Dacapo Records

Ny islandsk musik indspillet af accordeonvirtous

Del

Den 21. oktober udkommer den første Dacapo Records-udgivelse med et rent islandsk repertoire, albummet 'Fikta' indspillet af accordeonspiller Jónas Ásgeir Ásgeirsson.

Still fra Radioflakes (musikvideo)
Still fra Radioflakes (musikvideo)

I de seneste år har Island udklækket flere fremragende accordeonspillere, heriblandt Jónas Ásgeir Ásgeirsson. Musikken på denne udgivelse er skrevet mellem 1972 og 2020 og repræsenterer tre forskellige generationer af islandske komponister, heriblandt to værker skrevet direkte til Ásgeirsson.

Mellem tradition og fornyelse

Det nye album Fikta indeholder nyskabende og fascinerende verdenspremiereindspilninger, der beriger accordeonrepertoiret og præsenterer instrumentet i nye sammenhænge og klangverdener. På albummet hører vi både soloværker og ensembleværker, hvoraf to af dem er skrevet særligt til Jónas Ásgeir Ásgeirsson: 

Titelværket Fikta er komponeret af Ásgeirssons gamle studiekammerat Friðrik Margrétar-Guðmundsson (f. 1993), som primært er kendt for musik til teater, dans og visuelle medier. Fikta er et soloværk, hvis titel bl.a. refererer til det islandske verbum fikta, som betyder at "lege med".

Finnur Karlssons accordeonkoncert er ligeledes skrevet til Jónas Ásgeirsson og Elja Ensemble, der består af unge islandske musikere. I koncerten anvender Karlsson melodier, der er skrevet med accordeonets folkemusikalske rødder i tankerne, og citerer bl.a. en kendt islandsk popsang. Værket vandt Den Islandske Musikpris for ‘Årets komposition’ i 2021. 

Radioflakes

Atli Ingólfssons Radioflakes for soloaccordeon er et særdeles krævende værk, der udforsker accordeonets fulde potentiale. I slutningen af værket får musikeren besked på at improvisere “meget uregelmæssige, morselignende figurer”. Det tager Ásgeirsson helt bogstaveligt ved at spille værkets titel, Radioflakes, i morsealfabetet.

Jónas Ásgeir Ásgeirsson har i samarbejde med videokunstneren Stephan Stephensen skabt en musikvideo til Radioflakes, som illustrerer Ásgeirssons moderne tilgang til det traditionsrige instrument. Videoen udkommer sammen med albummet d. 21. oktober.

Fikta indeholder desuden værker af to af Islands førende komponister fra slutningen af 1900-tallet, Atli Heimir Sveinsson og Þorkell Sigurbjörnsson, som begge satte uudslettelige spor i musiklivet.

Jónas Ásgeir Ásgeirsson

Jónas Ásgeir Ásgeirsson er en klassisk uddannet accordeonspiller med base i København. Ásgeirsson lægger vægt på tætte samarbejder med nulevende komponister med målet om at gøre accordeon-litteraturen rigere og lade andre kunstnere få øje på instrumentets potentiale. Han har uropført værker af talrige komponister fra
Norden og andre lande. Foruden at være en virtuos solist er Ásgeirsson stiftende medlem af flere ensembler, bl.a. KIMI, som i juni udgav deres debut-EP Bittersweet på Dacapo Records.

Udkommer den 21. oktober 2022

Jónas Ásgeir Ásgeirsson, accordeon

Þórgunnur Anna Örnólfsdóttir, vokal
Katerina Anagnostidou, percussion
Mikkel Schou, elektrisk guitar

Elja Ensemble
Bjarni Frímann Bjarnason, dirigent

53 minutter
CD: 8.226720

Kontakter

Billeder

Still fra Radioflakes (musikvideo)
Still fra Radioflakes (musikvideo)
Download
Fikta (album cover)
Fikta (album cover)
Download
Jónas © Niklas Ottander
Jónas © Niklas Ottander
Download
Recording session i Harpa © Melkorka Líney Hafsteinsdóttir
Recording session i Harpa © Melkorka Líney Hafsteinsdóttir
Download
Recording session i Harpa © Melkorka Líney Hafsteinsdóttir
Recording session i Harpa © Melkorka Líney Hafsteinsdóttir
Download
Recording session i Harpa © Melkorka Líney Hafsteinsdóttir
Recording session i Harpa © Melkorka Líney Hafsteinsdóttir
Download

Links

Information om Dacapo Records

Dacapo Records
Dacapo Records
Worsaasvej 19, 5
1972 Frederiksberg C

https://dacapo-records.dk/da

Dacapo Records er Danmarks nationale pladeselskab for klassisk og ny musik.

Siden 1989 har vi udgivet mere end 600 CD’er, DVD'er og rent digitale udgivelser, primært med musik af danske komponister. Vores katalog spænder lige fra de tidligste barokværker af komponister som Dietrich Buxtehude til den yngste nyskrevne musik i dag.

Dacapo Records går helhjertet op i at understøtte dansk musikliv. Ikke blot ved at udgive musik, der ellers ikke ville kunne vinde udbredelse på almindelige markedsvilkår. Men også ved at promovere danske komponister i udlandet.

Det kræver, at vi lever op til de højeste internationale standarder, og derfor sætter vi en ære i kvaliteten af vores udgivelser. Det er grunden til, at vi samarbejder med de bedste danske og nordiske kunstnere såvel som internationale topensembler som Wiener Filharmonikerne, New York Filharmonikerne, Lapland Kammerorkester og Kronos Kvartetten.

Følg pressemeddelelser fra Dacapo Records

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dacapo Records

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum