Ny grundbog: Når mor eller far dør
Der mangler viden og redskaber om små børns sorg i daginstitutionerne. Kræftens Bekæmpelse og Pædagoguddannelsen UCN udgiver ny grundbog til pædagoger.
Hvert år oplever 11.000 børn mellem 0 – 6 år, at mor eller far bliver kritisk syge. Omkring 250 af de små børn oplever at skulle sige farvel. Det er en dybt ulykkelig og livsændrende situation, som kan give langsigtede konsekvenser for barnet, hvis det ikke støttes.
- Små børn, der mister en forælder trives dårligere, hvis de ikke får støtte til at komme gennem sorgen. De har simpelthen dårligere odds i livet - sværere ved at få venner og ved at gennemføre en uddannelse senere i livet. I den proces spiller pædagogerne en vigtig rolle, fordi barnet opholder sig meget af tiden i vuggestuen eller børnehaven, siger Martin Lytje, ph.d., projektleder i Kræftens Bekæmpelse
Men trods stor vilje blandt pædagogerne i daginstitutionerne til at tage hånd om sorgen, så mangler der et fagligt ståsted. Det viser en undersøgelse blandt daginstitutionsledere, som Kræftens Bekæmpelse har gennemført. Den udfordring skal ny grundbog til kommende og nuværende pædagoger råde bod på.
- Det er stor glæde, at vi - i samarbejde med Professionshøjskolen UCN - udgiver en opdateret og samlet indgang til sorg-området med solid viden, teori, redskaber og inspiration. Den er til nuværende og kommende pædagoger, så de kan støtte børnene bedst muligt, siger Martin Lytje, ph.d., projektleder i Kræftens Bekæmpelse.
Det er Anne Krogh, uddannelseschef Professionshøjskolen UCN, UCN Pædagogik, enig i.
- Grundbog i små børns sorg er en vigtig bog med stort potentiale, og den er et godt supplement til den undervisning, vi allerede har på pædagoguddannelsen omkring mistrivsel hos børn. Ud over det kan de kommende pædagogers også bruge den i deres uddannelsespraktik – hvor den kan understøtte arbejdet med de pædagogiske sorghandleplaner ude i institutionerne, siger Anne Krogh.
"Grundbog i små børns sorg" udgives onsdag 18. januar 2023.
Læs mere på www.småbørnssorg.dk, hvor man også til kan tilgå en række undervisningsvideoer.
Om grundbogen
"Grundbog i små børns sorg" er udarbejdet i tæt samarbejde med lektorer Merete Hansen og Sidsel Klarborg Hilgaard fra Professionshøjskolen UCN og Atle Dyregrov, dr. phil fra Bergen Universitet. Fra Kræftens Bekæmpelse har Line Toft Carlsen, Maria Hartmann, Sanne Udengaard Hjørlund og Susanne Haugaard Silkjær bidraget.
Bogen koster 150 kroner - men er gratis i digtal version. Den suppleres af 13 undervisningsvideoer. Hele undervisningsmaterialet kan ses og downloades her.
Om Epinion-undersøgelsen
I 2020 gennemførte Kræftens Bekæmpelse en landsdækkende undersøgelse af sorgberedskabet på 603 daginstitutioner.
Her peger 59 procent af lederne nemlig på, at der mangler viden og redskaber blandt pædagogerne.
95 procent af dem peger på, at opgave bør løftes allerede på pædagoguddannelsen.
Det er blandt andet den undersøgelse, der ligger til grund for den nye grundbog om små børns sorg.
Nøgleord
Kontakter
Didder OppermannPresse- og kommunikationsrådgiverKræftens Bekæmpelse
Tlf:21151331biropp@cancer.dkBilleder
Vedhæftede filer
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Nye tal: Flere end 370.000 lever med og efter kræft27.1.2023 11:00:06 CET | Pressemeddelelse
Antallet af danskere, der lever med eller efter kræft, er steget med 41 pct. siden 2012. Det er godt nyt, at flere overlever kræft, men det betyder samtidig, at flere har behov for hjælp til senfølger.
Nye tal: Fødevareindustrien skal være med til at forebygge overvægt27.1.2023 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Over halvdelen af danskerne lever i dag med overvægt, og fødevareindustrien har et medansvar for at forebygge, at den bekymrende stigning i overvægt ikke fortsætter. Det mener næsten syv ud af 10 danskere i en ny spørgeskemaundersøgelse.
Nyt håb for særlig gruppe kvinder med brystkræft23.1.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kvinder med en særlig form for brystkræft venter i spænding. Den 25. januar afgør Medicinrådet, om rådet godkender behandling med Enhertu, et lægemiddel, der øger chancen for at leve længere.
Halvdelen af unge kvinder deltager ikke i screening for livmoderhalskræft21.1.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kun hver anden kvinde mellem 23 og 29 år i Danmark bliver screenet for livmoderhalskræft inden for et år efter invitationen, og færre kvinder bliver screenet sammenlignet med tidligere. Det lave tal bekymrer Kræftens Bekæmpelse.
Det er blevet billigere at drikke alkohol17.1.2023 09:18:00 CET | Pressemeddelelse
Stort set alt fra brusebade til busbilletter bliver dyrere, men prisen på alkohol følger ikke med. Alkoholsodavand er ligefrem blevet billigere. Udviklingen bekymrer Kræftens Bekæmpelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum