Den Gamle By

Ny juleinspektør i Den Gamle By

Del

Den nye julemand i Den Gamle By er en 39-årig kvinde. Retteligt er titlen ikke julemand men juleinspektør, og navnet der følger er Anna Wowk Vestergaard.

Anna har arbejdet som museumsinspektør i Den Gamle By siden 2014, hvor hun har været ansvarlig for at etablere størsteparten af de mange hjem i museets populære 1974-kvarter og den kommende 2014-gade, der åbner samtidig med den nye hovedindgang i 2022.

Anna har overtaget det hæderfulde hverv som juleinspektør efter Jens Ingvordsen, der gik på pension tidligere på året, så lige nu er hendes kalender overtegnet med jul, jul og atter jul igen. Med et fast greb om jule-rorpinden skal juleinspektøren navigere Den Gamle By sikkert gennem den store julesæson, hvor mere end 150.000 mennesker forventes at gå på opdagelse i 400 års danske juletraditioner i Den Gamle Bys gader og udstillinger.

Julesange midt om sommeren
Det er med stor ydmyghed, hun går til opgaven, for som hun siger, så har julen i høj grad med traditioner at gøre – og dem skal man passe på med at pille for meget ved. Men det er også en dejlig og interessant opgave, for som hun tilføjer, så er julen i høj grad fælleskab, der rækker bagud, hvor vi gør præcis det samme, som vi har gjort i generationer. Det er den nære historie, og det er samtidig den store historie, som vi kan spejle os i.

Yndlingssalmen som hver jul skal synges i juleinspektørens eget hjem er ”Dejlig er jorden”, med ekstra tryk på andet vers: ”Tider skal komme, tider skal henrulle, slægt skal følge slægters gang”. For det er jo netop det, julen handler om, noget der er større end os selv.

Anna har været i gang med at forberede julen i månedsvis, og det hænder, at hun får lyst til at nynne en lille julesang på vej hjem på cyklen. Men er det en varm sommerdag, har hun lært sig selv blot at synge julesangene inde i hovedet.

Julen – en mærkelig størrelse
Julen er en mærkelig størrelse, hvor mange løber stressede rundt i det store hamsterhjul, der spinder ekstra hurtigt i december. Den nye juleinspektør håber, at folk vil tage en velfortjent pause og besøge Den Gamle By. Her kan de puste ud fra den kommercielle jul for en stund, se på lyset, der møder mørket og gå en rolig tur i 400 års julehistorie. Når man går på opdagelse i julens historie opdager man, at den gode gamle jul, som vi kender den i dag, faktisk ikke er så gammel endda. Tag fx juletræet – det kom først ind i stuerne i 1800-tallet inspireret af tyske traditioner, og adventskransen blev først udbredt omkring 2. verdenskrig.

Erfaren historiker
Før Anna begyndte i Den Gamle By arbejdede hun på Horsens Museum fra 2003 til 2009 og derefter på Odder Museum frem til  2014. Kollegerne beskriver hende som meget velfunderet inden for sit fag, umådelig flittig og aldrig bange for at yde en ekstra indsats for at grave til bunds og finde de korrekte historiske dybder i et emne. Hun har sans for formidlingens kunst, og kan gøre vanskelige emner tilgængelige, interessante og ligefrem sjove. Grin og smil er der altid, når du er i nærheden af Anna – også selvom deadlines truer lige om hjørnet.

Hun er nyslået forfatter til Den Gamle Bys juleguide, der udkommer, når Den Gamle By åbner årets julesæson den 23. november. Bogen, som fortæller om danske juletraditioner gennem tiderne, er udgivet med støtte fra Nordea-fonden.

Anna er Cand.mag i historie og museologi fra Aarhus Universitet og bor i Åbyhøj sammen med sin mand Rasmus Vestergaard og deres tre børn på 8, 11 og 13 år.

Kontakter

For yderligere information eller ønske om interview med Anna Wowk Vestergaard - kontakt:
Gorm Ruge, kommunikationschef
gom@dengamleby.dk
41 85 09 59

Billeder

Information om Den Gamle By

Den Gamle By
Den Gamle ByFølg pressemeddelelser fra Den Gamle By

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Den Gamle By