ligedeling mellem forældre
De nye barselsregler indebærer en ligedeling af orloven imellem forældre, der bor sammen på fødselstidspunktet. Det betyder, at hver forælder kan søge om 24 ugers orlov med barselsdagpenge efter fødslen eller modtagelsen af barnet, hvis de øvrige betingelser for at få barselsdagpenge er opfyldt. Orloven er fleksibel, hvilket betyder, at forældrene kan overdrage forskellige dele af orloven til hinanden og dermed tilpasse orloven til familie- og arbejdsliv.

Lønmodtagere skal holde 9 ugers orlov
Forældre, der er lønmodtagere, skal være opmærksomme på, at de, udover de 2 ugers orlov lige efter fødslen, selv skal holde 9 ugers orlov indenfor 1 år efter barnets fødsel eller modtagelse. Orloven kan nemlig ikke overdrages til barnets anden forælder, og afholder forælderen ikke selv de 9 ugers orlov, bortfalder de, medmindre særlige forhold gør sig gældende. En forælder, der er lønmodtager, kan overdrage op til 13 ugers orlov til barnets anden forælder.

Forældre, der ikke bor sammen og særlige situationer
Hvis forældrene ikke bor sammen på fødselstidspunktet eller ved modtagelsen af barnet, har den forælder, som barnet har folkeregisteradresse hos fra fødslen/modtagelsen, ret til 13 ugers ekstra orlov med barselsdagpenge oveni de 24 uger. Den forælder, som barnet ikke bor hos, har kun ret til 9 ugers orlov med barselsdagpenge.

Hvis forælderen er i en særlig situation, fx er soloforælder eller den anden forælder er ude af stand til at passe barnet, kan forælderen ansøge om at få ekstra orlov med barselsdagpenge. Du kan læse mere om de forskellige situationer på www.borger.dk/barsel.

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

Information om ATP

ATP
ATP
Kongens Vænge 8
3400 Hillerød

70 11 12 13https://www.atp.dk/

ATP Koncernen er Danmarks største pensionsselskab og administrationshus. Vi løser opgaver for næsten alle borgere og virksomheder i Danmark. ATP Livslang Pension er en kollektiv ordning med mere end 5 mio. medlemmer og en pensionsformue på 936 mia. kr. Vores opgave er at sikre gode, stabile pensioner, så danskerne har lidt mere at leve for den dag, de går på pension. Derudover sikrer vi udbetaling af en række velfærds- og sikringsydelser. To ud af tre velfærdskroner, der udbetales i Danmark, kommer fra ATP Koncernen. Sammenlagt udbetaler vi 280 mia. kr. om året til 2,4 mio. borgere på vegne af staten, kommunerne og arbejdsmarkedets parter.

Følg pressemeddelelser fra ATP

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ATP

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum