Ny kampagne sætter fokus på børn og unges mentale trivsel under indlæggelse: Livline til unge fællesskaber er afgørende
- Jo mere de unge oplever noget ”ikke hospitalsagtigt” under indlæggelsen, jo bedre.
Så klare er ordene fra ledende overlæge på Psykiatrisk Center Nordsjælland, Eric Schaumburg, der med Pausecaféen på psykiatrisk afdeling i Helsingør har gjort sig mange erfaringer med ungecaféens betydning for de indlagte unge.
- På caféen kan de tale om det, de har lyst til. De møder andre unge, som ikke fremstår skræmmende ligesom en overlæge som mig eller sygeplejerskerne, der hele tiden skal have deres oplysninger. Caféen bliver et vigtigt fristed, siger Eric Schaumburg.
Når du som barn og ung er syg i en længere periode, går dit børne- og ungdomsliv pludselig i stå. Om det er i psykiatrien eller somatikken bliver unge mennesker indlagt på en voksenafdeling, og derfor kan de ofte befinde sig på afdelinger med langt ældre mennesker, som de ikke har meget tilfælles med.
Hospitalscaféer giver fællesskab
Ungdommens Røde Kors’ hospitalscaféer for børn og unge bliver drevet og bemandet af frivillige unge fra organisationen, og fungerer derfor som en livline til et mere ungdommeligt fællesskab under indlæggelse.
- Jeg var typisk den yngste på leverafdelingen. Caféen var et sted, hvor jeg kunne møde andre unge, som jeg kunne spejle mig selv i. Vi lignede jo alle stiknarkomaner med vores mange mærker på armene, griner Karoline.
Siden 2011 har Karoline, der i dag er 24 år, levet med diagnosen autoimmun hepatitis, hvor kroppen frastøder sin egen lever. Medicinen, der skulle redde Karolines lever, ledte i 2015 til knogleskørhed, og i 2020 kom de nyeste diagnoser, tarmsygdommen colitis ulcerosa og galdevejssygdommen, primær skleroserende kolangitis.
- Jeg drømmer om at have en helt normal tirsdag, for det mister man, når man er syg. Der skaber hospitalscaféerne et ungdomsfællesskab. Så har jeg også noget at fortælle, når jeg bliver spurgt, hvad jeg lavede tirsdag aften, siger Karoline.
Vigtigt for psyken
Nikolai var 13 år, da han fik diagnosen leukæmi. Også han fandt et vigtigt frirum på Rigshospitalets hospitalscafé HR BERG, der bemandes af frivillige unge fra Ungdommens Røde Kors i aftentimerne.
- Hospitalscaféerne har været en stor del af mit liv under min sygdom. Det var ikke den overgang til ungdomslivet, som jeg ønskede mig, men det var dejligt, at jeg kunne ses med andre unge uden navneskilte og hvide kitler. Uden bekymrede øjne og uden at blive dømt, fortæller Nikolai.
I dag er Nikolai 20 år og kræftfri. Hans møder med det danske hospitalsvæsen fortsætter dog, da han i dag har fået konstateret borderline, bipolar og ADHD, og bliver behandlet i psykiatrien med både medicin og terapi.
- Man kan hurtigt blive stemplet for de lidelser, man har, og jeg havde svært ved at åbne mig op. Men i caféerne kunne vi tale om alt. Det var filterløst, og det har jeg virkelig sat pris på. Jeg fik mere ro i hovedet, siger Nikolai.
Karoline og Nikolai er begge en del af Ungdommens Røde Kors’ kampagne #SygtUng, som sætter fokus på organisationens hospitalscaféer landet over og behovet for pauser fra sygdom, frirum og fællesskaber for børn og unge under indlæggelse.
Civilsamfundet supplerer sundhedsvæsenet
Ledende overlæge Eric Schaumburg mener, at Ungdommens Røde Kors’ hospitalscaféer og frivillige har en vigtig rolle at spille under de unges indlæggelse. Udover at være et vigtigt sygdoms-helle fungerer caféerne også som et blik ind i en mulig fremtid for de unge på psykiatrisk afdeling.
- Det betyder noget, at der kommer nogen, som er bevis på, at man kan komme igennem et psykiatrisk forløb. At der kommer en anden ung (den frivillige, red.), som har klaret det og har et liv på den anden side. Det fodrer med optimisme, siger Eric Schaumburg.
Flere af de frivillige unge på hospitalscaféerne er selv tidligere indlagte og Ifølge ledende overlæge ved Psykiatrisk Afdeling Vejle, Mikkel Rasmussen, giver det relationen en helt anderledes tyngde.
- De frivillige på hospitalscaféerne har en anden troværdighed. De har ofte været i en lignende situation som patienterne, der gør, at de taler sammen på en anden måde. Som fagpersoner har vi selvfølgelig en teoretisk viden, men på dén pallette kan vi ikke være med, siger Mikkel Rasmussen.
En anden fordel Eric Schaumburg ser ved caféerne er, at de indlagte unge møder flere typer unge mennesker.
- Nogle er jo tilbøjelige til at færdes i de samme kredse, hvor der for eksempel kun er misbrugere, og pludselig møder de her andre unge. Det giver en større berøringsflade til, når de engang kommer ud, og så giver det håb.
Ønsker man at støtte op om Ungdommens Røde Kors' hospitalscaféer kan man donere et valgfrit beløb til 34622.
Kontakter
Kontakt PR- og kommunikationskonsulent Tina Tjørner på 2774 7281 eller mail tina.j@urk.dk.
Billeder
Links
Information om Ungdommens Røde Kors
Kampagnen #SygtUng – Sæt sygdom på pause
- Ungdommens Røde Kors sætter fokus på vores indsatser på hospitalsområdet for indlagte børn og unge med kampagnen: #SygtUng – sæt sygdom på pause.
- Ungdommens Røde Kors har pt. 15 børne- og ungecaféer på hospitaler landet over.
- Ni af caféerne er på somatiske afdelinger (fysisk sygdom, red.) og seks på psykiatriske.
- 250 frivillige unge driver caféerne, som årligt bliver besøgt af 600 børn og unge
- Ønsker man at støtte op om Ungdommens Røde Kors' hospitalscaféer kan man donere et valgfrit beløb til 34622.
- Læs mere om #SygtUng, de unges fortællinger og vores tre ambassadører på urk.dk/sygtung
- Se kampagnevideoen for #SygtUng, hvor kendte ansigter som vores ambassadør Alex Høgh Andersen samt Jada, Andreas Odbjerg og Mads Langer medvirker: https://www.youtube.com/watch?v=hiuQ94U7mCQ
Følg pressemeddelelser fra Ungdommens Røde Kors
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ungdommens Røde Kors
Nyt fireårigt projekt skal give grønlandske unge kompetencer i psykisk førstehjælp15.5.2023 12:14:50 CEST | Pressemeddelelse
Ungdommens Røde Kors og Røde Kors i Grønland er gået sammen om et nyt, ambitiøst projekt, der skal give grønlandske unge værktøjer til de svære samtaler om bl.a. selvmord. Projektet er støttet af Nordea-fonden og med midler fra Nordatlantpuljen, som blev forhandlet på plads som del af den danske finanslov for i år.
Ungdommens Røde Kors skyder stor velgørenhedsauktion i gang i dag9.5.2023 11:49:14 CEST | Pressemeddelelse
Byd og støt børn og unge, der er et svært sted i livet. Det er muligt, når Ungdommens Røde Kors' velgørenhedsauktion begynder i dag på Lauritz.com. Byd på hundredvis af varer, kunst, design og unikke oplevelser.
Ny donation fra TrygFonden sikrer, at vi kan besøge børnene på krisecentre22.2.2023 10:46:17 CET | Pressemeddelelse
Med en ny donation fra TrygFonden kan vores frivillige Spilopper fortsætte med at skabe et frirum for de børn, der har oplevet vold i hjemmet og måttet søge tilflugt på et krisecenter.
Ungdommens Røde Kors fylder 100 år og præsenterer to nye ambassadører12.1.2023 11:39:33 CET | Pressemeddelelse
Danmarks største humanitære ungdomsorganisation har 100-års fødselsdag. Det bliver fejret med events i løbet af hele 2023, og for at kickstarte 100-året præsenterer organisationen Kelly Louise Killjoy og Rasmus Munk som nye ambassadører.
Kendte hjælper udsatte børn og unge ved at pynte juletræer21.11.2022 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
En stribe helt fantastiske juletræer står nu pyntet og klar til at blive solgt på auktion til fordel for udsatte børn og unge. Du kan byde på træet med sin pynt og gaver i form af luksusvarer og unikke oplevelser fra en række danske kendisser og brands på Lauritz.com.