Ny kampagne rettet mod seksuel krænkelse af børn og unge i forenings- og fritidslivet
Seksuelle krænkelser af børn og unge kan ske alle steder og på alle tidspunkter - også i forenings-, idræts- og fritidslivet. Det kan være alt fra sproglig chikane, blufærdighedskrænkelse, sex på nettet til seksuelle overgreb. Mange risikerer at få alvorlige psykiske, fysiske og sociale mén af krænkelser begået mod dem som barn eller ung. Krænkelsessager har desuden vidtrækkende negative konsekvenser for lokalområdet og for alle medlemmer i en forening.
”Det kan være et meget svært emne at håndtere, og derfor er det virkelig vigtigt, at lederne i idrætsforeningerne forholder sig til det. At de sørger for, at der bliver lavet tydelige regler for samvær, og for hvordan man taler sammen. Især fordi mobiltelefonen er med over det hele,” siger Jan Darfelt, specialkonsulent i DIF’s udviklingsafdeling og har beskæftiget sig med området i mange år.
Med den nye kampagne og et gratis e-læringsforløb om emnet henvendt til DIF’s cirka 9.000 foreninger skal kampagnen med til at forhindre seksuelle krænkelser i at blive en virkelighed hos dem. Og hjælpe foreningerne med at håndtere situation korrekt, hvis der skulle opstå en situation.
”Materialet er gennemarbejdet, og det giver flere gode indgange til at arbejde med emnet. Folk skal forstå, at overgreb og krænkelser ikke kun sker andre steder. Det kan også ske i deres egen forening. Med den her indsats tager DIF ansvar for at klæde de frivillige ledere og trænere på, så de kan komme i gang med det forebyggende arbejde,” siger Jan Darfelt
Med afsæt i virkelige hændelser og krænkelsessager består materialet af debatskabende spots, korte dokumentarer, digitale fortællinger, dilemmaøvelser og interaktive film, hvor man får mulighed for at reflektere over egne erfaringer, adfærd og handlemuligheder. Til alle dele af materialet er der udviklet lærings- og inspirationsaktiviteter. Gennem et beredskab kan børn, unge og voksne desuden hente akut hjælp, råd og vejledning til at handle på en mistanke eller, hvis de har oplevet grænseoverskridende adfærd og seksuel krænkelse.
Tilgangen i materialet er positiv og har til formål at sætte emnet på dagsordenen i forenings-, idræts- og fritidslivet, at give indsigt og inspirere til at udvikle positive leve- og samværsregler lokalt. Materialet indeholder derfor også en værktøjskasse særligt udviklet foreningerne, som inspirerer til spændende og engagerende udviklingsmøder og workshops.
- Udfordringen er selvfølgelig, at de fleste kommer i foreningerne for at dyrke deres sport. Derfor kræver det en ekstra indsats at få sat emnet på dagsordenen. Budskabet fra os er: Brug materialet på bestyrelsesmøder, i trænersamlinger, til klubaftener, og hvor det nu kan lade sig gøre, Jan Darfelt.
Se mere på http://graenser-brydes.dk/
E-læringsforløbet findes på DIF e-læringsportal: www.ie.dif.dk
Vedhæftede fotos er til fri redaktionel benyttelse og krediteres: Anders Wiuff/Feldballe Film og TV.
For yderligere information kontakt:
Morten Mølholm Hansen, administrerende direktør i DIF, mmh@dif.dk, 21663774
Jan Darfelt, specialkonsulent i DIF, jd@dif.dk, 40453731
Lars Hestbech, kommunikationskonsulent i DIF, lhe@dif.dk, 23323784
Billeder
Information om Danmarks Idrætsforbund
DIF blev stiftet tilbage i 1896 og er interesseorganisation for foreningsidrætten i Danmark. Gennem årene er der kommet flere og flere specialforbund til, så DIF-familien i dag består af 62 forbund, ca. 9.000 idrætsforeninger og knap 2 millioner medlemmer. DIF er samtidig national olympisk komité i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund
Hvem skal være Årets Sportsnavn 2024? Feltet udvides…20.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Så er vi klar med de næste fem af i alt 15 nominerede til Årets Sportsnavn 2024. Og det er fem fantastiske sportsnavne, der alle har sikret metal til Danmark. Vinderen kåres til SPORT 2024 i Herning den 4. januar 2024.
De fem første nominerede til Årets Sportsnavn 2024 er offentliggjort13.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
15 atleter bliver nomineret og kæmper om Danmarks fornemmeste idrætspris, som DIF og Team Danmark står bag. Nu afsløres de første fem nominerede til Årets Sportsnavn 2024. Vinderen kåres til SPORT 2024 i Herning den 4. januar 2024.
Unges uddannelse flytter til håndboldarena7.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
FGU Midtjylland flytter en hel gruppe unge fra skolebænken til Jysk Arena hos Silkeborg-Voel. Her skal de unge modtage deres undervisning på en ny måde. Indsatsen er en del af Sportucation under Danmarks Idrætsforbund.
Danmarks bedste holdkammerat er fra Favrskov, Middelfart eller Kolding6.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et stærkt felt på 140 indstillinger er kortet ned til de tre finalister, når prisen som årets unge holdkammerat skal uddeles til det store Sport 2024 i Herning i januar måned.
Kender du Danmarks Sejeste Idrætslærer?5.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
DIF Skole OL og Dansk Skoleidræt sætter for sjette år i træk fokus på og hylder de idrætslærere, der udfordrer eleverne og engagerer dem i og uden for idrætstimerne. I år er en særlig jury med til at udpege vinderen af prisen ’Danmarks Sejeste Idrætslærer 2024’.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum