Kræftens Bekæmpelse

Ny guide skal hjælpe unge kræftpatienter i en svær tid

Del

Rigshospitalet og Ung kræft i Kræftens Bekæmpelse lancerer omfattende guide til unge kræftpatienter.

Hvert år bliver 1.400 unge i alderen 15-39 år diagnosticeret med en kræftsygdom og gennemlever en svær tid. Derfor lancerer Rigshospitalet, Kræftens Bekæmpelse og Ung kræft guiden ”Fuck. Jeg har kræft. Hvad nu?”

’Fuck. Jeg har kræft. Hvad nu?’ består af gode råd, fortællinger, historier og billeder fra unge kræftpatienter og faglig viden fra bl.a. sundhedsprofessionelle, socialrådgivere, sexologer og psykologer. Guiden viser samtidig vej til, hvor man som ung kræftpatient kan finde mere viden, rådgivning og fællesskab med andre unge med kræft.

Unge skal have al den hjælp, de har brug for

Det er første gang en så omfattende guide lanceres i Danmark, og den har været savnet meget længe:

- Det er nemlig meget sparsomt, hvad der findes af materiale specifikt rettet unge med kræft, både for os sundhedsprofessionelle og for de unge selv. Det er vigtigt, at de unge får al den hjælp, de har brug for, når de bliver ramt af så alvorlig en sygdom midt i deres ungdomsliv, understreger Maiken Hjerming, ungekoordinator for unge med kræft på Rigshospitalet.

At få en kræftdiagnose i ungdomsårene er særligt udfordrende, og derfor har både Rigshospitalet og Kræftens Bekæmpelse et særligt fokus på denne gruppe kræftpatienter. Det er Kræftværket på Rigshospitalet, hvor der er indrettet særlige ungevenlige stuer til unge kræftpatienter, et eksempel på – og hos Kræftens Bekæmpelse er netværket for unge kræftramte mellem 15 og 39 år - Ung kræft – vokset eksplosivt og har nu 11 lokalgrupper med aktiviteter i hele landet.

En særlig målgruppe
- Unge, der får kræft, er en særlig målgruppe. Mange er først netop gået i gang med at finde ud af, hvem de er, og hvad de drømmer om, når kræftdiagnosen slår ned. Hvor deres venner og søskende måske kører derudaf, bliver vores unge bremset. Bremset i deres udvikling og i deres ungdomsliv. Det er derfor vigtigt, at de ved, at der er andre unge, der står i samme situation, og at de får den viden, hjælp og sparring, de har brug for til at navigere i systemet og blive hørt af venner, familie og fagpersoner, siger Signe Thydal, projektleder i Ung kræft hos Kræftens Bekæmpelse.

Guiden ligger i forlængelse af den styrkede indsats for unge kræftpatienter og udkommer som fysisk og digitalt opslagsværk. Ønsket er, at så mange unge med kræft som muligt, får glæde af bogen, og at de unge får guiden med hjem, når de får diagnosen på hospitalet. Ung kræft er derfor i gang med at etablere kontakt til de forskellige afdelinger på sygehusene, der møder og behandler de unge. Guiden vil også kunne downloades på ungkraeft.dk og bestilles gratis i Kræftens Bekæmpelses webshop.

- Vi er så glade. Mange unge kræftpatienter føler sig alene blandt ældre patienter, når de er indlagt, og med denne guide, håber vi, at de hurtigt finder ud af at de er ikke alene, afslutter Lisa Lyngsie Hjalgrim, overlæge på Børneonkologisk Afdeling, Rigshospitalet.

Guiden ”Fuck, Jeg har kræft. Hvad nu?” lanceres torsdag 14. september 2017 kl. 15-17 på Kræftværket, Rigshospitalet, opgang 5., 5. sal.

- - -

Hvad siger de unge om guiden?

"Jeg er helt sikker på, at guiden vil være med til at sætte fokus på nogle vigtige ting, som man måske ikke selv har tænkt på. Hvis jeg havde haft den, ville jeg f.eks. have kendt til de mange genoptrænings- og træningstilbud meget tidligere i forløbet."

Christina Askholm, 28 år, hjernekræft

"Når man hører ordet kræft, tror man det er en straf. Bogen er hjælp til dig, for du skal være sej. Kig i bogen, og du vil møde din næste, som vil give dig det bedste."

Christina Malmer, 18 år, hjernekræft

”Fuck. Jeg har kræft. Hvad nu?” er støttet af Børnecancerfonden

Kontakter

Marianne Reimer Glynstrup, forfatter og tilrettelægger af guiden samt projektmedarbejder i Ung kræft:
maglyn@cancer.dk // 51 88 82 19

Maiken Hjerming, ungekoordinator for unge med kræft på Rigshospitalet: maiken.hjerming@regionh.dk // 3545 6486

Billeder

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Ny undersøgelse: Patienter med kræft i bugspytkirtlen får uensartet behandling12.11.2018 07:11Pressemeddelelse

I en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse er fire danske hospitalers behandling af patienter med bugspytkirtelkræft sat under lup. Undersøgelsen indikerer, at de sygehuse, der oftere opererer patienter med kræftsygdommen, har bedre resultater end sygehuse, som kun sjældent udfører operationerne. Adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker opfordrer Sundhedsstyrelsen til at reagere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum